Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 08.57

Fényérzékenység és napallergia

Írta: (onlinejelen)
2015. július 25., 11.00 Szombat

 Mondhatjuk, hogy a napallergia századunk betegsége, azonban nem a napfény lett több, csak az ózonréteg vékonyulásával a káros UV-A és UV-B sugarakból kapunk nagyobb dózist, és persze mi is érzékenyebbek lettünk a fényre is. A légkör védő ózonrétegének károsodása miatt a földfelszínre jutó napfény mennyisége és minősége módosult, s ennek sajnálatos következménye, hogy az erősen napsütéses hónapok alatt megtöbbszöröződik azon betegek száma (a népesség közel 20%-nál jelentkezik), kiknek életét napfény okozta bőrtünetek keserítik meg. A fény hatására kialakuló, leggyakrabban előforduló napallergiának nevezett betegség a polimorf fénydermatozis, ami olyan bőrfelületeken jelentkezik, amelyek még nem szoktak hozzá a naphoz (a dekoltázson, a vállakon, a nyakon, a karok belső oldalán és a lábak bőrfelületén), a napégéshez hasonló bőrelváltozást tapasztaljuk, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű elváltozások, erős viszketéssel, duzzanattal, nedvezéssel és hámlással. Többnyire világos bőrű egyéneknél jelentkezik (a nőknél gyakoribb), oka ismeretlen, de a kutatók feltételezik, hogy az elektromágneses sugárzás hatására a bőrben reaktív oxigén-kötések keletkeznek, amelyeket ha a védőmechanizmusok nem semlegesítenek, a szervezet fokozott immunválasszal reagál.

Az előző kóros elváltozásoknál sokkal gyakoribbak a fototoxikus bőrreakciók, amelyek a napégéshez hasonlítanak (bár nem szükséges hozzá intenzív és erős napsütés). A fénynek kitett helyeken, vörös, éles határú, gyulladt területek keletkeznek, de megjelenthetnek csalánkiütések, duzzanat, esetleg hólyagok, a gyulladás lezajlása után barna pigmentáció maradhat vissza. A fototoxikus hatás nem allergia, hanem az általunk alkalmazott anyagok, vagy gyógyszerek és a napfény kölcsönös hatásából alakul ki. Ilyen hatást okozhatnak egyes parfümök, dezodorok, antibakteriális hatású szappanok hatóanyagai, különböző kenőcsök, festékek, vagy gyógyszerek (antibiotikumok, szulfamidok, hormontartalmú készítmények, diabétesz elleni készítmények, vizelethajtók, altatók és nyugtatók). Előfordul, hogy a napsütésben végzett konyhakerti munka után jelentkeznek a bőrkiütések. A fészkes virágú krizantém, őszirózsa, dália, napraforgó, az ernyősvirágú csoport tagjai, petrezselyem, sárgarépa, ánizs, kömény, továbbá a citrusfélék okozhatnak bőrgyulladást. Amennyiben bőrünk hajlamos az allergiás reakciókra, célszerű ismerni azokat a körülményeket, melyektől óvakodnunk kell, a fényérzékenység kimutatására nincs célzott laboratóriumi vizsgálat, de ajánlott a bőrgyógyász szakorvossal, vagy a háziorvossal megbeszélni nyaralás előtt, hogy mikor, mennyi időt tartózkodjunk a napon és milyen gyógyszereket használjunk. Fontos, hogy bőrünket felkészítsük a napozásra, ezt megfelelő táplálkozással, béta-karotin (erőteljes antioxidáns hatása révén véd a napsugárzás hatására keletkező veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen, óvja szervezetünk egészséges sejtjeit) és E-vitaminban gazdag étrenddel segíthetjük (sok béta-karotint tartalmaz a sárgarépa, spenót, mangó, sárgadinnye, brokkoli, őszibarack). Ha visszatérő fényérzékeny a bőrünk, használjunk minél magasabb, de minimum 30-as faktorú, fizikai védelmet nyújtó fényvédő krémet, és azt nem akkor kell felvinni a bőrre, amikor napra megyünk, hanem legalább 30 perccel előbb, mert csak így tudják kifejteni tényleges fényvédő hatásukat. Nagyon fontos, hogy a fényérzékenyek 10 és 16 óra között ne menjenek a napra, és, hogy tudják, hogy a vízparti árnyék nem védi meg, hiszen még ott is olyan mértékű sugárzás éri a bőrüket, ami elegendő az allergiás bőrreakcióhoz. Az erős viszketést csillapítani lehet antihisztamin tartalmú krémekkel, melyeket az orvos ír fel, (de a bőr ettől még kipirosodhat a napon ), a kellemetlen tünetek megszüntetésében a kortikoid is sokat segít.

Ha megjelentek a napallergiás kiütések, érdemes langyos vízzel letusolni, és szappanmentes készítményt használni mosakodáskor, csak azután használjuk a gyógyszereket tüneti kezelésre.

Dr. Vajda Sándor főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu