Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 21.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Ritka betegségek újszülöttkori szűrése a DKMT Eurorégióban

Írta: Pataki Zoltán
2013. január 22., 15.36 Kedd / Temes

A temesvári Luis Ţurcanu Gyermekkórházban hétfőn tartották meg a Ritka betegségek újszülöttkori szűrése és molekuláris genetikai diagnózisa: eurorégionális infrastruktúra és együttműködés kialakítása (Screengen) című, határon átnyúló Magyar–román projekt zárórendezvényét. 

A 2011.05.30–2013.01.31. időszakban lebonyolított, 1 933 810 euró értékű európai támogatást élvező projekt a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája, a Temesvári Luis Ţurcanu Gyermekkórház és az Aradi Vasile Goldiş Egyetem szoros együttműködésével valósult meg. A pályázat keretében új anyagcsere központot hoztak létre Aradon, a szegedi és temesvári Gyermekklinikákon pedig a meglévő laboratóriumokat fejlesztették tovább úgy, hogy összehangolt, egymást kiegészítő tevékenységet folytathassanak.

A projektzáró sajtókonferencián dr. Şerban Margit orvosprofesszor nagy sikernek nevezte a Screengen projekt megvalósulását, amelynek köszönhetően olyan ritka betegségek szűrhetők ki újszülött korban, vagy a hemofília esetében már a születés előtt, amelyek súlyos testi fogyatékot, vagy akár halált is okozhatnak, és kezelésük rendkívül drága. Dr. Şerban Margit hangsúlyozta: a projekt egyik legfontosabb eredménye a temesvári Gyermekkórház molekuláris biológiai laboratóriumának létrehozása és a legkorszerűbb eszközökkel való felszerelése, ami lehetővé teszi a hemofília molekuláris diagnózisát már a születés előtt és segíti a betegség hatékony megelőzését, illetve a családtervezést. Dr. Şerban arra is büszke, hogy a határon átnyúló közös magyar–román projekt elnyerte a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió kiválósági díját.

Dr. Mărgineanu Otilia egyetemi előadótanár további négy, súlyos örökletes betegség (fenilketonuria, hipotireozis, galaktozémia, mellékvesekéreg deficiencia) újszülöttkori szűréséről beszélt, amelyek a határon átnyúló pályázatnak köszönhetően már Temesváron is elvégezhetők, közülük kettőt országos elsőként csak a temesvári Gyermekkórházban tudnak diagnosztizálni. A pályázat kezdete óta valamennyi temesvári újszülött esetében (több mint 6000 gyermekről van szó) elvégezték a szűrővizsgálatokat. A korai diagnózis és terápia biztosítja a súlyos maradandó károsodások, a halál megelőzését, vagy a kóros folyamatok progressziójának lassítását. A pályázat keretében a lakosság tájékoztatását szolgáló, a ritka örökletes betegségeket bemutató orvosi kiadványt is megjelentettek. A Screengen projektnek köszönhetően Temesvár országos szinten úttörő szerepet játszik a ritka betegségek újszülött kori szűrése területén. A szakemberek a ritka betegségek szűrésének kettőről négyre való kiterjesztését tervezik az egész országban.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu