Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 19.01
Hepatitis elleni küzdelem világnapja

Vigyázzunk a májunkra, hisz az vigyáz a testünkre

Írta: Takáts D. Ágnes
2017. július 28., 11.00 Péntek
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2010 óta minden év július 28-án, Baruch Samuel Blumberg – Nobel-díjas amerikai orvos, biokémikus, a hepatitis B-vírus felfedezőjének és a vírus elleni vakcina kifejlesztőjének – születésnapján tartják a hepatitis-ellenes küzdelem világnapját.

Ehhez a globális méretű megemlékezéshez csatlakozik idén is az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), melynek munkatársai július 24.–augusztus 11. között a megyei egészségügyi intézményekben nagyméretű tudósító és nevelő jellegű figyelemfelkeltő kampányt folytatnak.
A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májbetegségek gyűjtőneve. A jelenleg ismert vírusokat A-tól G-ig jelzik. Tüneteikben sok a hasonlóság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. Statisztikák szerint évente kb. egymillió ember veszíti életét világszerte hepatitis B- és C-fertőzésben és feltehetően a májrákért is ez a vírus felelős az esetek 78 százalékában.
Az idei kampány is kiemeli a betegség korai felfedezésének fontosságát, a hatékony kezelést és a továbbterjedés megfékezését.
„Az alkohol, a vegyszerek, a gyógyszerek, az élelmiszer-adalékok, a belélegzett szerves oldószerek vagy az emésztőrendszerbe került idegen anyagok ártalmaitól a máj védi meg a szervezetet. Ez a létfontosságú szerv szerepet játszik az anyagcsere-
folyamatokban, emésztőmirigyként epét termel, és nélkülözhetetlen feladata a méregtelenítés. Az emberi máj mintegy másfél kilogramm tömegű, ennek hetven százaléka tartalék. Májátültetéskor elég a kisebb, bal lebeny, a teljes máj harminc százaléka. Az átültetett máj és a maradék máj egyaránt képes regenerálódni, miközben ellátja létfontosságú feladatát is. Nagyon fontos, hogy megvédjük testünk védőbástyáját” – áll a DSP közleményében.
A hepatitis C-vel ellentétben, amely ellen nincs védőoltás, a hepatitis B ellen 1982 óta létezik és alkalmazzák a védőoltást, amely 95%-ban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.
Az Egészségügyi Világszervezet egy tavaly májusban tartott kongresszusán 2030-at jelölte meg a hepatitis világszintű leküzdésének határidejeként. A Nohep néven meghirdetett kampány keretében igyekeznek minél szélesebb körben tájékoztatni és megóvni a lakosságot a szóban forgó vírustól. Az európai országokra vonatkozóan elsősorban az alapvető higiéniai szabályok betartását szorgalmazzák, hiszen ezáltal már jelentősen vissza lehetne szorítani a hepatitisvírusok terjedését.
Fontos tudni, hogy az idejében felismert májbetegség kezelhető, és amennyiben a kiváltó okot meg tudjuk szüntetni, a máj képes lassan regenerálódni.


Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu