Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 17.22
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Rákellenes világnap

Kulcsfontosságú a tudatos életvitel

Írta: Gáspár-Barra Réka
2013. február 04., 19.28 Hétfõ / Hunyad

Az utóbbi évben átlagosan 10 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések száma Hunyad megyében – jelentette be ma, a Rákellenes Világnap alkalmából rendezett dévai szemináriumon a megyei közegészségügyi igazgatóság főorvosa, Ştefan Repede.

Az általa képviselt intézmény statisztikái szerint a legjelentősebb ugrást a bőrrák terjedésében jegyezték. Míg egy évvel korábban 26 új esetet vettek nyilvántartásba, tavaly 56 személynél mutattak ki bőrrákot. A közegészségügyi igazgatóság szerint az esetek többségét a túlzott napozás okozta. – Kevesen értik meg, hiszik el, hogy a nap sugarai károsak lehetnek az egészségükre. Különösképpen nyáron, a déli órákban kell odafigyelni az öltözködésre, a test teljes felületének takarására, mert az erős sugárzás mélyen és tartósan károsíthatja a bőrt, visszafordíthatatlan elváltozásokat okozva – hívja fel a figyelmet a szakember.

A szintén jelentős mértékben terjedő tüdőrák megelőzése esetében szintén sok múlik a tudatos életvitelen. – Az elmúlt évben 259 új tüdőrákost vettünk nyilvántartásba, ami a korábbi évekhez képest közel 20 százalékos növekedést jelent. Itt egyértelműen kimutatható a dohányzás káros hatása. A tüdőrákban szenvedők szinte kivétel nélkül rendszeres dohányosok voltak – mondta a közegészségügy képviselője, aki nem győzte hangsúlyozni a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás, az elegendő alvás és a káros szenvedélyek elkerülésének fontosságát az egészség megőrzésében. Véleménye szerint a szintén növekvőben lévő emésztőrendszeri daganatos megbetegedések száma is szorosan összefügg az ésszerűtlen táplálkozással, a nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának mellőzésével.

Ami örvendetes, hogy a mell-, illetve a prosztatarák visszaszorulóban van a megyében. Mindkettő esetében 15 százalékos csökkenésről számoltak be a közegészségügy képviselői. Sajnos, a méhnyakrákról nem mondható el ilyen pozitívum. A két évvel ezelőtt nyilvántartásba vett 77 esethez képest tavaly 81 páciensnél mutattak ki rosszindulatú elváltozást.  – Sajnos, a méhnyakrák kialakulását jelentős mértékben visszaszorító, HPV vírus elleni oltás bal lábbal indult a megyében, mint különben az egész országban. Egy új készítményről volt szó, ami sokak bizalmatlanságába ütközött. A laboratóriumi kísérletek nyomán azonban a szakemberek biztonságosnak és eredményesnek ítélték az oltást, ami 95-97 százalékban képes megóvni a beoltott személyt a méhnyakrák kialakulásától. Az oltást különösen a 15 év alatti lányok esetében kellene alkalmazni, de a legújabb kutatások rávilágítottak, hogy a fiúknál is hasznos lehet, mert a Human Papilloma vírus mindkét nem belső nemi szerveit megtámadhatja – fogalmazott dr. Ştefan Repede. Állítása szerint Hunyad megyében jelenleg is igényelhető a kislányok ingyenes beoltása.

A közegészségügyi igazgatóság képviselői szerint a tudatos megelőzés és védekezés jelentős mértékben csökkentheti a rák terjedését a lakosság körében. Ezért ma megyeszerte számos tájékoztató jellegű rendezvényre kerítettek sort, annak érdekében, hogy idén minél kisebb mértékben növekedjék a rákban szenvedők száma. Jelenleg Hunyad megyében 7741 személy küzd a szervezetét ostromló rosszindulatú daganattal. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu