Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 06., 18.44

Szervezetünk méregtelenítése

2014. március 26., 02.50 Szerda
Egyes kutatók szerint a szervezetünkben évente négykilogrammnyi felesleges salakanyag halmozódik fel és ennek mintegy 70%-át élelmiszereinkkel fogyasztjuk (tartósítószerek, adalékok, színezők, állományjavító anyagok stb.), vagy rovarirtókkal kezelt növényekkel, klórozott ivóvízzel, szennyezett levegővel, valamint a háztartásban használt vegyipari és kozmetikai készítményekkel vesszük magunkhoz. 


A méreganyagok eltávolításának a testünkből nagy szerepe van a veséknek, a májnak, tüdőinknek, beleinknek és a bőrünknek. Abban, hogy ezek a belső szerveink öntisztító feladatukat maradéktalanul teljesítsék, megfelelő életvitellel kell segítsük azokat. A legfontosabb, hogy gondoskodjunk olyan csökkentett terhelésű napokról, amikor lényegesen kevesebb méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe és különböző étrendek betartásával (gyümölcs-, tisztítótea-, vízböjtkúra stb.) segítjük testünket az öntisztulásában. Fontos, hogy évente legalább kétszer (tavasszal és ősszel) tisztítsuk meg szervezetünket, de ha szükséges, méregtelenítést gyakrabban is végezhetünk, az egészségi állapotnak megfelelően. Szervezetünk rossz közérzettel reagál a mérgek felhalmozódására, fájhatnak az ízületek, rossz az emésztés, pattanásos lesz a bőr, állandó fáradtság, levertség, ingerlékenység uralja a hangulatot. A modern táplálkozási szokások miatt az emberek nagy részénél az elsavasodás tünetei jelentkeznek, aminek következtében az életfontosságú enzimek nem tudják kifejteni hatásaikat, a kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák) savas környezetben jobban szaporodnak, a sejtek oxigénellátása csökken. Szervezetünk egészséges életvitellel képes közömbösíteni a savakat, főleg megfelelő mennyiségű ásványi anyagok bevitelével, főleg nátrium-, kálium-, kalcium-, magnéziumtartalmú ételek fogyasztásával. 

Méregtelenítési módszerek

A legkedveltebb és legelterjedtebb méregtelenítési módszer az ivóléböjt, amelyet végezhetünk gyümölcslevekkel, teákkal, zöldséglevekkel. Célja, hogy a megnövelt folyadékbevitellel feloldja a lerakódott méreganyagokat és kimossa őket a szervezetünkből. Célszerű friss gyümölcsből és zöldségekből, házilag készített levek használata, amelyek nem növelik meg a gyomorsavszintünket és így az étvágyunkat sem, ilyenek a zellerlé, céklalé, almalé, őszibarack- és sárgabaracklé, ananászlé, de kiváló a zöld tea, a friss vagy szárított csalánlevélből főzött tea. Az ivóléböjttel egyenértékű folyamatos méregtelenítő hatást érhetünk el, ha mindennap antioxidánsokban gazdag, ionizált lúgos vizet fogyasztunk. Egy igen fontos méregtelenítési terület, amelyre az ivóléböjtök nem nyújtanak maradéktalan megoldást, az emésztőrendszerben felhalmozódott salakanyagok eltávolítása. Az ülőmunka, a rostszegény étkezés, a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás mind székrekedéshez vezethet. Ha nem látogatjuk meg a megszokott időben a mellékhelyiséget, a vastagbélben pangó salakanyagok újrafelszívódásával folyamatosan mérgezzük saját magunkat, és a lerakódások megakadályozhatják az értékes tápanyagok optimális felszívódását is. A salaktalanításra ajánlottak a gyógyteák (gyermekláncfű) és a rostokban gazdag étrend és a bőséges folyadékbevitel. Az emésztőcsatorna megtisztítására a természetgyógyászok ajánlják a következő receptet: 100 gr keserűsó (magnézium-szulfát), egy nagyobb piros belű grapefruit, 2 dl olívaolaj, máriatövis-olaj, lenmagolaj keveréke, 8dl víz. A keveréket négy részre osztjuk és 14, 16, 18, 20 órakor fogyasszuk, közben ne együnk semmit. Mivel ez a kúra bő és többszöri székletürítést okoz, ajánlott szombaton alkalmazni, hogy a következő napon kipihenhessük magunkat.

Zacher Gábor anyaországi toxikológus (rádióból, TV-ből ismerjük) szerint az összes ma divatos méregtelenítő kúra hatalmas átverés, és csak a fitneszipar találmánya, ezt meglovagolja az üzleti világ, az emberek pedig nagyon hiszékenyek és sokat költenek a piacra dobott “csodatermékekre” (méregtelenítő fürdősók, tapaszok, őssejtstimulátorok stb.)  

Gajdos Gábor (természetgyógyász, akupunkturológus, sebész, traumatológus szakorvos) szerint a méregtelenítés mint alternatív gyógyászati fogalom, manapság félreértett kifejezés. A méregtelenítés támogatói nem feltételezik, hogy általában az emberi szervezetben valós mérgek vannak, hiszen azoktól megbetegednénk, illetve meghalnánk. Az alternatív gyógyászati megfogalmazás úgy szól: “Próbáljunk meg eltávolítani szervezetünkből minden olyan anyagot, amelyre nincs szüksége, vagyis a salakanyagokat és a feleslegesen raktározott tápanyagokat is.” Szerinte a méregtelenítés összetett pozitív hatása akkor jelentkezik, ha az egyén életmódot vált ésszerű táplálkozással, és ki tud szakadni a stresszt okozó környezetéből, ez testi-lelki megújulást eredményez. Azok, akik ilyen típusú kúrát szándékoznak elkezdeni, és ha különböző krónikus betegségekben szenvednek, minden esetben kérjék ki háziorvosuk véleményét, aki pontosítja, hogy mennyi ideig, milyen étrenddel tartson a salaktalanítás.

Dr. Vajda Sándor főorvos
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu