Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 09.04
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Váltóárammal az agytumor ellen

2008. január 30., 04.00 Szerda
Az agytumor világos vörös foltja csökkenhet az elektromos mezőben. 

A folyamatosan változó elektromos mező segíthet egyes agytumorok növekedésének megállításában. Egy izraeli kutatócsoport, Eilon Krison vezetésével, új típusú terápiás módszert dolgozott ki, amelyet sikerrel alkalmaztak tíz glioblasztómában, az agytumor egy rendkívül agreszszív formájában szenvedő betegen.
A betegek fejbőrére váltóáramot kibocsátó elektródákat erősítettek. Az elektródákat a páciensek éjjel-nappal viselték, több mint egy éven át.
Az eredmények rendkívül biztatóak. Az így kezelt tíz önként jelentkezett beteg közül négy esetében megállt a rákos szövet burjánzása, további négynél csökkent a tumor nagysága, egy páciens pedig teljesen meggyógyult. Átlagosan mintegy duplájára nőtt az ebben a betegségben jellemző túlélési idő. Az egyetlen negatív mellékhatás bőrirritációk megjelenése volt az elektródák viselésének helyén.
A betegek koponyájára erősített elektródákat egy hordozható akkumulátor segítségével 200 kiloherz frekvenciájú váltóárammal látták el. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az elektródák által keltett elektromos mező közvetlenül avatkozik be a ráksejtek kialakulásába: károsítja a sejtosztódásban kulcsfontosságú magorsókat, amelyek a megkettőződött kromoszómaállományt az utódsejtekbe rendezik, tulajdonképpen “kétfelé húzzák” az osztódó sejt örökítő anyagát.
A magorsókat mikrotubulusok, apró fehérjecsövecskék alkotják. A váltakozó irányú elektromos mező megzavarja a töltéssel rendelkező mikrotubulusok kiépülését, ezért a magorsó nem tudja betölteni feladatát, és a sejtosztódás elmarad. A csövecskék képződésére azonban csak a megfelelő irányú elektromos mező van hatással.
Mivel ezek a tubulusok minden sejtben eltérő módon helyezkednek el a térben, az új kezelési módszer alapötlete az, hogy szisztematikusan változó irányú elektromos mezőt használ. A terápiás készülék nagyjából másodpercenként képes megváltoztatni az elektromos mező irányát, hogy lehetőleg minél több, képződő mikrotubulust sikerüljön a megfelelő szögből eltalálni.
Mivel az egészséges agysejtek nem, vagy csak rendkívül ritkán osztódnak, a terápia csak a burjánzásra hajlamos ráksejtekre van hatással. Meghiúsítja az osztódási folyamatot, esélyt teremtve a beteg gyógyulására.
Most a kutatók egy nagyobb tanulmány keretében 200 önként jelentkezőn tesztelik a módszer hatékonyságát. A glioblasztóma mellett az agy más tumoros elváltozásait is próbálják váltóárammal ostromolni. A kísérletek jelenlegi, kezdeti szakaszában már fény derült arra, hogy a különböző tumorfajták eltérő frekvenciájú váltóáramra reagálnak: minél nagyobbak a tumorsejtek, annál alacsonyabb frekvenciájú áram bizonyult hatásosnak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu