Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2021. január 28., 06.46
FEDERTO szakember-találkozó Temesváron

A hagyományos termékek nem ismernek határokat

Írta: Pataki Zoltán
2012. december 12., 19.00 Szerda / Temes

A temesvári Angellis Hotelben ma délelőtt szakmai találkozót tartottak A helyi hagyományos termékek és rendezvények szerepe a falusi turizmus fejlesztésében című európai projekt keretében.

A pályázati partnerek – Szegedi Tudományegyetem Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara, az Orosháza és Térsége Gazdakör, a Temesvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete és az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete – a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében közös honlapot, kiadványt szerkeszt, üzletember-találkozókat és szakmai konferenciákat szervez a határ két oldalán, Arad, Békés, Csongrád és Temes megyében.

A találkozó résztvevőit dr. Paul Pârşan, a Temesvári Mezőgazdasági Egyetem rektora és dr. Bodnár Károly, a SZTE Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karának dékánja köszöntötték. A határon átnyúló pályázat célkitűzéseiről és eredményeiről dr. Bodnár Károly beszélt, aki Temesváron elmondta: a pályázati partnerek feltérképezték a négy megye hagyományos élelmiszereit, mezőgazdasági termékeit, az ezekhez a termékekhez köthető rendezvényeket, fesztiválokat, illetve vendéglátóhelyeket. Az összegyűjtött adatokból kiadványt állítanak össze, illetve közzéteszik azokat a világhálón, a fejlesztés alatt álló www.federto.eu honlapon. „Érdekes, hogy mind a négy megyéből zömmel ugyanazokat a hagyományos termékeket gyűjtöttük össze, csak a recept változik, az eltérések csekélyek” – mondta dr. Bodnár Károly – „ez azt mutatja, hogy a hagyományos termékek számára nincsenek határok!”.

Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete nevében Kocsik József elnök elmondta: a pályázati partnerek közötti együttműködésnek valójában több mint 20 éves múltja van, az idők folyamán több sikeres pályázatot bonyolítottak le közösen. A házigazda Temesvári Mezőgazdasági Egyetem nevében Florin Imbrea projektfelelős, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete nevében Csősz János elnök beszélt a pályázat eddigi megvalósításairól. Csősz János arra hívta fel a figyelmet, hogy a bánsági gazdaszervezet vezetői rádöbbentek: a civilszervezetek számára az egyetlen túlélési lehetőséget az európai projektekben való részvétel biztosítja.

A szakmai találkozó második részében a résztvevők megismerhették a határ menti régió néhány hagyományos termékét, a fűszerpaprika termesztéséről három előadást is meghallgattak az egybegyűltek. Az erős havazások miatt kialakult útviszonyok megakadályozták több betervezett termékbemutató megtartását. A temesvári Mezőgazdasági Egyetem, szegedi és kalocsai mezőgazdasági szakemberek támogatásával, egy közös projekt keretében, fűszerpaprika hibridek termesztésével kapcsolatos kutatásokba kezdett, és kiváló eredményeket ért el, amelyekről Gheorghe Poşta egyetemi tanár számolt be. Szegedi fűszerpaprika hibridek fóliasátorban történő termesztésével foglalkozik a fazekasvarsándi Csipkár Imre gazda is, aki szintén látványos eredményekről számolt be vetített képes bemutatója során. A hagyományos szabadföldi fűszerpaprika termesztés híve a mezőhegyesi Zsurzs László, aki a szabadban 4-5 hektáros területen elvetett fűszerpaprikával is kiváló eredményeket ért el még az idei aszályos évben is. „A növénynek lelke van, amikor a kánikulában öntöztem a paprikát, éreztem, hogy megköszöni, meghálálja a gondoskodást!” – mondta Zsurzs László, aki szerint a fűszerpaprika olyan hungarikum, amely sok gazdának a megélhetését biztosítaná, ha a piacot megvédenék a külföldről, pl. Kínából behozott olcsó és rossz minőségű alapanyaggal szemben.

A fűszerpaprika-blokk után M.-Kiss András mutatta be a temeskenézi vízimadár rezervátumot, amely a régió vízimadarainak utolsó menedéke a Tisza mellékágainak lecsapolása után. A temeskenézi rezervátum az ökoturizmus célpontja lehetne, de csak korlátozott számú természetbarát számára, mert nagyobb létszámú csoportok megzavarnák a rezervátum nyugalmát, mondta M.-Kiss András. Gál Gabriella a Bokrosi Vincellér Udvarházat és különleges programjait mutatta be, amely falusi viszonyok között luxuskörülményeket biztosít a turistáknak. A termékbemutató során Halász Imre Orosháza környéki gazda természetes tanyai körülmények között előállított tejtermékeit, sajtkülönlegességeit is megkóstolhatták a szakmai találkozó résztvevői.

A pályázat keretében megszervezett következő eseményre a Hagyományok Ízek Verseny keretében 2013. február 25-én kerül sor Orosházán.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu