Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 16.02

Hajhullás és a hormonok

2013. május 17., 21.24 Péntek

A hajhullás nőket és férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges embernél természetes, de időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet. 

Kutatások bizonyítják, hogy a 18-50 éves férfiak több mint 40%-a a kopaszság középsúlyos vagy súlyos formájában szenved, a hajhullás előfordulása és mértéke a korral növekedik. Az ember számára a haj első sorban a társadalmi kapcsolatok és a kommunikáció miatt fontos. A haj elvesztését az érintettek nem ritkán identitásvesztésként, a vonzerő elvesztéseként és sebezhetőségük erősödéseként élik meg. A kopaszodás előidézte hátrányt ezért a férfiak más módon próbálják kompenzálni: bajuszt, szakállt növesztenek, kidolgozott izmokra törekednek.

A haj a 4-7 évig tartó növekedési szakaszban a hajgyökérből fejlődik ki, s mintegy 85%-a van aktuálisan növekedési szakaszban. A napi 50-100 hajszál kihullása még nem minősíthető rendellenesnek. A haj havonta mintegy 1,2 cm-t nő, a növekedés nyáron a leggyorsabb, ősszel és télen a leglassúbb. A növekedési ütem lényeges lassulása a 70. életév után következik be. A haj számára fontos a tesztoszteron férfi nemi hormon szerepe. Ez a hormon befolyásolja a férfi viselkedését és szexuális életét is. Egy enzim (5-alfa-reduktáz) hatására ez a hormon aktívabb változatává (DHT) alakul át, amely károsítja a hajhagymát és lerövidíti a fejtetőn és a hajvonalon található hajszálak növekedési szakaszát. E hormon termelődését a ritka vagy nem elég alapos fejmosás kiváltotta fokozott faggyúképződés is elősegítheti. A női hormonok – ösztrogének – védenek ugyan a hajhullás ellen, hatásuk azonban kevésbé jelentős. Egyeseknek már 16-23 éves kor között, a szerencsésebbeknek csak 30-35 éves korukban kezd hullani a hajuk. Egyes férfiaknál viszont csak az 50. életév után vagy még később jelentkezik a hajhullás. A hormonális hajhullás esetében a kopaszodás sebessége első sorban a hajhullásra való genetikai diszpozíciótól és a szőrtüszőkben található DHT-szinttől függ. Ha valakinek a családjában a felmenő rokonai között a kopaszság tüneteit viselő személy van, valószínű, hogy ez a tünet a leszármazottaknál is bekövetkezik.

A nők általában sokkal érzékenyebben reagálnak a hajkorona elvesztésére. A női szőrtüszők rendkívül érzékenyek a szervezet hormonszintjének a változásaira. Így a terhesség és a szülés alatt megváltozik a hormonháztartás, de ez hamarosan helyreáll és egyensúlyba kerül. A hajhullás gyakran hormonális fogamzásgátló szer szedésével függ össze, főleg ha azt helytelenül alkalmazzák. Fokozott hajhullás indulhat meg a klimaxban, amikor a petefészek működése fokozatosan leáll. A nőknél általában a fejtetőn ritkul meg a haj, a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullnak, amelynek következtében a fejbőr láthatóvá válik. A hajhullás olyan mértékű is lehet, hogy megváltoztatja a páciens külső megjelenését, életminőség-romlást és pszichés problémákat okozva ezzel, ezért különösen fontos, hogy a szakember megállapítsa a hajhullást kiváltó okot. A genetikai és hormonális okok mellett ismert a kiváltó okok széles skálája: súlyos lázas betegség, vérveszteség, krónikus betegségek, műtéti beavatkozások, nagymértékű súlyvesztés, gyógyszeres kezelések (kemoterápia), fogamzásgátlók szedése, terhesség, emocionális stressz, a pajzsmirigy betegségei vagy máj és vesebetegségek. A hajhullást fenntarthatja valamilyen gyulladásos góc, rossz mandula vagy fog, vas- vagy cinkhiány, egyéb ásványi anyagok hiánya.

A hajhullás megelőzésére ajánlott, hogy táplálkozzunk változatosan. Az alultápláltság valamint az egyoldalú, fehérjeszegény étrend hajhulláshoz vezethet, ezért óvatosan fogyókúrázzunk, de kerüljük a túl sok cukor, só és állati zsiradék fogyasztását is, együnk több halat, csirkét, gabonafélét, valamint hüvelyeseket. Gondoskodjunk a megfelelő vitamin- és nyomelem bevitelről, főleg az A-, B-, E-, H-vitaminok, valamint a vas, a cink, a jód és a folsav fontosak. Igyunk sok folyadékot, óvakodjunk a stressztől, kerüljük a hormonális fogamzásgátlókat, és lehetőleg kíméljük a hajunkat. Fontos a jó sampon: hajtípusunknak és fejbőrünk állapotának megfelelő, természetes alapanyagú, gyógynövényes sampont válasszunk, melyet kevés vízzel hígítva vigyünk fel a hajra. Ne szárítsuk hajunkat forró levegővel, hajmosás után gyengén töröljük meg, és a hajszárítást alacsony fokozaton végezzük, akkor is, ha több időt vesz igénybe. Legyünk óvatosak a hajfestékekkel és a dauerral, kerüljük a gyakori „hajsütést”. Ha nem akarunk lemondani a hajfestésről, használjunk természetes alapanyagú készítményt. Nagyon fontos a hajhullás okát kideríteni, ezért ne kísérletezzünk különböző „csodaszerekkel”, hanem mielőbb forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.

Dr. Vajda Sándor

főorvos

 

Bogáncsfőzet hajhullás, korpa ellen

Az ősi orosz népi medicina ajánlja a bogáncs gyökereinek főzetét a haj növekedésének gyorsítására, valamint a hajhullás, a korpa és a fejbőr viszketése ellen. Több módozat is ismert. A közönséges bogáncs (Carduus nutans L. subsp. macrolepis) egy evőkanálnyi, apróra vágott levelét 10 percig kell főzni fél liter vízben. Amikor a forrázat lehűlt, le kell szűrni kétrétegű gézzel és bedörzsölni a fej bőrébe vattapamaccsal minden este, 15-20 napon keresztül.

Egy rész megszárított, apróra vágott gyökeret forrázzunk le 10 rész forrásban lévő vízzel, takarék lángon főzzük 10-15 percig, 2-3 órán át hagyjuk ázni, majd szűrjük le. A kész főzetet dörzsöljük be a haj gyökereibe vagy öblítsük le vele hajunkat a fejmosás után minden második nap.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu