Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.59
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Nyugaton már terjed az influenzajárvány

Nálunk még egyetlen esetet sem jegyeztek!

2013. január 14., 21.06 Hétfõ / Arad

A napjainkra jellemző változékony időjárás – a mínusz 10 fokos hideget néhány óra leforgása alatt jelentős enyhülés, plusz 4-5 c-fokos hőmérséklet váltja fel, s aztán ismét havazás, majd erős fagy – igencsak próbára teszi az ember szervezetét, nő a hűléses megbetegedések száma. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentései szerint Európa északi, észak-nyugati országaiban egyre gyorsabban terjed az influenzajárvány. Belgium, Izland, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Anglia, Norvégia, Svédország a legérintettebb, itt jegyezték a legtöbb megbetegedést.

Romániát azonban még nem érte el a hullám, eddig még egyetlen, laboratóriumi vizsgálatokkal is alátámasztott influenzás eset sem fordult elő eddig, az országos járványügyi központ összesített adatai szerint.

Európa északnyugati országaiban kialakult helyzetre való tekintettel az Egészségügyi Minisztérium sajtóközleményben hívja fel a figyelmet az influenza elleni oltási akció gyorsításának és terjesztésének szükségességére. Köztudott, hogy a náthát és az influenzát egyaránt vírusfertőzés okozza, viszont az influenza lefutása sokkal súlyosabb. Velejárói a szokatlanul magas láz, fejfájás, általános gyengeség. S ami igazán veszélyessé teszi az influenzát, az hogy a vírus igen fertőzőképes, gyorsan terjed a szervezetben, nem ritkán akár életveszélyessé is válható szövődményeket – arcüreggyulladást, bronchitist, tüdőgyulladást – okozhat.

A szaktárca az influenza elleni védőoltást a betegség megelőzése legjobb módszerének tekinti és elsősorban a kockázati csoportok tagjainak ajánlja. Ide tartoznak a 65. életévüket betöltött személyek (az életkor előre haladásával gyengül az immunrendszerük), mindazok a gyermekek és felnőttek, akiknek van valamilyen alapbetegségük (szív és érrendszeri betegségek, krónikus tüdőbetegség, COPD, asztma stb.), kórházi dolgozóknak, idősek otthonában dolgozó ápolóknak, orvosoknak; azoknak, akik rendszeresen nagyobb közösségekkel érintkeznek és emiatt nagyobb fertőzés veszélynek vannak kitéve, így könnyebben megfertőzhetnek másokat is.

Ugyanakkor mindenkinek azt ajánlják, hogy lehetőleg tartsák be az orvosok ajánlásait: öltözzenek az időjárásnak megfelelően, lehetőleg kerüljék a zsúfolt helyeken való hosszabb tartózkodást, ne fogyasszanak alkoholt. A szívbántalmakban, légzőszervi betegségekben szenvedők nagy hidegben minél ritkábban menjenek az utcára. A sajtóközlemény külön is felhívja a figyelmet arra, hogy az antibiotikumok használata a bakteriális fertőzések esetén hatékony, vírusfertőzések esetében (hűlés, grippé) nem! A betegek csak orvosi előírásra szedjenek antibiotikumot.

Arad megyébe az elmúlt év utolsó negyedében 14 400 adag influenza elleni védőoltás érkezett. Ezt a mennyiséget a háziorvosi rendelők között osztották szét (e rendelők igénylései alapján). Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság raktárának készletében 749 adag oltóanyag maradt. Dr. Loredana Ungureanu, az intézmény sajtószóvivője elmondta, hogy a háziorvosoknak kiadott oltóanyagból az elmúlt hét végéig 7829 adagot használtak fel, vagyis 7829 személy kapott influenza elleni védőoltást.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu