Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. augusztus 13., 03.31

Találd meg. Kezeld. Gyógyítsd a tuberkulózist!

2014. március 24., 18.47 Hétfõ / Arad

A tuberkulózis elleni küzdelem világnapjának idei jelszava: Találd meg. Kezeld. Gyógyítsd a tuberkulózist, ami határozottan arra utal, hogy folytatni kell a küzdelmet e gyilkos fertőző kór ellen, amely napjainkban is évente 3 millió halálesetet okoz világszerte. Még mindig csak az AIDS előzi meg.

A világnap alkalmából ma a Vöröskereszt Arad megyei szervezetének Ceahlău utca 22. szám alatti székhelyén megtartott sajtókonferencián a jelenlegi tébécé-helyzettel kapcsolatos statisztikai adatok tömkelegével ismerkedhettünk meg dr. Călin Ardeleannak, az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) munkatársának és dr. Gheorghe Nini, az országos egészségügyi tébécé program előírásainak megyei szintű gyakorlati alkalmazását irányító tüdőgyógyász főorvos szavai nyomán.

A statisztika tükrében szomorú kép alakult ki nemcsak Romániáról, hanem Arad megyéről is. Bár az elmúlt évekhez viszonyítva mutatkozik némi javulás, csökkent a tébécés betegek szám (2013-ban 34 000 esetet regisztráltak), csökkent a megbetegedések előfordulásának aránya, Románia az európai országok között még mindig az ötödik helyet foglalja el. Országos viszonylatban a legtöbb tébécés megbetegedés Dolj, Mehedinţi, Olt megyékben fordul elő, a legkevesebb Hargita, Kovászna és Szeben megyében. Arad a 14. helyen áll, s ez, dr. Gheorghe Nini főorvos szerint biztató, hisz a szomszédos Temes megyében jóval rosszabb a helyzet. A visszaeső tébécések száma 2012-ben 17, 2013-ban 11 (jóval kevesebb, mint például 2009-ben, amikor ez a szám meghaladta a 117-et.). Ez utóbbi annak tudható be – hangsúlyozta dr. Nini –, hogy a beteg két-három hónapos gyógykezelés után megszakítja a kezelést, mondván, hogy jól érzi magát, viszont a teljes gyógyulás ennél sokkal hosszabb ideig tartó gyógyszeres kezelést igényel. Ennek szigorú betartása nagyon fontos, annál is inkább, mert a mai napig nagy gondot okoznak a tbc multirezisztens változatai, melyekkel szemben a megszokott gyógyszerek tehetetlenek. Arad megyében  2012-ben 24, 2013-ban 15 betegnél alakult ki ilyen változat.

Sokszor elhangzott már, hogy a betegség gyors diagnosztizálásában meghatározó szerepet játszik a tüdőszűrés, a tüdőröntgen. Sajnos, nálunk nincs kötelező jellege. Napjainkban csak a munkaügyi orvos írhatja elő, javasolhatja a tüdőröntgen elvégzését. Egy pillanatra sem szabad megfeledkeznünk arról – figyelmeztetett dr. Nini Gheorghe főorvos –, hogy a tébécés beteg nem érez semmiféle fájdalmat, esetleg fáradékonyságot, étvágytalanságot, és veszít a testsúlyából. Mire a szakorvoshoz kerül, a fertőzés már igencsak előrehaladott.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság minden eszközzel támogatja a világnap alkalmából szervezett felvilágosító, tájékoztató kampányt, amely ma kezdődött és április 10-ig tart. Ebben a kampányban is – mint általában a lakosság körében kifejtett egészségnevelési, tájékoztatási akciókban – az igazgatóság fő partnere a Vöröskereszt megyei szervezete, melynek önkéntesei lelkesen kiveszik részüket ebből a munkából is. A szervezet igazgatója, Cuvineanu Judit elmondta, hogy felvilágosító tevékenységük célcsoportját ezúttal az iskolák alkotják. Minél korábban ismerkednek meg a diákok a tébécé tüneteivel, a betegség korai felfedezésének fontosságával, annál hatékonyabban képesek bekapcsolódni a gyilkos kór elleni közdelembe. A lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében a kampány ideje alatt a tébécével foglalkozó szórólapokat fognak szétosztani a város utcáin.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu