Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. október 07., 15.31
Magánbiztosítók és kórházi alapítványok

Még lehet tanulmányozni az új egészségügyi törvényt

Írta: Sólya Emília
2012. január 05., 00.00 Csütörtök

2011. december 28-án bocsátották közvitára az Egészségügyi Minisztérium honlapján (www.ms.ro) az új egészségügyi kerettörvény tervezetét, melynek talán az egyik legnagyobb újítása, hogy az egészségbiztosítási rendszerben a megyei állami biztosítók helyett (melyek ezáltal átalakulnak/megszűnnek) megjelennek a magánbiztosítók.

http://www.finfocus.ro/kepzesek.html

Ritli László egészségügyi miniszter korábban az új tervezet kapcsán elmondta, az egészségügyi hozzájárulások begyűjtése nem változik, a befolyt pénzek elosztási és kezelési módja azonban jelentősen módosul.

A magánbiztosítóknak az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) és a szolgáltatók közé történő beépülése a szaktárca vezetője szerint növelni fogja a versenyképességet, illetve a pénzügyi alapok felhasználásának hatékonyságát. Az állam által finanszírozott magán egészségbiztosítóknak rendelkezniük kell az Országos Biztosítási Felügyelet (CSA) engedélyével, illetve a CNAS jóváhagyásával, működésükhöz minimum egy millió biztosítottat kell regisztrálniuk.

Az egészségügyi hozzájárulás értéke nem változik, azaz a jövedelem 10,7%-a (nyugdíjasok esetében 5,5%). Ez a hozzájárulás az egészségügyi alapellátást fedezi. Ha a biztosított magasabb szintű szolgáltatásokat, összetettebb vizsgálatokat, beavatkozásokat igényel, meg kell kötnie egy az EU tagállamaiban már ismert ún. önkéntes (kiegészítő) egészségbiztosítást is. Értelemszerűen minél több szolgáltatást vesz igénybe, annál többet fizet (átlagosan havi plusz 10 eurót, de lehet ennél többet is).

Amennyiben a biztosított nincs megelégedve a biztosítóval, felbonthatja a szerződést, de csak minimum egy év letelte után.

A magánkórházaknak kötelességük lesz az ügyeletükre érkező összes sürgősségi esetet ellátni. Ezt a feladatot eddig csakis a monopolhelyzetben lévő állami kórházak vállalhatták el. A beteget csak a sürgősségi ellátás vagy a stabilizálás után fogják átutalni abba a kórházba, mellyel a páciens biztosítója szerződéses viszonyban áll.

Fizetésmentes egészségügyi biztosításban részesülnek a 18 év alatti személyek, az egyetemisták 26 éves korukig, amennyiben nincs semmilyen jövedelmi forrásuk, a biztosított eltartásában lévő házastárs, illetve szülők, a munkaképtelen, jövedelem nélküli fogyatékkal élők, az országos egészségügyi programok által támogatott krónikus betegek (cukorbetegek, rákosok, TBC-sek stb.), illetve a kismamák.     

A törvénytervezet – másik forradalmi újításként – szabad kezet ad a kórházaknak – ezen a területen használják fel egyébként az állami költségvetés több mint 50%-át –, hogy akár alapítványok, egyesületek vagy cégek formájában is működhessenek. A tervezet megalkotói szerint az így létrejött új kórházi struktúrák menedzsereinek nagyobb szerepük lesz a döntéshozatalban (mind a személyzet bérezése, mind a beruházások, kórházi felszerelések területén). A kórházak tulajdonjoga azonban az önkormányzatoknál marad, fenntartva azt a lehetőséget, hogy olyan új partnerségeket kössenek, melyekre mindeddig nem volt lehetőség.

S, még egy újdonság, ami a háziorvosi rendelőket illeti, hogy a háziorvosok mellett megjelenik egy, az önkormányzatok által alkalmazott orvos, akit egy, több szakterületet érintő csapat fog segíteni. Az egészségügyi tárca vezetője szerint ezeket az orvosokat a földrajzi elhelyezkedésük miatt körülményesen megközelíthető, elszigetelt településekben fogják alkalmazni, ahol a lakosok nehezen jutnak egészségügyi ellátáshoz.

A tervezettel kapcsolatban a közvitára bocsátásától számított tíz napon belül lehet javaslatokat benyújtani. A dokumentum január 28-ig tanulmányozható a minisztérium honlapján.  
http://www.finfocus.ro/kepzesek.html
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu