Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 19., 17.36

Több száz, gyógyszerre rezisztens TBC-s beteg

2012. március 23., 06.00 Péntek

Mintegy 1400 romániai lakost diagnosztizáltak multidrog-rezisztens TBC-vel, a betegek egyesülete pedig figyelmeztet: megfelelő kezelés hiányában a kudarcos terápia aránya magas, az elhalálozások száma nagyobb.

A TBC-s betegeknek szüksége van a kezelésre, figyelmeztet a Multidrog-rezisztens TBC-s Betegek Támogatásátért Egyesület a TBC-ellenes harc világnapján.

Az Egészségügyi Világszervezet és az országos TBC-ellenőrzési program adatai szerint Romániában több mint 1 400 multidrog-rezisztens TBC-s beteg él. Évente 700 személy betegszik meg ebben a kórban, amelynek kezelése két év.

Az egyesület szombati, MEDIAFAX-hoz eljuttatott közleménye szerint a betegek egy részét a globális alap egy projektje révén kezelték, amelynek keretében biztosították a specifikus gyógyszereket és a pszichológiai tanácsadást, a többit a TBC-s betegek ellátást célzó országos program keretében biztosított gyógyszerekkel kezelték, amelyek azonban gyakran nem megfelelőek, ezért jelentős statisztikai különbségek vannak a két csoport között.

„Az országos programban 2008-tól kezelt betegek 20 százaléka meggyógyult, 24%-a meghalt, 20%-a megszakította a kezelést, 29% esetében kudarccal járt a kezelés. A globális alap keretében finanszírozott programban a kezelésben részesülők 67%-a meggyógyult, 10%-a meghalt, 10%a megszakította a kezelést, 13% esetében kudarccal járt a terápia”, közölte az egyesület.

Az egyesület képviselői figyelmeztetek: vannak súlyosabb TBC-s betegek is, az XDR-betegek, akik számára nem áll rendelkezésre ingyen az összes szükséges gyógyszer, a Linezolidot például meg kell vásárolniuk.

„Arra kérjük a hatóságokat, biztosítsák ugyanazt az esélyt az országos program résztvevőinek is. (…) A betegség befolyásolja a fizikai, lelki, családi állapotot, a karriert, gyakran a szociális kirekesztettséghez vezet. Égető szükség van arra, hogy a román állam aktívan szerepet vállaljon a betegség kezelésében, ellenőrzésében”, nyilatkozta Cătălina Constantin pszichológus, a Multidrog-rezisztens TBC-s Betegek Támogatásáért Egyesület alelnöke.

A multidrog-rezisztens TBC a betegség súlyos formája, amelynek során a baktérium legalább két kezelésre ellenálló.

A szakértők szerint minden csökkentett immunitású személy megbetegedhet, ha nem tartják be a TBC-kezelést, rossz a diagnózis, ezért korszerű és gyors eszközökre van szükség a kezeléshez.

A szakértők szerint az egyik nagy szenvedést okozó gond a gyógyszer-rezisztens TBC megjelenése.

A TBC fertőző betegség, ezért a beteget orvoshoz kell irányítani. Csak az egyes betegek terjeszthetik a betegséget. Amikor a betegek tüsszentenek, köhögnek, beszélnek vagy köpnek, terjesztik a levegőben a Koch-bacilusokat. Kezelés híján minden aktív TBC-fertőzött személy évi 10-15 személyt fertőz meg. s

A TBC leggyakoribb megnyilvánulási formája a száraz köhögés, amely három hétnél tovább tart, alacsony láz (37-38 Celsius fok), súly-csökkenés, fáradság, izzadás, különösen éjszaka.

Március 24-e a TBC-ellenes harc világnapja. Robert Koch 1882 március 24-én tájékoztatta hivatalosan a nemzetközi tudós-közvéleményt arról, hogy felfedezte a TBC-bacilust.

Mediafax

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu