Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 19.17

„Ellenőrizd a diabéteszed!”

2017. november 15., 18.16 Szerda / Arad

Minden évben november 14-én ünneplik a Diabétesz Világnapját. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A cukorbaj korunk népbetegsége, világszerte több mint 285 millió cukorbeteg ember él, számuk (a WHO előrejelzése szerint) 2030-ra 366 millióra fog nőni. Évente négy millióan halnak meg ebben az anyagcserezavarban, illetve az általa kiváltott elváltozások következtében. Hazánkban több mint 2 millió cukorbeteg él, a lakosság 11,6%-a (10 emberből egy ebben a kórban szenved).

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, amelynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszínt megemelkedik, és ez okozza a betegség tüneteit. Több típusa létezik, az 1-es típusút az abszolút inzulinhiány okozza, hirtelen áll be, bármely életkorban előfordulhat, de gyermek- és fiatalkorban a leggyakoribb, kezeléséhez inzulin adása szükséges. A 2-es típusú diabétesz nem inzulinfüggő, a magas cukortartalmú szénhidrátok nem elégséges feldolgozása a szervezet által okozza, általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki hosszú évek során, gyakran csak a szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják. Ebben a típusú betegségben szenvedők száma drámaian növekszik (az összes cukorbetegség 90%-a) a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban a cukorbetegséget enyhe kórnak tartották, de bebizonyosodott, hogy igen súlyos szövődményeket okoz (főleg szív, érrendszeri, vese és látásszervi) és 10-15 évvel lerövidíti a várható élettartamot.  A diabétesz ritkábban előforduló formái: a terhességi cukorbetegség (a terhesség harmadik harmadában jelentkezhet és a szülés után megszűnik), a hasnyálmirigy krónikus gyulladása, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatására, öröklött betegségek következtében és ritka immunológiai eredetűek is lehetnek. Általános tünetei: fáradtság, teljesítménycsökkenés, farkasétvágy, izzadás, fejfájás, nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése, szomjúságérzet, sok folyadék fogyasztása, éjszakai vádligörcsök, látászavarok, viszketések (főleg a nemi szervek és a végbélnyílás környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, potencia vagy menstruációs zavarok, vöröses arcszín, az éhgyomori vércukorszínt 110mg/dl vagy 6,1 mmol felett van.    

     A szövődmények közül a leggyakoriabbak a közepes és a nagy átmérőjű verőerek (artériák) károsodása, az érelmeszesedés már viszonylag fiatal korban jelentkezhet, és érintheti a szívkoszorú ereit (szívinfarktus), az agyi ereket és az alsó végtagok ereit. A diabéteszes nefropátia (vesekárosodás) a régebbi betegek 35%-nál jelentkezik, a vese kis erei károsodnak, melyek a vizelet szűrését végzik, gyakran társul magas vérnyomással. Egy másik gyakori komplikáció a diabéteszes retinopátia, amikor a szem recehártyája (retina) sérül, és Európában a szerzett vakságok 30%-át okozza. A cukorbetegség okozta neuropátia, a betegek 50%-nál jelentkezhet, az idegeket érinti, leggyakoribb a szenzoros neuropátia, amely az érzőidegek megbetegedése, és a kezek, lábak kesztyű, illetve zokniszerűen fellépő fájdalmával, zsibbadásával jár. Ha a vegetatív idegek sérülnek, a belső szervek zavara alakul ki, szapora szívverés, potencia zavarok, a gyomorürülés lassulhat, vagy rohamokban hasmenés jelentkezik. A diabéteszes láb szindróma, egy komplex szövődmény, mivel a perifériás érző és mozgató, valamint a vegetatív idegek sérülése párosul a közepes és nagy vérerek károsodásával. A bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak berepednek, szövet elhalás keletkezik, amely fekélyeket okoznak, a sebek nehezen gyógyulnak, sokszor a lábujj vagy a láb amputációját tehetik szükségessé.

A cukorbetegség kezelése a különböző típustól függően történik, az 1-es típus esetében azonnal inzulinnal kezdődik, a 2-es típusnál először életmód-változással, diétával, testsúly-csökkentéssel, sporttal és szájon át adott antidiabetikus gyógyszerek adásával gyógyítják. Már sikerrel próbálkoznak hasnyálmirigy, illetve szigetsejtek átültetésével is. Nagyon fontos a cukorbetegség megelőzése, a rizikófaktorok (elhízás, dohányzás, hipertrigliceridémia) csökkentése, a racionális életmód, a korai diagnózis, a veszélyeztettek szűrése és kivizsgálása, állandó orvosi kontroll és a beteg szoros és fegyelmezett együttműködése. A lakosság egy része nem is tudja, hogy cukorbeteg, és csak akkor megy orvoshoz, ha már jelentkeznek a különböző elváltozások, komplikációk. Ezért is nagyon aktuális az idei cukorbetegek világ-

napjának felhívása: „Ellenőrizd a diabéteszed!” – vagyis a vércukrot.

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör, ez a szimbólum jelképezi a betegség ellen küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét. A figyelem felhívása érdekében, ezen a napon világszerte különböző épületeket, műemlékeket kék színben világítanak meg.

Dr. Vajda Sándor

                                                                                             főorvos  

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu