Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 12.00
Május 21. – az elhízás elleni küzdelem európai napja

Egészséges táplálkozás, fizikai tevékenység

2011. május 21., 03.00 Szombat / Arad

A túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, komoly egészségkárosító következményei lehetnek, hiszen növeli a diabétesz, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte.

A probléma mind súlyosabbá válik, hisz az elmúlt évtizedekben aggasztóan megnőtt az elhízott, túlsúlyos gyermekek száma. Az Európai Unióban jelenleg több mint 14 millió túlsúlyos és körülbelül 3 millió elhízott gyermek él, ami tízszeres növekedést jelent az 1970-es évekhez viszonyítva. A gyermekkori elhízás nemcsak azért jelent népegészségügyi problémát, mert a túlsúly már gyermekkorban számos betegség kialakulásának kockázatát növeli, hanem azért is, mert az elhízott gyermekek nagy valószínűséggel felnőtt korukban is túlsúlyosak lesznek.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az Arad Megyei Ifjúsági és Sportigazgatósággal, valamint a Román Vöröskereszt Társaság aradi fiókszervezetével közösen az elhízás elleni küzdelem világnapját május 21. és június 1. között szervezi meg. Az egészségügyi minisztérium által koordinált nevelési és oktatási kampány célja tudatosítani a gyermekek és felnőttek körében egyaránt az egészséges életmód és a fizikai tevékenységek fontosságát. Tudniuk kell, hogy az elhízásért már egészen fiatal korban is leggyakrabban a rossz táplálkozási szokások tehetők felelőssé. Sok családban ugyanis szomjoltónak nem is ismerik a vizet, helyette szénsavas italokat és cukorban gazdag, rostos üdítőket fogyasztanak, így a gyerek szinte észrevétlenül veszi fel a szervezet számára szükségtelen kalóriákat. Riasztó statisztikai adatok figyelmeztetnek arra, hogy Arad megyében nyolc 5–14 év közötti gyermek közül egy elhízott, illetve hat 5–14. éves korú gyermek közül egy túlsúlyos. Ötévenként megduplázódik az 1996 után született gyermekek körében az elhízottak és túlsúlyosak száma!

Az elhízás elleni küzdelem európai napján, május 21-én, szombaton 11 órakor olimpiai versenyfutás indul a Városháza előtti térről, amelyen gyermekek, felnőttek egyaránt részt vehetnek. A sporteseményt a Békéscsaba–Arad–Békéscsaba hagyományos szupermaraton keretében rendezik meg.

A téren felállított sátorban egészségügyi dolgozók mérik a járókelők vérnyomását, testsúlyát, vércukorszintjét.

A kampány idején hirdetik ki annak a versenynek az eredményeit, amelyen az aradi, Arad megyei iskolák és óvodák az egészséges táplálkozást, a fizikai tevékenység népszerűsítését célzó mikroprojektekkel vettek részt. A verseny megrendezésére a norvég kormány által finanszírozott, az egészséges életmód kialakításának szorgalmazását, fejlesztését célzó pályázat keretében került sor. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu