Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 21.10

Népi immunerősítő módszereink (2.)

2008. február 25., 10.00 Hétfõ
A csipkebogyó után folytatjuk egészségünket támogató hagyományunk feltérképezését.

“A forróvizes ivókúrára esküdött nagyapám, kilencven évet élt, mondta, hogy az a legjobb. Reggel felkelt –  s hát mindig a kályha szélén volt egy nagy lábas meleg víz, még emlékszem, olyan lerakódás volt benne – , és akkor ügyesen megvegyítette.
Ha túl meleg volt, akkor földerítette hideg ivóvízzel, s azt megitta. S még általában a családban mindenki azt vallotta, hogy gyümölccsel kell kezdeni a napot. Jó délig azzal eljárni. Ha nincs friss, egy-két aszalt szilva vagy aszalt körte is jó. Én azóta is betartom. Itt most van fügeérés, kimegyek a kertbe, s addig eszegetem, ameddig jóllakom.” (Udvarhely – Adelaide, Ausztrália)
Kezdjük az elsővel! A mindennapi forróvíz-ivás valóban egészséges szokás. Keleten, a hagyományőrző népeknél általánosan megmaradt. Magam figyeltem meg Indiában, Belső-Mongóliában, Kínában, Tibetben, hogy az emberek a nappali hőségben hűtik magukat vele, este a vacsoránál beszélgetve iszogatják, szinte gyakrabban, mint a teát.

A forró vizes ivókúra az indiai hagyományos (áyurvédikus) gyógyászat egyik alapmódszere. A magyar népi életmódban (mondhatnánk egészségmegőrzésben) és gyógyászatban több gyakorlat van, amely egyetemes, megtaláljuk a nagyvilágban, főleg keleten.

A reggeli forróvíz-ivás általános érrendszeri és emésztőcsatorna-tisztító, méregtelenítő eljárás. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, szükségünk van a napi méregtelenítésre, amellyel védekező rendszerünket támogatjuk, erősítjük. A forró víz megmozgatja, lemossa a belek faláról a lerakódást, meggyorsítja az anyagcserét, eltávoznak a sok éve lerakódott salakanyagok, mérgek, kimosódnak a gyógyszerek is. A természetgyógyászok főleg krónikus betegeknek ajánlják, akik sok szintetikus gyógyszert vettek be. Még gyógyíthatjuk vele pl. a puffadtságot, székrekedést, viszketegséget, bőrbetegségeket, ízületi, hát- és tarkófájdalmakat.

Udvarhelyszéki adatközlőnk elmondása szerint családjuk a napot gyümölccsel kezdi. Reggel éhgyomorra azért ajánlott gyümölcsöt enni, mert az üres gyomornyálkahártyán keresztül a gyümölcscukrok, vitaminok, ásványi elemek, nyomelemek gyorsan, akadály nélkül felszívódnak, míg hogyha szilárd étellel társítjuk őket, a bélben erjedés indul meg, rothadó gázok keletkeznek, amelyek puffadást, rossz közérzetet okoznak. Egyetlen kivétel az alma, amelyről a következőkben lesz szó.

Ezen ugyancsak régi szokást manapság kutatják és ajánlják Amerikában. Harvey és Marilyn Diamond neves táplálkozástudományi szakemberek a különböző kultúrkörök kitapasztalt, megelőző gyógymódjait vizsgálják, és a modern életbe való visszahozására törekednek. Testkontroll című könyvükben közzétették, hogy azért is ajánlatos gyümölccsel vagy zöldséggel (a lényeg a nyers, élő táplálék) kezdeni a napot, mert a szervezet méregtelenítő ciklusát támogatjuk vele. E táplálkozási rendszer szerint szervezetünknek három ciklusa van: hajnaltól délelőtt 11 óráig a méregtelenítés, déltől este 7-ig a bevitel (kétszeri táplálkozás), éjszaka a feldolgozás, a szervezetbe való beépítés. Aki reggel inkább folyadékot, teát, forrásvizet, gyümölcslevet, gyümölcs- vagy zöldségsalátát kíván, azzal éljen! Hallgasson szervezete jelzésére, kívánságára. A természetes életben, orvoslásban mindig személyre szóló az ajánlás. Aki táplálóbb reggelire vágyik, több erőre van szüksége, fizikai munkát végez, reggelizzen belátása szerint. A Harvey házaspár által ajánlott étrendben fontos az ételek társítása is. A kutatások tükrében is mindenképpen ajánlott odafigyelni nagyanyáink, nagyapáink életmódjára, étrendjére.
Bernád Ilona
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu