Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 01.14
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Konferencia a lombikbébi-programról

2012. szeptember 25., 16.29 Kedd
„A történet soha nem a technikáról, hanem mindig az emberről szól… A siker nem a kémcsőben, nem a számítógépben, hanem az emberek lelkében dől el.” (Dr. S. G. Kaáli)

Sikeres kétnapos nemzetközi orvoskonferenciát szervezett Nagyváradon szeptember végén a Magyar Egészségügyi Társaság, a Báthory István Alapítvány, az EME Orvosi és Gyógyszerészeti Szakosztálya, valamint az EME Szilágysomlyói Csoportja a „Mesterséges élet – A mesterséges megtermékenyítés dilemmái”-ról. A munkálatok első napját a római katolikus püspöki palota dísztermében rendezték, a megnyitó üdvözlések keretében Böcskei László római katolikus megyés püspök és Cseke Attila szenátor bevezető szavai után kiváló egyházi személyiségek tartottak előadásokat. A témakörhöz kapcsolódott Dr. Holló László egyetemi tanár előadása: „A katolikus egyház tanítása a kezdődő emberi élet tiszteletéről”; ft. Csűry István püspök: „Mesterséges élet” előadása, valamint Dr. Orosz Gábor Viktor (a Budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem docense) „Idegen méltóság: teológiai véleményalkotás új kontextusban: preimplantációs genetikai diagnosztika és az emberi méltóság elve” és prof. Dr. Rezi Elek (a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora) „A mesterséges megtermékenyítés unitárius erkölcsértékelése” tudományos értekezései, a vallás viszonyáról a mesterséges megtermékenyítésekhez.

A konferencia második napja az Ady Endre líceum dísztermében zajlott és a szakmai előadásokra került sor. Részletesen tárgyalták a lombikbébi-program technikai újdonságait és metodológiáját, nagy figyelemmel és érdeklődéssel követték Dr. Somkúti István amerikai professzor dolgozatát ebben a témakörben. A méhen kívüli megtermékenyítés során a petesejt és a spermiumok a méh üregén kívül mesterséges körülmények között találkoznak, majd miután a megtermékenyülés megtörtént és az embrió osztódása elindult, az embriót visszaültetik az anya méhébe, a további fejlődés már természetes körülmények között zajlik. A méhen kívüli megtermékenyülés (in-vitro fertilizáció) olyan pároknak jelent megoldást, ahol a petesejt és a spermium találkozása valamilyen oknál fogva nem lehetséges. Ez a férfi oldalon történhet amiatt, hogy a férfi tagnak nincs elegendő számú és minőségű spermiuma a spontán megtermékenyítéshez; a női oldalon a petefészkek ill. a petevezeték valamilyen sérülése állhat fenn a háttérben (pl. korábban lezajlott kismedencei gyulladás), ezeket az okokat alapos kivizsgálással lehet felderíteni.

Azoknak a pároknak, akiknél természetes úton egy évi próbálkozást követően nem következik be a megtermékenyülés, kb. a negyede fordul szakorvoshoz. Európa a mesterséges megtermékenyítések terén a világ élenjárója, világviszonylatban ezen a kontinensen végzik a kezelési ciklusok több, mint felét, legtöbbet Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban hajtják végre. Az EU-ban jelenleg országonként eltérő szabályozási mechanizmusok vannak érvényben erre a módszerre tekintettel, ami a különböző történelmi, kulturális, társadalmi, gazdasági és vallási tradícióknak tudható be. Az EU-tagországok többsége a meddőséget orvosi esetnek tartja és nemzeti politikáikkal támogatják a terméketlenség kezelését. Jelentős különbség van az egyes országok között a mesterséges megtermékenyítés közfinanszírozásának mértéke között, amely 0-100%-ig terjedhet. A mesterséges megtermékenyítés sikerességét, költségeit és biztonságát számos tényező befolyásolja, elsősorban a nők kora. A kor előrehaladtával ugyanis csökken a megtermékenyülés valószínűsége és az elvetélés kockázata. Ezek a kockázatok 40 éves kor után ötször magasabbak, mint 30 éves korig. A mesterséges megtermékenyítés iránti megnövekedett igény miatt hazánkban is létrehoztak egy lombikbébi-programot és ezt 2011. szeptemberétől vezették be. Ahhoz képest, hogy milyen „fiatal” a program, nagyon sokan jelentkeztek: a 2011 júliusa – 2012 júliusáig terjedő periódusban 1404 igénylésből 1133 kérést hagytak jóvá, de csak 647 beavatkozást végeztek, a kihordott terhességek száma 18, amelyből 27 csecsemő látott napvilágot (ezeknél a beavatkozásoknál gyakori az ikerszülések száma). Az Egészségügyi Minisztérium erre a célra évente 4 000 000 lejt irányoz elő, és egy procedúra mintegy 6 150 lejbe kerül. A beavatkozásokat egy bizottság hagyja jóvá, amelynek az elnöke Szabó Béla vásárhelyi nőgyógyász professzor. Az első lombikbébi 1978-ban Angliában született, azóta több mint három millióan, Magyarországon körülbelül harmincezren köszönhetik ennek a módszernek az életüket. Ilyen műtéteket hazánkban Bukarestben a Giulesti-i kórházban, Marosvásárhelyen és Szebenben végeznek, Magyarországon pedig a Kaáli Intézetben Budapesten, Szegeden, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Kaposváron és Tapolcán.

A konferencia alkalmat biztosított, hogy a részt vevő orvosok, lelkészek, pszichológusok, szociológusok bepillantást nyerjenek a lombikbébi-program módszerének alkalmazásába, az orvosi technológiai eredmények mellett az egyházak hozzáállására is. A rendezvény sikeres lebonyolításában nagy érdeme volt Dr. Földes Béla és Dr. Széman Péter főorvosoknak, akik mindent megtettek a magas tudományos színvonalért és a társasági programok zökkenőmentes lebonyolításáért. A közös részvétel a szentmisén a Bazilikában, a Bazilika kincstárának megtekintése, a díszvacsora, a séta a városban és a nagyváradi várban olyan társasági programok voltak, amelyek során jobban megismerhettük egymást és véleményt cserélhettünk közös problémáinkról.

Dr. Vajda Sándor

főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu