Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 19.26

Kiűznék a világból a hepatitist

Írta: Gáspár-Barra Réka
2016. július 28., 09.00 Csütörtök

Hepatitis-elleni hadjáratot hirdetett meg ez év májusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO), azzal a  célkitűzéssel, hogy 2030-ig eltüntessék, de legalább jelentősen visszaszorítsák a hepatitis okozta elhalálozásokat.

Jelenleg 400 millió, B- és C-hepatitisvírussal fertőzött személyt tartanak nyilván világszerte, de reális számuk jóval nagyobb, hiszen a betegség többnyire csak előrehaladott stádiumban mutat tipikus tüneteket. Az A-tól G-ig kategorizált hepatitisvírusok napjában 4000 ember életét követelik, annak ellenére, hogy ma már gyógyszeres kezeléssel leküzdhető a betegség – közölte a Hepatitis-elleni küzdelem világnapja alkalmából a Hunyad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

A WHO javaslatára 2010 óta minden év július 28-án, Baruch Samuel Blumberg (Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus), a hepatitis B-vírus felfedezőjének és a vírus elleni vakcina kifejlesztőjének születésnapján kerül megrendezésre a hepatitis-elleni küzdelem világnapja.

Az ez alkalomból kiadott DSP-közlemény szerint Hunyad megyében az utóbbi 5 évben több mint kétszeresére nőtt a hepatitis A-vírussal fertőzöttek száma. A fertőzött élelmiszer, ivóvíz, szennyvíz, fürdővíz, használati tárgyak közvetítésével terjedő vírus a köznyelvben sárgaságként ismert betegség kórokozója, mely az esetek többségében szövődménymentesen tisztul ki a szervezetből. Rohamos terjedése mégis aggasztó, hiszen 2012-ben 81 sárgaságos esetet vettek nyilvántartásba a megyében, 2015-ben pedig már 198 személyt kezeltek hepatitis A-vírussal való fertőzöttség miatt. A hepatitis B- és C-, illetve a NonA- NonB-vírussal való fertőzések azonban, melyek kezelés híján halálos kimenetelűek lehetnek, szerencsére ritkultak az utóbbi években. Az ilyen esetek száma 2012 óta a felére csökkent, jelenleg összesen 20 pácienst tartanak számon. Krónikus sárgaságban viszont 1357 személy szenved Hunyad megyében, az utóbbi 5 évben ez a szám is növekvő tendenciát mutat.

Az Egészségügyi Világszervezet idén májusban tartott kongresszusán 2030-at jelölte meg a hepatitis világszintű  leküzdésének határidejeként. A Nohep néven meghirdetett kampány keretében igyekeznek minél szélesebb körben tájékoztatni és megóvni a lakosságot a szóban forgó vírustól. A kampány egy átfogó felméréssel indult, mely szerint pillantanyilag a világon a gyermekeknek csupán 38%-át oltják a hepatitisvírusok ellen. Ezzel szemben 39 országban nem tesztelik a véradókat és a forgalomban lévő injekciós tűknek alig 5%-a steril. A különböző országok elmaradt egészségügyi rendszerének köszönhetően a tipikus hepatitistünetekkel küzdőknek alig 50%-án végzik el a szükséges vérvizsgát, mellyel a fertőzöttség kimutatható lenne. Továbbá az érintettek közül több mint 100 millióan képtelenek fedezni az egészségügyi kezeléssel járó kiadásokat. A WHO a következő közel másfél évtizedben ezen jelenségek ellen kíván hathatósan fellépni. Az európai országokra vonatkozóan viszont elsősorban az alapvető higiéniai szabályok betartását szorgalmazzák, hiszen ezáltal már jelentősen vissza lehetne szorítani a hepatitisvírusok terjedését. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu