Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2022. május 18., 00.30

Az unióban beindulhat a növekedés

2013. május 03., 20.15 Péntek

Az Európai Bizottság arra számít, hogy 2013 második felében beindul a gazdasági növekedés az Európai Unióban, ami legnagyobb részt a külső kereslet, vagyis az export bővülésének lesz betudható – áll a brüsszeli testület által pénteken nyilvánosságra hozott tavaszi gazdasági előrejelzésben.

A dokumentum tanúsága szerint idén összességében 0,1 százalékkal esik még vissza a gazdaság teljesítménye az EU-ban, míg az euróövezetben 0,4 százalékkal csökken a GDP. Jövőre viszont már Brüsszel 1,2 százalékos bővülést jósol a közös pénzt használó országok csoportja számára, míg az unió egészének 1,4 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál. Februári, téli előrejelzésében a bizottság idénre még 0,1 százalékos, 2014-re 1,6 százalékos bővülést prognosztizált az Európai Unióban, míg az eurózónában 0,3 százalékos csökkenést jósolt az idei évre, míg jövőre 1,4 százalékos növekedést.

A bizottság úgy véli, hogy a belső keresletet továbbra is több tényező fékezi, ami „jellemző a mély pénzügyi válságokat követő időszakokra”, de Brüsszel szerint a magánfogyasztást és a befektetést visszafogó hatások fokozatosan csökkenni fognak. Ilyen fékező erőként nevezi meg a bizottság a kiigazításokat, a hitelkínálat szűkösségét néhány országban, valamint az alacsony profitra és a jövedelemre vonatkozó és a gazdasági kilátásokat övező nagy bizonytalanságot. „Bár a pénzügyi piacokon jelentős javulás tapasztalható, a hozamok csökkentek, a reálgazdaságban azonban ez egyelőre még nem érezhető” – állapítja meg a dokumentum, amely szerint folyamatban van a külső és belső egyensúlytalanságok kiigazítása, több sebezhető ország pedig az exportra termelő ágazatok jövedelmezőségének javulása nyomán pozitív fizetési mérleget könyvelhet majd el.

A bizottság szerint a magas adósságszint ugyanakkor továbbra is rányomja a bélyegét a növekedésre, a munkaerőpiac gyengélkedése a magánszektor fogyasztását fogja vissza, ezért az várhatóan 2014-ig szerény marad. A munkaerőpiac helyzetéről a dokumentum azt is megjegyzi, hogy a növekedés mértéke egyelőre nem fogja érdemben elősegíteni a munkanélküliség csökkenését, az állástalanok aránya az Európai Unióban 10,5 százalékról 11,1 százalékra emelkedik, és 2014-ben is ezen a szinten marad, az eurózónában ennél is egy százalékponttal feljebb, 12,2 százalékpontra kúszik fel, és jövőre sem mérséklődik érdemben. Ráadásul az egyes tagállamok között igen nagyok maradnak a különbségek, a 2014-es nagyobb arányú növekedés viszont Brüsszel reményei szerint már a foglalkoztatás növekedését is elősegíti majd.

Az infláció a bizottság előrejelzése szerint idén az EU egészét tekintve 1,8 százalék, míg az eurózónában alacsonyabb, 1,6 százalék lesz; jövőre az EU-ban 1,7 százalék, az eurózónában 1,5 százalék lesz Brüsszel szerint a pénzromlás.

Az államháztartási hiány a tavaszi előrejelzés szerint az Európai Unióban idén a bruttó hazai termék 3,4 százalékára, jövőre 3,2 százalékára mérséklődik, míg az eurózónában a tavalyi 3,7 százalékról 3 százalék alá, 2,9 százalékra csökken, jövőre további egy tizeddel javul. Az államadósság az eurózónán belül 2013-ban a GDP 95,5 százaléka, az EU-ban 89,8 százaléka lesz, míg jövőre tovább növekszik: az eurózövezetben 96 százalékra, az EU egészét tekintve 90,6 százalékra emelkedik.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu