Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. augusztus 12., 04.12

Kockázatmentes vizsgálat ultrahanggal

2015. január 12., 18.02 Hétfõ / Arad

Az orvosi képalkotás kifejezés azokra a technikákra és eljárásokra utal, amelyeket arra használnak, hogy az emberi testről (vagy annak bizonyos részéről) klinikai vagy tudományos célból képeket alkossanak. A képalkotó technológiák között, megemlíthetjük az elektron mikroszkópiát, a radiológiát, a mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI), a nukleáris orvosi kivizsgálásokat, tomográfiákat, a háromdimenziós képalkotási metódust, valamint az ultrahangos kivizsgálást. Az ultrahangos eljárás lényege, hogy az eszköz ultrahangnyalábo-

kat bocsát ki a vizsgálni kívánt szerv felé, melyeket az különböző mértékben fog fel, azonban nem nyeli el, hanem továbbítja a készülék felfogó részébe, az így nyert visszhangos képet számítógép értékeli, anatómiai részegységekre bontja a képet, és így jeleníti meg az eszközhöz kapcsolódó képernyőn. Terápiás célokra az 1940-es években kezdték alkalmazni ezt az eljárást, érdekes módon kezdetben a háborúból megmaradt radarok felhasználásával. Ugyanis a második világháborúban az ultrahangokat az ellenséges tengeralattjárók azonosítására használták. Egy skót tudós, Ian Donald figyelt fel rá, hogy lehet némi hasonlóság a tengeralattjáró és a magzatvízben úszkáló embrió közt. A felfedezéstől több mint hetven év telt el, és ez alatt hatalmas fejlődés ment végbe az ilyen típusú eszközök modernizációjában, ma már a vizsgálófejek alig milliméteres nagyságúak is lehetnek, amelyekkel „szétnézhetnek” szervezetünk belsejében, de akár a szívkoszorúérben is.

Az ultrahang vizsgálat (ekográfia) számos előnnyel jár. A legfontosabb, hogy eddig még nem fedeztek fel semmilyen, a vizsgálattal kapcsolatos mellékhatást, az orvosok teljesen ártalmatlannak tartják. A másik nagy előny a könnyű hozzáférhetőségében és a vizsgálat egyszerű kivitelezhetőségében rejlik. Az ekográf készülék, bármennyire komplex és modern legyen is, sokkal kevesebb helyet foglal el mint a hagyományos röntgengép vagy a computer tomográf, így sokkal könnyebben telepíthető a kisebb rendelőkbe is, megkönnyítve a betegek kivizsgálását. A hagyományos ultrahang mindenekelőtt a tömör szervek (főleg a máj, a lép, a vese, a mellékvese, a hasnyálmirigy stb.) vizsgálatára kiváló. Kimutatja a belső szervek méret- és alakváltozását, az esetleg bennük keletkezett folyadékkal teli jóindulatú cisztákat vagy a tömött jó és rosszindulatú daganatokat egyaránt, de használható az artériák és a vénák un. doppler-hatáson alapuló vizsgálatához is. Ezzel kimutatható az alsó végtagok vérereiben keletkező vérrög, amely következtében csökken vagy megszűnik a vérellátás az adott helyen, de a nyaki artériában kialakuló aterómás plakk (kásás, zsírnemű anyag lerakódása az érfalon) is felderíthető, anélkül, hogy a korántsem veszélytelen angiográfiához kellene folyamodni. Az echokardiográfia a szívműködés vizsgálatára alkalmazott ultrahangos eljárás, amely többek között a szív összehúzódásairól, a szívizom vastagságáról, a billentyűk állapotáról ad értékes információt az orvosnak. Az ultrahangot sikeresen alkalmazzák a hasi, illetve kismedencei szervek vizsgálatára, a daganatok mellett kimutathatók fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás. A nőgyógyászatban is jelentős szerepe van az ilyen típusú kivizsgálásnak, ezzel nyomon követhetik a magzat érettségét, méhen belüli elhelyezkedését, méreteinek változását, így állapítják meg a nemét és hogy nincs e valamilyen fejlődési rendellenessége. Ez a módszer alkalmas különböző nőgyógyászati fertőzések (petefészek gyulladás, méhnyálkahártya gyulladás) diagnosztizálására, a folyamat súlyosságának megítélésére is. Az ekográfiás vizsgálat kiterjedhet a prosztata, a here, az emlő és a pajzsmirigy betegségeinek kimutatására, valamint az újszülöttek agyi károsodásainak felderítésére. A nagy nyálmirigyek közül az áll alatti, és a fültőmirigy ultrahang vizsgálata végezhető, ezzel kimutatható a nyálkövesség, gyulladások, jó vagy rosszindulatú daganatok. Az izületi ultrahangos vizsgálatnál információt kapunk a meszesedésekről, az izmok és inak estleges sérüléseiről, vagy gyulladásairól, valamint kóros folyadékgyülemek jelenlétéről.

Az ultrahangos vizsgálat nem követel speciális előkészületet, de, hogy pontos legyen a diagnózis, fontos betartanunk pár előírást: a vizsgálat előtti napon ne fogyasszunk puffasztó ételeket (ha sok gáz van az emésztő rendszerben rontja a látási viszonyokat), ne menjünk telt húgyhólyaggal a vizsgálatra. Ajánlott, hogy a vizsgálat előtt 4-6 órával ne együnk, erre azért van szükség, mert az epehólyag étkezés után összehúzódik, és megbújhat a fala mentén apró kő vagy polip, ami így észrevehetetlen lesz. Az ekográfos vizsgálatok teljesen fájdalom és kockázatmentes eljárások, amelyek nagyon pontos információkat adnak. A röntgen kivizsgálással ellentétben, annyiszor ismételhető, ahányszor csak szükséges és a betegség megelőzés alappillére lehet.

Dr. Vajda Sándor

főorvos                                                                                   

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu