Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 16.34

Betegségek gyógyítói: a gyógyteák és gyógyfüvek

2012. március 12., 21.15 Hétfõ

Gyorsuló, rohanó életvitelünkben egyre többen fedezik fel a természetes életmód lehetőségeit, áldásait. Eszünkbe jutnak anyáink, nagyanyáink hasznos tanácsai a gyógyteák és gyógynövények alkalmazási lehetőségeiről. 

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Az emberiség egész történelme során a növények képezték a betegségek kezelésének alapját és csak a XIX. század közepén kezdtek a gyógyászatban olyan vegyületeket is alkalmazni, melyek a természetben nem léteznek. Ezáltal csökkent a gyógynövények szerepe, de fokozódott az igény a növényi készítményekkel szemben, melyek ugyanazon követelményeknek kell megfeleljenek, mint bármely egyéb eredetű gyógyszer, vagyis a kívánt hatás mellett minél kevesebb legyen a felhasználással járó kockázat. Ezért, mielőtt használnánk a gyógynövényeket, tájékozódnunk kell hatásukról, mellékhatásukról, a megfelelő dózisról, kölcsönhatásaikról és arról, hogy nem okoznak-e allergiás tüneteket, ennek okáért fontos, hogy a diagnózist és a kezelést az orvos határozza meg.

A gyógyteák elkészítéséhez zománcozott vagy porcelán, tiszta, jól zárható fedővel rendelkező edényt használjunk. Ha más utasítás nincs, adagonként egy evőkanál teakeveréket és 2,5-3 dl. vizet mérjünk ki. Elkészülte után sűrű szűrőn átszűrve (például a szem borogatásához készített kamillateát, fertőtlenített sűrű szövésű vászonkendőn átcsepegtetve) használjuk fel. Az elkészített teákat, ha ellenjavallat nincs (pl. cukorbaj) cukorral, de inkább mézzel édesítjük. Az étvágyat csökkentő teákat az étkezést megelőzően 20 perccel, az emésztést elősegítő, epe- és májbetegségeket gyógyító teákat az étkezés végén kell alkalmazni. A vízhajtó, köhögéscsillapító, magas vérnyomást csökkentő teákat napközben bármikor, a gyomorsav-csökkentő, bélféregűző teákat este kell fogyasztani.

Ha forrázatot akarunk készíteni: a friss gyógynövényt apróra vágjuk, 1-2 teáskanálnyit porcelán vagy üvegedénybe teszünk, majd a felforralt vizet ráöntve fél percig áztatjuk, ezután leszűrjük és a javallat szerint fogyasztjuk. A szárított gyógynövényeknél az áztatási idő 1-3 perc, de akár 10-20 perc is lehet. Ha a hőre érzékeny illóolajokat, vitaminokat szeretnénk megtartani akkor a teakeverék felét 12-24 órán keresztül hideg vízben áztatjuk, a másik feléből elkészítjük a forrázatot, majd a kettőt összevegyítve használjuk fel. Főzet készítésekor a gyógynövényeket a megadott vízmennyiséggel együtt hidegen tesszük fel, és 1-2 percnyi forralás után (szárított növény esetén 3-5 perc), majd 10-20 percig állni hagyjuk, aztán leszűrve használjuk. Mivel számos gyógynövény a forrázás miatt veszít hatásából (mályva, fagyöngy, kálmos, csipkebogyó), ezért ezekből hidegen kell teát készíteni a következőképpen: az alapanyagot az előírt vízmennyiség felével 8-12-24 órán át áztatjuk, majd leszűrjük és a szűrőben maradt növényt a vízmennyiség másik felével leforrázzuk, kissé hűlni hagyjuk, majd egybeöntjük. Készíthetünk kivonatot, vagyis eszenciát, ha jól záródó üvegedényt tele teszünk (lazán) gyógynövényekkel, azokra 38-40%-os tiszta alkoholt vagy gyümölcspálinkát öntünk, szobahőmérsékleten 2-3 hétig állni hagyjuk, időnként felrázzuk, majd leszűrjük, a szűrőben maradt növényeket kipréseljük és hozzáadjuk a leszűrt léhez és teába csöpögtetve, vagy külsőleg borogatáshoz, bedörzsöléshez használjuk. Dunsztkötés alkalmazásánál fazékban vizet forralunk, a gyógynövényeket szitában fölé helyezzük, lefedjük. Néhány perc múlva, ha megpuhult, vászonkendőre kenjük, és a beteg testrészre helyezzük. Egy másik gyapjúkendővel átkötjük, hogy melegen maradjon, celofánnal lekötjük, és legalább 2 órán át, de akár egész éjszakára is, a beteg testrészen hagyjuk. Ha gyógyfürdőt akarunk alkalmazni, akkor a fürdővízhez legalább 6-8 liternyi friss vagy 200 g szárított anyagot használjunk, az ajánlott fürdési idő 20 perc, utána törölközés nélkül fürdőlepedőbe vagy fürdőköpenybe burkolózva feküdjünk ágyba, nyakig betakarózva, legalább egy órát. Ahhoz, hogy a gyógynövények kifejtsék áldásos hatásukat, minden esetben kérjük ki családorvosunk véleményét, így személyre és betegségre szabottan kapjuk a megfelelő kezelést.

Dr. Vajda Sándor

főorvos

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu