Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 19.25
Aradi orvosi napok – 2017

Rendezni kell a háziorvosok jövedelmét

2017. október 09., 18.09 Hétfõ / Arad

A verőfényes szeptember végi, nyárutót idéző napok rangos esemény megtartásához nyújtottak méltó keretet egy háromnapos háziorvosi konferenciára Aradon.

A Háziorvosok Aradi Patronátusa, az Aradi Orvosok Kollégiuma és a Háziorvosok Országos Szövetsége rendezésében, tudományos konferencia keretében a szakterület számára létfontosságú tudományos információk kerültek közlésre. Szó esett többek között az új típusú grippé elleni védőoltást lehetővé tevő tetravalens vakcina előnyeiről és fontosságáról.

Remélhetőleg a téli szezon beköszöntése előtt hozzájutnak majd az arra rászoruló betegek. (A krónikus légúti fertőzésben szenvedők, a cukorbetegek, a műtött szívbetegek, a hat hónapon felüli csecsemők és kisgyerekek, valamint a hatvanöt évet betöltött idős emberek.)

Más témák is terítékre kerültek. A szívműködés rendellenességei és az azok leküzdésére használt gyógyszerek, az asztmás krízisek leküzdésére használt új típusú gyógyszerek.

Érdekfeszítő előadások keretében került megbeszélésre a szívkoszorúér megbetegedéseinek sebészi megoldása és a szívritmus-zavarok, valamint a koszorúér megbetegedések gyógyszeres kezelésének módozatai. Neves temesvári egyetemi előadók, dr. prof. Lighezan, dr. Dina, prof. dr. Dărăbanţiu jelenléte fémjelezte a konferencia magas színvonalát.

A konferenciának külön fényt adott a Háziorvosok Országos Szövetségének elnöknője, dr. Rodica Tănăsescu, aki sikeresen vezette le a konferencia munkálatait dr. Dărăbanţiuval, az aradi szövetség elnökével együtt. A hónapok óta hangoztatott vészjelzés ismételt megerősítésének szükségességét a konferencia összes résztvevője támogatta. Ha nem történik komolyabb lépés a háziorvosi rendszer anyagi támogatása érdekében, néhány éven belül vészesen fog csökkenni az aktívan dolgozó háziorvosok száma.

A rendelők anyagi kiadásai fokozódtak a kártyarendszer bevezetése nyomán, és a betegek emeltebb szintű ellátási követelményeinek következtében. Sok rendelő megterhelt, hosszabbított munkaidővel dolgozik a régi anyagi juttatások ellenében. A kórházi dolgozók fizetését két alkalommal is emelték, míg a háziorvosi jövedelmek egy helyben toporognak. Kétségbeejtően alacsony nyugdíjakat osztogatnak a 35–40 évi szolgálatot is meghaladó, nyugdíjba vonuló háziorvosoknak. Az elvándorlási hullám egyik oka az alacsony nyugdíjtól való félelem is.

A konferencia résztvevői nem zárták ki őszi megmozdulások megindítását a jövedelememelés érdekében. A tiltakozás formái sztrájk, esetleg japánsztrájk lehetnek – szögezte le dr. Rodica Tănăsescu. Mindenki szeretné elkerülni a tiltakozás, ezért hasznos lenne, ha az ország vezetői racionális, békés megoldásra találnának módot.

Dr. Bakos Károly házi-szakorvos, főorvos

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu