Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 08.31

Közös telemedicina-rendszert alakított ki a szegedi és a temesvári egyetem

2013. február 24., 08.00 Vasárnap / Temes

A nehezen diagnosztizálható gasztroenterológiai betegségek gyógyítását segítő közös telemedicina-rendszert alakított ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a temesvári Victor Babeş Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem - közölte Wittmann Tibor, az SZTE professzora pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.

A két egyetem között kiépült a videokonferencia-rendszer és létrejött a direkt videokapcsolat. Ez lehetővé teszi, hogy az egyik intézmény gasztroenterológiai központjának szakemberei valós időben láthassák a több mint száz kilométerre elvégzett speciális vizsgálatokat - mondta a professzor sajtótájékoztatón a tavaly tavasszal kezdődött program zárása kapcsán.     

Az egyetemi tanár közölte: a rendszer mindkét intézmény nemzetközi hírű oktatói tudásának és tapasztalatának igénybevételével hatalmas segítséget nyújthat a gyomor, a vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj és epeútrendszer kórképeinek korszerű diagnosztikájában és kezelésében. Elsősorban a gyomor és a vastagbél endoszkópos vagy speciális ultrahangos, illetve a máj elasztográfiás - az egészséges és a daganatos szövetek különböző rugalmasságán alapuló - vizsgálatainál kérik majd ki egymás szakvéleményét a magyar és a román orvosok - tette hozzá.     

A telemedicina-rendszer lehetővé teszi azt is, hogy az orvosok a másodlagos vélemény és a hatékony terápia kialakítása érdekében megosszák egymással a páciensek szövettani vizsgálatainak eredményeit és kórelőzményi adatait is.     

Az új informatikai rendszer használható lesz majd az orvosképzésben és -továbbképzésben is, hiszen a vizsgálatokon készített felvételeket rögzítik. A rendszer alkalmas a különböző továbbképzésekre úgy is, hogy a két szakembergárda nem is találkozik. Képes arra is, hogy a világon bárhol hasonló rendszerrel összekapcsolódjon, így új szakembereket vonva be a közös munkába - közölte a professzor. Hozzátette: az első távolsági továbbképzést a temesvári partner már meg is szervezte, és a tervek szerint márciusban kétnapos angol nyelvű képzésben vehetnek részt a szegedi szakemberek is, úgy, hogy el sem hagyják a várost.     

A pályázat 188 ezer euróból valósult meg, ennek 85 százaléka uniós forrás. A magyar állam 15 százalékkal, a román állam 13 százalékkal támogatta a projektet, míg a temesvári egyetem 2 százalékos önrészt biztosított. A vezető partner az SZTE, de technikai fejlesztésre mindkét központ 70-70 ezer eurót költött.     

Ioan Sporea, a temesvári gasztroenterológiai centrum vezetője korábban az MTI-nek elmondta: jelenleg sok páciens - elsősorban Arad térségéből - érkezik Szegedre különböző speciális vizsgálatokra. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a betegeknek ne kelljen utazniuk, így anyagilag is jobban járnak, hiszen a magyarországi ellátásért jelenleg fizetniük kell.

MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: kmzsba / Vasárnap, 2013. február 24., 17.49 Válaszoljál rá!

27dD82 wdvhvmygknif

Hozzászólt: gsabcmi / Vasárnap, 2013. február 24., 17.49 Válaszoljál rá!

WwY1Qa limcrkmbscro

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu