Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 09.36

Vitaminpótlás télen

2012. december 11., 20.38 Kedd

A szervezetünknek télen segítségre van szüksége, mert kevesebb a napfény, az éltető energia, kevesebb zöldséget, gyümölcsöt eszünk, általában kalóriadús, tápláló, de vitaminokban szegényebb ételeket fogyasztunk.

A vitamin elnevezést ezelőtt száz évvel, 1912-ben K. Funk használta először a táplálék járulékos, életfontosságú anyagai jelölésére.

Az emberi szervezetbe a vitaminokat általában a táplálékkal visszük be, de a D-vitamin főként az UV-sugárzás hatására termelődik, a K-vitamin pedig a bélflóra hatására. A vitaminok közül egyesek a kémiailag hozzájuk hasonló szerkezetű anyagokból, az elő vitaminokból (provitaminok) képződnek. Vitaminhiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek: enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány léphet fel.

Az A-vitamin tartós hiányát jelzi a rossz szürkületi látás vagy farkasvakság, gyengeség, a fokozott hajlam a fertőzésekre, ezenkívül hiányában megjelenhetnek különböző bőrtünetek és a fogak, ill. a fogíny betegségei is. A B-vitamincsoport tagjainak hiánya sokféle tünetet okozhat: jelentkezhet fáradtság, étvágytalanság, fogyás, hányinger és gyengeség, bőrgyulladás, ideggyulladás és vérszegénység.

A C-vitamin hiányára utalhatnak véraláfutások, fogínyvérzések, az orrvérzésre való fokozott hajlam, a duzzadt, érzékeny ízületek és a fájdalmas csontok, az általános gyengeség, étvágytalanság, a száraz, pikkelyes bőr. Hiánybetegsége, a skorbut vérszegénységgel, foghullással és a bőr alatti bevérzésekkel jár.

A D-vitamin hiánya a csontok rendellenes növekedését és a csontritkulást válthatja ki, törékeny csontokat okozhat.

Az E-vitamin hiánya vörösvérsejt- és idegi károsodásokban mutatkozik meg.

A K-vitamin tartós hiánya vérzéshez, lassabb véralvadáshoz vezethet.

Az utóbbi években szokássá vált habzsolni a különféle vitamintartalmú étrendkiegészítőket, mindenféle orvosi ajánlás nélkül. Tudatában kell lennünk, hogy az immunrendszer felkészítésének sokkal hatásosabb módja az egészséges táplálkozás, vagyis rendszeresen vegyesen (azaz növényi és állati eredetű táplálékot), változatosan (különböző ízű, színű, konzisztenciájú) ételeket fogyasztani, és napi rendszerességgel elegendő időt – legalább fél órát – tölteni a friss levegőn a szabadban, s akkor kevésbé van szükség vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. A legszerencsésebb, ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott, arányos vegyes táplálkozás biztosítja, amelyben megfelelő mennyiségben vannak jelen azok az anyagok, amelyek a vitaminokat tartalmazzák, ill. azok, amelyek a felszívódásukat segítik. A-vitamint például a máj, halmáj olajok, a tojássárgája, a vaj tartalmaz. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás. A B-vitaminokat a tej, tojás, hús, máj, gabonamagvak, egyes gyümölcsök, zöldségek és az élesztő tartalmazzák. A C-vitamin leggazdagabb forrása a csipkebogyó, citrusfélék, citrom, narancs, paradicsom, káposzta, zöldpaprika, paraj. A D-vitamint például a halmáj-olajok, a tojás, az élesztő, a búzacsíra tartalmazza, de napfény hatására a bőr is termeli, ezért a mértékletes napozás egészséges. E-vitamin található a növényi olajokban, a csírázó magvakban, a csonthéjas gyümölcsökben, a szójában és egyes zöldségekben.

Mai világunkban az étkezések egy részét gyorséttermekben oldjuk meg, „bekapunk” valamit, és természetesen egy dolgozó, elfoglalt ember nem is igen számolgatja, hogy mikor, milyen vitaminnal „maradt adósa” szervezetének. Ráadásul az életmódunk ma sokkal több kihívást tartalmaz, így a védelmi rendszerünket nemcsak a járványok, a téli leromlás stb. idején kell segítenünk, hanem a stressz, a környezetszennyezés az egyéb egészségkárosító hatások miatt gyakorlatilag állandóan. Ezért van helye, értelme a vitaminpótlásnak. Ha valamilyen vitamin hiányát állapítják meg (ennek eldöntése orvosi feladat), ezt mihamarabb pótolni kell, és ez egy hosszabb folyamat. Jó tudni, hogy pl. a C-vitamint a szervezetünk nem képes raktározni, a felesleget kiüríti, így ebből mindig utánpótlásra szorul. A téli időszakban nagyon ajánlottak a különböző gyümölcsök, a banán, a citrusfélék, az alma, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, hiszen ezekből is jócskán válogathatunk és legtöbbjük igazi „vitaminbomba”. A korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmuk tekintélyes részét. A savanyúságok közül is válogathatunk, közismert a savanyú káposzta magas C-vitamin tartalma, de ebből naponta 10-15 dkg-nál többet ne fogyasszunk, mivel magas a konyhasótartalma. A megfelelően összeállított étrend mellett – ha szükséges (betegségeket követően) – hasznosak lehetnek a vitamintabletták, de ezeket csak orvosi utasításra használjuk. Ha van rá lehetőségünk, menjünk ki a szabadba, egy séta a napon, a jó levegőn nagyon hasznos, és erősíti az immunrendszerünket is.

Dr. Vajda Sándor

főorvos

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu