Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 16.24
Bemutatták az Európai Rák Egyezményt

Világméretű összefogásra van szükség

2014. február 04., 17.17 Kedd

A Párizsban tartott első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én a rettegett kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot írtak alá.

Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét a rákellenes küzdelem világnapjává nyilvánította. Ez a nap a rák elleni küzdelem fontosságára kívánja a társadalom figyelmét irányítani. Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye.

A világon naponta húszezer, évente több mint 7,5 millió ember hal meg rákban, és évente több mint 12 millió új rákos megbetegedést fedeznek fel. Minden harmadik európainál diagnosztizálnak élete során daganatot, és minden negyedik európai ember rákban hal meg. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2006–2015 között évente két százalékkal kívánja csökkenteni a halálos áldozatok számát, a prognózisok növekedéssel számolnak: becslések szerint 2030-ra 17 millióra emelkedhet a betegség halálos áldozatainak száma, a rákbetegek száma pedig megháromszorozódik. A helyzet leginkább a fejlődő országokban romlik majd. A WHO a megelőzésben két fő kockázati tényezőre összpontosít: a dohányzásra és a táplálkozásra, mert minden harmadik rákmegbetegedés a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány következménye.

A Párizsi Charta hitet tett az emberséges kezelés és a minőségi rákellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő embereket.

Hangsúlyozta az új orvosi kutatások fontosságát, illetve azt, hogy ezek a kutatási eredmények minél hamarabb utat találjanak a klinikai területre.

Szót emelt a megbélyegzés, a félelem és a közömbösség ellen, hogy a közvéleményt megfelelő irányba befolyásolja.

Kiemelte a tájékoztatás fontosságát, hiszen egy tudatos és tájékozott beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntések meghozatalában, illetve fokozottabban tud együttműködni az orvosokkal a terápia sikerének érdekében.

Egyik legfontosabb szempontként a korai felismerést, illetve a szervezett rákszűréseket nevezte meg.

Az európai betegek információhoz, ellátáshoz és kezelésekhez fűződő jogainak egységesítése a célja az Európai Rák Egyezménynek (European Cancer Concord – ECC), amelyet a rák elleni küzdelem világnapja alkalmából tegnap mutattak be az Európa Parlamentben.

Az egyezmény főbb pontjai közé tartozik az optimális információhoz és a kezelés összeállításában való aktív részvételhez való jog. Minden európai páciensnek időben hozzá kell jutnia a megfelelő szakorvosi ellátáshoz. Az egyezmény szerint minden európai polgárnak joga van továbbá ahhoz, hogy hazája egészségügyi rendszerének megfelelően olyan ellátásban részesüljön, amely a legjobb eredményekhez vezet és a lehető legjobb életminőséget biztosítja. Jogosult ezek mellett a megfelelő rehabilitációra is. „Európa 53 állama közül 28-ban a rák vált a leggyakoribb halálokká, megelőzve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket” – olvasható az ECC-ben. Az egyezmény kidolgozásában egészségügyi szakértők – kutatók és politikusok –, a betegek jogait védő szervezetek és az Európa Parlament tagjai vettek részt. A tudósok között volt Harald zur Hausen orvosi Nobel-díjas német kutató is, aki felismerte az összefüggést a humán papillomavírus és a méhnyakrák között.

Forrás: www.webbeteg.hu, MTI

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu