Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 19.00

Tavaszi fáradtság

2013. április 15., 22.47 Hétfõ

Szakemberek szerint a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem hiányállapot, tél végi kimerültség. Ha számításba vesszük, hogy az idei tél nagyon hosszúra nyúlt, hiszen sok helyen még húsvétkor is havazott, szervezetünk az előző nyáron felhalmozott energiakészletét, vitamin- és ásványi anyag tartalékát jócskán elhasználta. 

Az élő szervezetek aktivitása télen lecsökken (sok állat téli álmot alszik), hosszúak az éjszakák, a fény kevesebb, nagyobb az alvásigényünk, lelassul a cselekvőképességünk. A tavasz érkezésével felborul ez a biológiai rend, rossz a közérzetünk, nehezünkre esik reggel felkelni, fáradtság, levertség, fejfájás, csökkent étvágytalanság, kedélybetegségek jelentkezhetnek.

Az orvos-meteorológusok szerint a tavaszra oly jellemző időjárás változások rendkívüli mértékben megterhelik szervezetünk alkalmazkodóképességét, mivel gyorsan váltogatják egymást a magas légnyomású (anticiklon) és az alacsony légnyomású (ciklon) frontok. Ezeket a frontokat nem érzékeljük tudatosan, de az idegrendszer képes már a legkisebb légköri változásokat is érzékelni, és ha a szervezetünk nem tud elég gyorsan alkalmazkodni, hangulatváltozás, fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió jelentkezhet. A frontérzékenység általában azoknál alakul ki, akiknek gyengén működik az immunrendszere, de a statisztikusok szerint minden harmadik embernél jelentkeznek ilyen problémák, közöttük pedig különösen sok a nő. A nők idegrendszere általában érzékenyebben reagál az időjárás változásokra és ez érintheti a vérkeringési rendszert, az anyagcserét és a hormonháztartást is, ezért jelentkezhet alvászavar, vérnyomás ingadozás, valamint migrén.

Télen hajlamosak vagyunk több zsíros ételt fogyasztani, ezért a tavaszi fáradtság tüneteinek enyhítésére először a salakanyagoktól kell megszabadulnunk. (Nem véletlen, hogy a legtöbb vallás böjtöt ír elő ebben az időszakban). Egy alapos salaktalanítással lebomlanak a kóros anyagcseretermékek és felesleges tartalékok, a sejtek, a kötőszövet, a belső szervek és a testnedvek megtisztulnak, megerősödik az immunrendszer, harmonizálódik a hormonháztartás és a vegetatív idegrendszer működése, több lesz a vitalitás, jelentősen emelkedik a testi és szellemi fittség szintje. A legalaposabb és ezért egyben a leghatékonyabb méregtelenítő kúra a léböjt. Ezt azonban három napnál hosszabb ideig csak orvosi javallatra és kontroll mellett szabad végezni. A kúra lényege, hogy csak folyadékot (frissen préselt gyümölcsleveket, gyógyteákat, szénsavmentes ásványvizet, szűrt natúr zöldséglevest) lehet fogyasztani és naponta béltisztítást kell végezni, keserű vizek fogyasztásával. Azok számára, akik munkájuk, vagy egészségi állapotuk miatt nem végezhetnek ilyen radikális kúrát, ajánlott egy zöldség-gyümölcs kúra, esetleg burgonyával, vagy rizzsel kiegészítve. Az időszakonkénti tisztító-salaktalanító kúrák sok mozgással kiegészítve mindenki számára javasolhatók, kivéve a gyerekeket, a várandós vagy szoptatós kismamákat és a legyengült szervezetű betegeket.

Az alma magas rost és glukonsav tartalma miatt kiváló méregtelenítő, a pektin tartalma miatt megakadályozza, hogy a fehérjék a bélben rothadni kezdjenek, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a szívműködést és a vénás keringést is. A vegetáriánus étkezés mellett, ajánlatos a gyógynövényteák fogyasztása, köztük zsurló, bodza, citromfű, csipkebogyó és hársfavirág teák. Vitaminszükségletünket elsősorban a tavasszal kapható zöldségekkel (zöldhagyma, petrezselyemlevél, zellerlevél, zsenge karalábé, fejes saláta, spenót, sóska stb.) és gyümölcsökkel pótoljuk, de ha szükséges használhatunk egy polivitamin és nyomelem pótló kúrát is.

Érdemes természetes módon fokozni szervezetünk ellenálló képességét, igyekezzünk elegendőt aludni, mozogjunk rendszeresen (a mozgás fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, így a sejtek tápanyagellátása is javul), igyunk a szokásosnál kicsit több folyadékot (az alkohol és kávé fogyasztását csökkentsük, vagy szüneteltessük), igyunk naponta legalább egy pohár 100%-os gyümölcs- vagy zöldséglevet, fogyasszunk vitaminokban gazdag élelmiszereket, kerüljük a zsíros nehéz ételeket. Ébresszük fel izmainkat a téli zsibbadásból, töltsünk sok időt a szabadban, sétáljunk, túrázzunk sokat. Ha lehet, reggel vegyünk hideg-meleg váltózuhanyt, meleggel kezdjük és hideggel fejezzük be, közben kissé durvább kefével dörzsöljük testünket, hogy a hajszálerekben fokozzuk a mikrocirkulációt. Ha megúszni nem is tudjuk a tavaszi fáradtságot, a tüneteit jelentősen csökkenthetjük.

Dr. Vajda Sándor főorvos     

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu