Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. október 16., 19.06
Egy konferencia margójára

Öngyilkosságban élen járunk

2011. november 08., 21.52 Kedd

Október 6–8-a között zajlott le Aradon a családorvosok országos konferenciája, amelynek témája a családorvoslás jelene és jövője volt. 

Mivel a konferenciák a szakmai továbbképzés legfontosabb fórumaivá kezdenek válni a szakvizsgák mellett, a szervezők, dr. Dărăbanţiu Adrian és munkatársai gazdag és színvonalas programmal lepték meg a résztvevőket, akik az ország minden részéről utaztak Aradra. Neves előadók, a szakma kiválóságai temesvári, bukaresti, kolozsvári, valamint aradi egyetemek tanszékvezető tanárai tartottak színvonalas előadásokat. Tapasztalatokban gazdag munkáiknak az eredményeként a résztvevő orvosok a szakmai ismeretek legfrissebb változatát kapták. A gyakran felhangzó taps a hallgatóság reakciójának értékmérője is volt az előadók munkáival kapcsolatban. A résztvevő orvoskollégák ugyancsak a szakma kiválóságai közé tartoznak, csakhogy ők gyakorlati medicinát művelnek, vidéki vagy városi körzeteikben, gyakran tettek fel magas szakmai színvonalról tanúskodó kérdéseket. A család-szakorvosok mellett kórházi szakorvosok és diákok is részt vettek, ami pozitívumnak számít.

A konferencia egyik legfontosabb konklúziója, ami az Arad megyei magyarság számára is fontos, ezért gyors orvoslásra vár, hogy a megyében számottevően növekedett az öngyilkosságok száma. Mivel a kérdést nemzetiségi szempontból vizsgálta az aradi pszichiátria munkaközössége, arra a szomorú következtetésre jutott, hogy a 2009–2010. évek viszonylatában az öngyilkosságok tekintetében az Arad megyei magyarság az első helyet foglalja el.

Mindez azt jelenti, fokozottabb odafigyelésre, sürgős intézkedésekre van szükség, akár anyaországi szakértők bevonásával is, a családorvosok munkájának a javítását ilyen irányból is elő kell mozdítani. Mindemellett szakmai összefogásra is szükség van, mert a család-szakorvos egyedül talán nem tud megbirkózni e súlyos gondokkal. A megoldás közösségi támogatásra is szorul, egyházi és világi szervezetek bevonásával.

Három nap munkájaként – amikor a konferenciával párhuzamosan gyógyszergyártó cégek is bemutatták termékeiket, amelyekből helyben sokan vásároltak – a konferencia eredményesen zárult. Emellett orvos-informatikai könyveket, szakkönyveket, dolgozatokat is meg lehetett vásárolni.

A konferencia arra is alkalmat adott, hogy egymás között megbeszéljék az elhangzott előadásokat, magas színvonalú értekezéseket folytattak. A szakemberek nagy része pozitívan nyilatkozott a konferenciáról. Sajnos, sok Arad megyei kolléga távol maradt, amit a rendezők méltán sérelmeztek, de hát sok kolléga a munkát nem tudta másra bízni, a betegellátás nem engedi meg, hogy az orvos huzamosabb ideig távol maradjon a körzetéből. A családorvosok a patronátusnak megköszönik a jó szervezést, és remélik, hogy a jövőben is hasonló színvonalú rendezvényeken vehetnek részt.

Dr. Bakos Károly,

nagylaki, család szakorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu