Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 17.09
A tuberkulózisról

Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség

2013. március 26., 09.00 Kedd

A tuberkulózis (tbc) vagy gümőkór olyan fertőző betegség, amelynek okozója a Myco-bacterium tuberculosis (Koch-féle bacilus), és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert, agyhártyagyulladást okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést, de érintheti az ivarszerveket, húgy utakat, csontokat, ízületeket, a bőrt, gyakorlatilag szinte minden szervet. 

A tbc a történelem során az egyik legelterjedtebb és legtöbb halálesetet okozó betegség volt. Már a Kr.e. 4000-ből származó csontmaradványokban vagy az egyiptomi múmiákban is találtak e betegségre jellemző elváltozásokat, de Hippokratész, az orvostudomány ősatyja is leírta és mint széles körben elterjedt és mindig halálos betegséget jellemezte. Számos művész, irodalmár, szenvedett ebben a betegségben, többek között Chopin, Csehov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu, de találkozunk ezzel a kórral a Bohémélet, a Traviata operákban vagy T. Mann Varázshegy c. regényében is.

A tuberkulózis világméretű probléma, az emberiség csaknem egyharmada fertőződik meg élete folyamán, főleg azok, akik rossz életkörülmények között élnek, alultápláltak, hajléktalanok, akiknek az immunrendszerük leromlott és nem rendelkeznek kellő védettséggel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 9,4 millióan betegednek meg a Föld lakóiból tbc-ben, de ebből csak 5,8 milliót diagnosztizálnak és kezelnek. Évente ez a kór 1,3 millió beteg halálát okozza. Románia az európai országok közül az első helyen található e betegség előfordulásában, naponta 50 új beteget regisztrálnak (3 gyereket), és országos szinten naponta 4 beteg veszti életét tüdőbajban.

Dr. Radu Posea (a fővárosi „Marius Nasta” tüdőkórház igazgatója) szerint hazánkban tízszer több a tbc-s beteg, mint a schengeni országokban, annak ellenére, hogy (százezer emberre számított) 142 esetről (2002) visszaesett 90,5-re (2010) az előfordulása.   

A tuberkulózis általában cseppfertőzés útján terjed, de táplálkozáskor is (fertőzött étel, ital, tej), vagy hematológiai úton (fertőzött tű, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér stb.) és szexuális kapcsolat során is elkapható. Egy tbc-ben szenvedő, kezeletlen személy évente kb. 20 embert fertőzhet meg. Csak azok a személyek fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem. A teljesen kifejlődött, aktív, fertőző gümőkor háromnegyed része kizárólag pulmonáris, vagyis csak a tüdőket érinti. Ennek szimptómái közé sorolhatók a mell-, ill. hátfájás, vér felköhögése, és három hétnél tovább tartó köhögési rohamok, valamint láz, borzongás, izzadás (különösen alvás közben), étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság. A pontos diagnózis érdekében a klinikai tünetek mellett nagyon fontos a röntgenvizsgálat, a kórokozó kimutatása (köpetből, gennyből, vizeletből, különböző szövetekből), az utóbbi időben már genetikai módszereket is használnak.

A gümőkór kezelése Romániában teljes mértékben ingyenes (még akkor is, ha a betegnek nincs biztosítása), és általában kemoterápiás szerekkel és antibiotikumokkal történik. Ezeket kombinálva a betegség súlyosságának megfelelő ideig adják. A kezdő formák jól gyógyulnak és általában 6 hónapig tart a kezelés (kb. 100 euróba kerül), a visszaeső, kiújuló esetek kezelése 8 hónapig tart (kezelési költség 200 euró), az elhanyagolt, gyógyszerekre rezisztens esetek kezelése 18-36 hónapot is eltarthat, és költsége eléri a 8000 eurót is. A gyógyszeres kezelések mellett nagyon fontos a helyes egészséges életmód betartása, kalóriadús étkezés, sok pihenés, teljes lemondás a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról.

A megelőzés elsődleges eszköze a védőoltás; az egészségügyi törvények szerint az újszülöttek és a gyermekek rendszeres BCG-oltása kötelező, a védettség kialakulását bőrpróbával lehet ellenőrizni. A bőrpróba olykor nagyon heves allergiát okozhat, a bőrpír és a duzzanat az egész karra kiterjedhet, ez annak a jele, hogy a beteg vagy átesett a betegségen, vagy abban szenved. A tüdők rendszeres röntgenvizsgálatával – közismert nevén tüdőszűréssel – a kezdődő betegség jól kimutatható és hatékonyan gyógyítható. A tüdőszűrés kötelező volt a tanuló ifjúságnál tanévkezdéskor, a munkát vállalóknál, a katonaságnál, idősök otthonában, kórházi felvételkor. A fertőző tbc-s beteg veszélyes a környezetére, ezért kórházi, speciális ápolásra szorul a jól felszerelt tüdőgondozó intézményekben.

Dr. Vajda Sándor

főorvos  
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu