Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 17.02

Elkezdődött a méhnyakrák szűrési kampány

2012. október 01., 15.35 Hétfõ / Arad

Amint azt a Nyugati Jelen is többször megírta, szeptemberben öt éven átívelő országos ingyenes méhnyakrák szűrési kampány indult. A szűrésre a 25 és 64 éves életkor közötti nők jelentkezhetnek, akkor is, ha nincs egészségbiztosításuk. 

Az Egészségügyi Minisztérium által kezdeményezett program az ország tíz megyéjét – Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Beszterce, Kolozs, Hunyad, Máramaros, Szilágy és Temes – foglalja magába. Megyénkben a program gyakorlatba ültetését és irányítását a Nyugati Regionális Menedzsment Egység végzi. A nyugati régióhoz tartozik Arad, Krassó-Szörény, Hunyad és Temes megye.  

A kampány célja, hogy korai stádiumában felfedezzék a betegséget, amikor még gyógyítható. A méhnyakrák (a mellrák után a második leggyakoribb ilyen jellegű kór a nőknél) hosszú évek alatt lassan, lényegében panasz és tünetmentesen kifejlődő, rosszindulatú daganatos betegség, amelyet a humán papillomavírus (HPV) fertőzés okoz. A vírus emberről emberre nemi úton terjed. A panaszok és a beteg által is észlelhető tünetek már olyan előrehaladott állapotban jelentkeznek, amikor a teljes gyógyulást eredményező beavatkozásokra nincs lehetőség. Ebben az esetben – az orvosi kezelés ellenére – a beteg életminőségének lényeges romlásához, élettartamának megrövidüléséhez vezet. A rendszeres szűrővizsgálatok azonban lehetővé teszik a korai – még rákmegelőző – állapotok felismerését és lényegében teljes gyógyítását. A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, ám egyre gyakrabban figyelhető meg fiatalabb korban is. Kockázati tényezőt jelent a dohányzás, alkoholfogyasztás, egészségtelen életmód, örökletes hajlam, legyengült immunrendszer. A statisztikai kimutatások szerint 2011-ben megyénkben 50 nő halálát okozta a méhnyakrák és 63 új megbetegedést vettek nyilvántartásba.

Azok a nők, akik el akarják végezni a tesztet, a háziorvosuknál jelentkezzenek, ahol egy részvételi űrlapot kell kitölteniük, majd a háziorvos előjegyzést ír egy olyan rendelőbe, laboratóriumba, ahol elvégzik a vizsgálatot. Arad megyében két központban végzik a vizsgálatot: az Arad Megyei Kórházban és a Borosjenői Kórházban. (A háziorvosok e két központ valamelyikével kötnek szerződést a teszt laboratóriumi vizsgálatának elvégzésére.) A jelentkezőkön elvégzik a Babeş-Papanicolau tesztet (PAP), mely abból áll, hogy sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről. Ez a citológiai minta alkalmas a méhnyakrák vagy az azt megelőző állapot felfedezésére, még a daganat kifejlődése előtt.

Egy ilyen vizsgálat jelenleg 50–60 lejbe kerül, az Egészségügyi Minisztériumnak köszönhetően szeptembertől ingyen elvégzik a tesztet. A minisztérium erre az esztendőre 66 millió lejt utalt ki saját pénzalapjából a program finanszírozására.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu