Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 18.25
Egészség-party a Jelen Ház kávézójában

Folytassunk párbeszédet a testünkkel!

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. április 26., 18.03 Péntek / Arad

Hogyan tudja az ember apró változtatásokkal, pici lépésekkel jobbá tenni az életét, közérzetét úgy, hogy ez nem kerül egy fillérbe sem? A titok csupán annyi, hogy ismerjük meg a testünket, figyeljünk oda magunkra.

Egészség-party volt csütörtök délután a Jelen Ház kávézójában, amire szép számmal voltak kíváncsiak az aradi magyar és román ajkúak egyaránt.

Dr. László Erzsébet, a Békés Megyei Hírlap munkatársa mutatta be a program előadóját, a gyulai Szabó Zoltánné Farkas Katalint.

Katalin évtizedek óra gyűjti a tudományok eredményeit, ezúttal is a legfrissebb nemzetközi tudományokból készült összeállításából hozott ízelítőt egy vetítéssel egybekötött előadás keretében.

A csütörtök délután Aradon bemutatott előadást Szabóné a Dan Buettner amerikai felfedező, író, előadó Hogyan éljünk 100 évig? című előadása nyomán állította össze, olyan neves emberek kutatásait, munkásságát használva alapul, mint dr. Dean Ornish, a Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora, vagy dr. Filippo Ongaro olasz orvos, űrkutatással foglalkozik, a nutrigenomika (az élelmiszerek hatása a génjeinkre) megalapozója. Az előadásban szó esett a világhírű Nutrilite Egészség Intézet kutatásairól is.

Vannak a világban helyek, ahol a 100 év fölöttiek aránya sokkal nagyobb, mint más helyeken, ezeket a helyeket nevezik kék zónának (Szardínia-szigete, Okinawa, Dél-Kalifornia, Costa Rica). Kutatások alapján felállítottak kilenc pontot, ami közös a kék zóna lakóiban, és a tudósok megnézték, hogy a mai viszonyok között hogyan tudjuk ezt a 9 pontot betartani, hiszen azok, akik ma 100 évesek, teljesen más világban éltek, ma viszont teljesen más kihívásoknak kell megfelelnünk.

Létrehoztak egy négyszintes egészségpiramist, ami tartalmazza ezt a kilenc pontot. Gyakorlatilag ez a négy szint – tudatos mozgás, pozitív életszemlélet, tudatos táplálkozás és egészséges kapcsolatok – amire odafigyelve és helyesen cselekedve sokat tehetünk egészségünk érdekében.

Mindenki tudja, hogy mennyire fontos a folyadék bevitele a szervezetbe, a napi 2,5 liter minőségi ivóvíz mellett fogyaszthatunk kis mennyiségű alkoholt is – pl. 2 deciliter jó minőségű vörös bort –, a kék zóna lakói is naponta fogyasztottak alkoholt. Szánjunk időt magunkra, szeretteinkre, csupa jó emberekkel vegyük körül magunk, és figyeljünk oda a táplálkozásra: mennyiségi étkezés helyett alkalmazzuk a minőségi étkezést.

Szó esett a legújabb kutatásokról, amelyek bebizonyítják, hogy életmódváltással megelőzhetők, vagy visszafordíthatók a világ legrettegettebb betegségei, a rák valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint arról, hogy milyen új gyógyítási módszerek vannak, amelyek sikeresen veszik fel a harcot a rákkal.

Az előadás során valóban olyan dolgok hangzottak el, melyeket minden erőfeszítés nélkül alkalmazhatunk naponta, hogy életünket jobbá tegyük, egészségünket megőrizzük.

Dr. William Li professzort idézve: „… miután megkérdeztük, hogy mit tehet az orvos értünk, meg kell kérdezzük azt is, mit tehetünk mi magunkért? Megtehetjük azt, hogy használjuk a tudást, és ha az anyatermészet adott nekünk kulcsokat, új jövőt építhetünk magunknak azzal, amit megeszünk. És amit eszünk, valójában az a mi kemoterápiánk, háromszor egy nap.”

A közel kétórás előadást Rogoz Brigitte egyetemista fordította román nyelvre.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu