Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. február 28., 21.03

Népi immunerősítő módszereink (3.)

2008. március 10., 12.00 Hétfõ
Az alma

A “naponta egy alma, az orvost távol tartja” régi mondás alapján állíthatjuk, hogy az almát a magyarok (s még az egyiptomiak, görögök, rómaiak, németek) gyógyélelmiszerként kezelik. “Hetvenéves vagyok, egészséges. Almát, gyümölcsöt sokat eszem, főleg este az almát. (Abásfalva, Udvarhelyszék) “Piros alma mindig volt. Gyermekkoromban voltak akkor azok az almák, amik ma már kimentek divatból. A szép zöld pónyik, meg a vékony zöld héjú batul, aranypármen, jonathan, nyári alma, édes alma. Milyen finomak!” (Dés)

Az előző részben említettem, hogy ez az egyetlen gyümölcs, amely a szilárd táplálékkal együtt fogyasztva nem okoz a bélben erjedést, sőt emésztésjavító hatása is van. A modern tudomány megerősíti, hogy az almának rendkívüli gyógyító értéke van, mivel gazdag pektinben is (az érés során feloldódó rostok anyaga). A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek bevált gyógyszerre. A bélben magába szívja a mérgeket, salakanyagokat, segít a bél-, ér-, vértisztításban. Böjtidőben különösen ajánlott. Vitamin, foszfor- és almasav-tartalma következtében az agyra is jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő. A friss almalé kiválasztást, anyagcserét fokozó ital, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság esetén is ajánlott.
Sokféleképpen használjuk: “Nagyanyám megaszalta, megszárította, és tiszta fehér textil tarisznyában felakasztva huzatos helyen tartotta a kamrában, így vitaminnal el voltunk látva, plusz a kompótok, közöttük alma is.” (Arad) “Az aszalt gyümölcsöket általában télen szokták fölhasználni, a főzésnél a háziasszonyok leveseket készítenek belőle, eresztékkel. Pl. a paszullyal az aszalt alma cikkeket. Az almát beleáztatják, megpuhul, visszanyeri az eredeti nagyságát. Az ízek nem mennek szét belőle, nagyon finom. Utána másodiknak legfennebb egy palacsintát, fánkot sütöttek.” (Vargyas, Udvarhelyszék) Böjtidőben vagyunk, tegyük színessé, változatossá táplálkozásunkat! Egészségünk érdekében is elevenítsük fel népi konyhánk ételeit, különlegességeit!
“Lekvaart (sic!) főzünk, sokan főznek almaával is. Vegyesen is, összekevernek több gyümölcsöt, úgy főznek lekvaart.” (Magyarbőd, Felvidék)

És: “Az almaecetnek külön kultúrája van itt Mohácson. Mások is, de én legalább húsz éve fogyasztom. Minden este. Tele van mindenféle ásványi anyaggal, vitaminnal és mindenféle finomsággal. A gyermekágyasok jobban szoptatnak tőle, a meddő nőknek is jó. Sok mindenre gyógyír ez az almaecet. A legfontosabb előnye, hogy hígítja a vért, s nem kap agyvérzést az ember, mert fellazítja. És normalizálja a testsúlyt, sokan lefogytak tőle, mert vízhajtó, méregtelenítő is.” (BE) “Az almaecet az ízületnek is nagyon jó. Amióta iszom, másképp érzem magamat. Nem fáj úgy. Még használják borogatásra is.” (Tusnád) “Ha fáj valamink, almaecetes vizes borogatás... Ha megsérülünk, ficam, rándulás, hasonlók, és a reumás ízületre tesszük.” (Makfalva, Kis-Küküllő mente)

“Édesanyám 1898-ban született... Masszírozni, kenni tudott. Lesuvadt, helyretette, a könyök kifordult, helyretette. A derekát is. Mikor meg volt dagadva, búzakorpát almaecetesen aztot reaköttette, és levette a daganatot.” (Vargyas, Udvarhelyszék)
Vidékünk almatermő vidék. A globalizált érdek, kereskedelem egyre jobban igyekezik leszoktatni régi életmódunkról. A magyar ember azt a gyümölcsöt kell hogy egye, amely a környezetében termett. Éljünk az almával mindenféle módon, hiszen, amint látjuk, ennek nálunk hagyománya van!
Bernád Ilona
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: no name / Kedd, 2009. szeptember 15., 19.24 Válaszoljál rá!

érdekes

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu