Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. október 16., 19.10
Sajtóközlemény

Magyar–román határ menti együttműködés az európai minőségű daganatgyógyításért

2011. november 23., 20.58 Szerda / Temes

Szeged és Temesvár városának régóta határozott célja és törekvése az interregionális kapcsolatok és együttműködés fejlesztése. E folyamat része az az egészségügyi kooperáció, melynek keretében szakmai rendezvény (workshop) veszi kezdetét, temesvári sugárterápiás orvosokat lát vendégül a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája.

Az „Egymást kiegészítő sugárterápiás fejlesztés az SZTE Onkoterápiás Klinikáján és a Temesvári Területi Kórházban” című, az Európai Unió által támogatott projekt sokrétű közös szakmai fejlesztésre nyújt lehetőségeket.

Az együttműködés egyik célja az, hogy a túlterhelt temesvári sugárterápiás egységet tehermentesítse a daganatos betegek egy részének Szegeden történő ellátásával. Az így felszabaduló kapacitásokat a romániai partner arra fordíthatja, hogy korszerű technológiákat vezessen be a betegek kezelésére.

A projekt egyik mérföldkövét jelentő, 2011. november 25-én, pénteken, 9 órától kezdődő rendezvénnyel kíván a szegedi klinika hozzájárulni azzal, hogy az itt már 2005 óta működő, európai színvonalú besugárzási módszerről elméleti és gyakorlati képzést tart a romániai szakembereknek.

Az úgynevezett 3D tervezés alapján lehetőség van az egyénre szabott sugárkezelés nyújtására. A korszerű eljárás a lehető legpontosabban veszi figyelembe a daganat méretét, elhelyezkedését, megóvva a környező egészséges szerveket, szöveteket a sugárterheléstől. Ily módon jelentősen csökkennek a beavatkozás mellékhatásai, és javul a sugárkezelés hatékonysága.

A projekthez nagyértékű eszközbeszerzés is kapcsolódik a szegedi Onkoterápiás Klinikán. A szakemberek továbbképzésén kívül a projekt résztvevői felvállalták a régióbeli lakosság felvilágosításának, és a daganatos betegségre nézve nagyobb kockázatot hordozó emberek szűrésének közös szervezését is.

Kapcsolattartók: Prof. dr. Kahán Zsuzsanna, a projekt vezetője, Szegedi Tudományegyetem ÁOK Onkoterápiás Klinika, tel.: +36 62 545-404

Dr. Szil Elemér, Szegedi Tudományegyetem ÁOK Onkoterápiás Klinika,  tel.: +36 62 546-119

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 2.000.000 euró

Projekt összköltsége: 2.060.123 euró
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: jani / Péntek, 2011. december 02., 07.43 Válaszoljál rá!

Határon átívelő vízügyes projektek
2011. november 30. 17:32 G. E.
Románia és Magyarország két, közös, határon átívelő, vízügyi projektjének megnyitóját tartották szerdán Gyulán.
Mik ezek?
A Malomfok-ROIT elnevezésű program célja a két ország közös érdekeltségű, 423 négyzetkilométeres belvízrendszerének üzembiztonságát tovább növelni, a megfelelő vízmennyiséget magyar területre hatékonyan átvezetni, valamint a határ két oldalán érintett mezőgazdasági területek belvízbiztonságát emelni.
A cikk a hirdetés után folytatódik

A Feketekomplex nevet viselő projekt célja ugyanakkor a román és magyar oldalon is az árvízbiztonság növelése és a korszerűtlen remetei, valamint zerindi gátőrház rekonstrukciója. A belvízi fejlesztésre 1 millió 736 ezer, míg az árvízi beruházásra 1 millió 778 ezer eurót használhatnak fel a szakemberek.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu