Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 18., 22.28
Mezőgazdasági helyzetkép Arad megyében

2-3 hét fejlődéselőnyben az őszi vetések

Írta: Balta János
2014. április 15., 09.00 Kedd / Arad

Nem csupán a mezőgazdasági szakemberek, hanem az átlagember is érzékelheti, hogy idén 2-3 héttel hamarabb köszöntött ránk a tavasz. Noha egymást váltják a hideg- és meleghullámok, a sokévi átlaghőmérsékletet figyelembe véve a manapság észlelt melegnek csak 2-3 hét múlva kellett volna bekövetkeznie. 

Hogy a korai tavasz mit jelent a mezőgazdászok számára, azt a következő, Arad megyében készült körképből próbáljuk megtudni. A megszólaló nagybani gazdálkodóknál az őszi vetések, a tavaszi munkálatok, illetve az időjárásnak a rájuk gyakorolt hatása felől érdeklődtünk

 

Nem bánja, amiért korábban vetett

A Németszentpéter határában 600 hektáron gazdálkodó Horváth Imre szerint az ősszel elvetett 80 hektár repce- és a 170 hektár búzavetése szépen fejlődött. Maga olyan szerencsés helyzetben van, hogy a múlt heti esőzések előtt sikerült elvetnie a 170 hektár kukoricát, valamint a 180 hektár napraforgót is. Mivel március 25-én vetésre alkalmasnak tartotta az időjárást, a napraforgó vetésével kezdte, ami már bujik a földből. Mivel általában április elején szokták kezdeni a tavaszi vetéseket, eléggé rizikós volt 10 nappal korábban vetni, de úgy érzi, helyesen tette, hogy vállalta a kockázatot. Most már minél több esőre lenne szükség, hiszen a búza talaja a szárazságtól meg van repedezve.

 

Majláthfalván rendben vannak a vetések

A majláthfalvi Jövő Mezőgazdasági Társulás 650 hektár őszi vetése közül a 180 hektár sörárpa is remekül fejlődött, csakhogy már nagy szükségük lenne az esőre. Az elmúlt héten elvégezték a kapásnövények, 140 hektár napraforgónak és 470 hektár kukoricának a vetését. Sörárpát minden évben vetnek, mert a temesvári sörgyár rendszeresen felvásárolja, méghozzá jó áron. A tavalyi gabonából az elmúlt héten értékesítették az utolsó kamion gabona kilóját 0,8 lejért, ami sokkal jobb vételár az aratáskor kínált 0,4-0,5 lejnél – mondta el érdeklődésünkre Molnár László, a társulás elnöke.

 

Kedvező időjárásra vár a kukoricavetés

Pécska határában id. Zágoni Szabó András az általa megművelt 150 hektár földből az ősszel 70 hektár búzát vetett, amit levéltrágyával serkentett, ezért szépen fejlődik. Tavasszal 20 hektár napraforgót már elvetett, a 60 hektár kukoricavetésnek is elő van készítve a talaja, csakhogy a munkálatokat meggátolta a múlt heti eső. Amint az időjárás megengedi, elvetik a kukoricát is, amihez a lehullott csapadék nagyon jól jött.

 

Nem mindig jobb, de biztosabb a cukorrépa

A Nagyvarjason 150 hektáron gazdálkodó Telek Zoltán 60 hektárnyi őszi búzája kiválóan fejlődött. Tavasszal elvetett 44 hektárnyi cukorrépát, amit szerződéses alapon termeszt a nagyváradi cukorgyár számára. Kérdésünkre, hogy jobban megéri-e cukorrépát, mint gabonát termeszteni, Telek Zoltán azt felelte: nem mindig jövedelmez jobban, csakhogy nincs gond az értékesítéssel, mert szerződéses alapon a jelzett cukorgyár biztos felvásárlónak számít, ráadásul el is szállítja a termést. Elkezdte a fennmaradó területre tervezett kukoricának a vetését is, de az esőzés egyelőre gátolta a munka befejezését. A tavalyi gabona kilóját aratás után 0,4-05 lejért tudta eladni, de nem várhatott vele, mert finanszíroznia kellett a munkálatokat.

 

Nem panaszkodhatnak a tavaszra

Más évekhez viszonyítva idén az őszi vetések sokkal szebbek – kezdte értékelőjét a vadászi Jakab Károly agronómus, aki hozzátette: a tavaszi műtrágyázást a helybeli gazdálkodók elvégezték, jelenleg a gyomirtózás zajlik. Mivel a munkák előrehaladottabb állapotban vannak, az előző évekénél jobb termés ígérkezik. A 43 hektár búzavetésének nagyon jól jött a múlt heti eső. A tervezett napraforgónak a felét vetette el, de a rádióban előre jelzett lehűlés miatt a kukoricavetéssel még várt, mert azt szereti, ha a kelés robbanásszerűen megy végbe, a hideg nem gátolja a növésben a vetést. Szerinte ha melegben kel ki a kapásnövény, idővel behozza a lemaradást a hideg földbe korábban vetett növényekkel szemben. A 100 hektár szántójából 50 hektárba napraforgót, 6 hektárba kukoricát kíván vetni. A tavalyi gabonából a búzának kilóját 0,7, míg a morzsolt kukorica kilóját 0,6 lejért tudta értékesíteni. Mivel Jakab Károly pontosan le szokta mérni, hány liter eső esett négyzetméterenként, elmondta: az elmúlt héten Vadászon 21, a tőle északnyugatra lévő Bélzerinden 30 liter körüli, míg Simonyifalván 16-17 liter eső hullott négyzetméterenként Az idei tavaszra nem lehet panaszkodni.

 

3 hét fejlődési előny Erdőhegyen

A 700 hektáron gazdálkodó Erdőhegyi Mezőgazdasági Társulásban az ősszel 420 hektár területre búzát, takarmánybúzát és őszi árpát vetettek. A vetések jelenleg olyan állapotban vannak, mint más években május elején. Vagyis idén mintegy 3 héttel előrehaladottabb állapotban vannak a fejlődés szempontjából. A kapásnövények közül a 60 hektár napraforgónak a vetését befejezték, a 200 hektárra tervezett kukoricából már mintegy 150 hektárt ugyancsak elvetettek. Amint Szabó Zoltán agronómustól, a társulás elnökétől megtudtuk, a tavalyi gabonaárak nyomottak voltak, télig valamelyest emelkedtek, csakhogy nekik aratáskor kellett értékesíteniük, mivel szükségük volt a pénzre. Az elmúlt napokban négyzetméterenként lehullott mintegy 10 liternyi csapadék igen jól jött mind az őszi, mind a tavaszi vetéseknek. Ha a további 50 hektárnyi kukoricát is el tudják vetni, minden a legnagyobb rendben lesz a társulás földjein.

***

Amint az elhangzottakból is kitűnik: a korábban érkezett tavasz jót tett a vetéseknek, a teljes sikerhez azonban elegendő csapadékra is szükség lenne. A szép vetések láttán a gazdálkodók bizakodnak.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu