Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 15., 22.46
Nemzetközi Védőoltási Hét – 2014

Légy egészséges! Légy felelős! Oltasd be magad!

2014. április 29., 20.48 Kedd / Arad

Az Egészségügyi Világszervezet hirdette meg a nemzetközi védőoltási hét megtartását minden esztendő áprilisának utolsó hetében. Az évente ismétlődő kezdeményezés célja a figyelem felhívása, a kommunikáció javítása és a védőoltások jelentőségének támogatása.

A vakcinák elsősorban a betegségmegelőzést szolgálják, ugyanakkor az egészségügyi ellátórendszer költségeit is csökkentik azáltal, hogy segítenek elkerülni a súlyos megbetegedéseket, a betegségek szövődményeit. Ezt hangsúlyozták a tegnap délben megtartott sajtótájékoztató szervezői és résztvevői: dr. Dorica Sănduţu háziorvos, a védőoltási csoport tagja, dr. Gindrovel Dumitra, az Országos Védőoltási Bizottság tagja, dr. Adrian Dărăbanţiu, az Aradi Háziorvosok Társaságának elnöke, dr. Ana Vamoşiu háziorvos és dr. Dana Negru járványügyi főorvos, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgató helyettese. A továbbiakban kiemelték, hogy a kötelező védőoltások beadásának elmaradása a gyermekeknél – ami sajnos Romániában igen gyakran előfordul az utóbbi időben –, s az emiatt kialakuló betegségek kezelése különösen nagy anyagi megterhelést jelent a nemzetgazdaságra nézve, arról már nem is szólva, hogy igen magas a halálozási ráta azokban az esetekben, amikor a vakcina beadásának elmaradása miatt alakulnak ki különböző betegségek, szövődmények. Jelenleg a pneumococcus baktérium okozta fertőzések váltak gyakorivá, ezért az Országos Védőoltási Bizottság hivatalosan kérte a szaktárcától e baktérium okozta fertőzések elleni védőoltás belefoglalását az országos kötelező vakcina programba.

Az aradi, Arad megyei orvosok is gyakran tapasztalják munkájuk során, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos hiányos információk miatt a szülők saját felelősségükre megtagadják a védőoltás beadását gyermeküknek. (Már a szülészeten, az újszülöttek beoltása is csak az édesanya beleegyezésével történhet!) A helyzet furcsasága az, hogy az országos, úgymond kötelező jellegű védőoltás programban szereplő vakcinák beadásának elutasítása sem büntetőjogi, sem egyéb típusú felelősségre vonást nem von maga után. (A tőlünk nyugatra fekvő országok többségében a védőoltás elutasítása bizonyos egészségügyi juttatások megvonásával jár.)

Dr. Gindrovel Dumitra és dr. Adrian Dărăbanţiu külön is hangsúlyozták, hogy a védőoltásoknak az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében betöltött jelentőségének a lakosság körében történő tudatosításában, a védőoltásokkal kapcsolatos megfelelő információk népszerűsítésében igen fontos szerep hárul a médiára. Éppen ezért kérik a sajtó képviselőinek aktívabb részvételét az információk terjesztésében. Ez felbecsülhetetlen segítséget jelent az orvosoknak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu