Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 21.40

Belendült a NETS projekt

2008. március 17., 12.00 Hétfõ

A NETS (“New Europe Transmission System” = Új Európai Szállító Rendszer) kezdeményezésről tanácskoztak az érintett vállalatok bukaresti, március 13-14-én megszervezett projekt-indító találkozóján.

A NETS kezdeményezés a régió vezető gázszállító vállalatainak együttműködésével, egy független, regionálisan integrált gázvezeték hálózati üzlet kialakítására indult el Közép- és Délkelet-Európában.

A régió hét gázszállító vállalatának vezérigazgatói és felsővezetői az elmúlt két napon Bukarestben tanácskoztak, hogy megbeszéljék a kezdeményezés különböző stratégiai és üzleti részleteit, valamint eszmecserét folytassanak a szabályozási és politikai tényezőkről.

A házigazda román Transgaz mellett a BH-Gas (Bosznia Hercegovina), a GEOPLIN Plinovodi (Szlovénia), az FGSZ Földgázszállító Zrt. (Magyarország), az OMV GAS (Ausztria), a Plinacro (Horvátország) és a Srbijagaz (Szerbia) vettek részt a kerekasztal megbeszélésen.

A gyümölcsöző tárgyalások során a társaságok megállapodtak abban, hogy elkészítik a NETS megvalósíthatósági tanulmányát, valamint közös munkacsoportokat hoznak létre a koncepció potenciális előnyeinek további feltárására, illetve a lehetséges üzleti előnyök és a NETS gyakorlati megvalósíthatóságának elemzésére. 

A NETS koncepciója az FGSZ Földgázszállító Zrt. ötlete volt, amelyet 2007 decemberében vetett fel. A NETS vonzó befektetést jelent a tőke számára, mely felgyorsíthatja az infrastrukturális fejlesztéseket és a nemzetközi összeköttetéseket, hozzáadott értéket teremt, miközben tovább fokozza a versenyt, és javítja a régió ellátásbiztonságát.

A tanácskozás végén a Transgaz vezérigazgatója, Ioan Rusu kijelentette: “Egy rendkívül eredményes megbeszélést tudhatunk magunk mögött és jelentős előrelépés történt ebben az európai szinten egyedülálló kezdeményezésben. A tanácskozás bebizonyította, hogy társaságaink képesek a magas színvonalú üzleti együttműködésre, valamint az elérni kívánt versenyképesség iránti elkötelezettség tanúsítására egy integrált európai energetikai piac tekintetében.”

”Nagy megtiszteltetés  a BH-GAS számára és személyesen nekem is, hogy részt vehettem a mai megbeszélésen. Ez a rendezvény kiemelkedően jelentős mind az ország, mind pedig a BH-Gas számára egyaránt, különös tekintettel arra, hogy országunk földgázmezői még fejlesztés alatt állnak a régió más országaihoz képest. Mindazonáltal a NETS kezdeményezés révén számunkra igen fontos fejlesztések is megvalósulhatnak. Terveinkben elsősorban a gáz infrastruktúra fejlesztésére fókuszálunk, annak érdekében, hogy a meglévő szállítási rendszer kapacitását növeljük. Másrészről fontos számunkra a szállítási útvonalak és a források diverzifikálása, és a földalatti gáztárolók építése. Mindezek érdekében 2020-ig az ország növelni szeretné a földgáz részesedését a jelenlegi 7 százalékról az előrejelzett 15 százalékra az összes energia arányában - mondta Nadzida Ninkovic,a bosznia-hercegovinai  BH-Gas szállító társaság ügyvezetője.

“Ez egy igen jelentős előrelépés a NETS számára, hiszen ma hét regionális vezető vállalat jelentette ki, hogy elvi támogatásáról biztosítja a koncepciót és érdekelt a közös munkában, hogy megvizsgáljuk, miként lehet azt a lehető legjobban valóra váltani”, emelte ki Dr. Zsuga János, a MOL Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.“

“A Plinacro támogatja a régióban lévő rendszerirányítók együttműködésére, összekapcsolására és közös tevékenységére irányuló kezdeményezést, melynek célja, hogy választ találjunk az felmerülő kérdésekre és kihívásokra. Megbeszélést folytattunk az együttműködés és vezeték-összeköttetések

szempontjából szóba jövő koncepciókról és modellekről. Úgy véljük, hogy ez egy rendkívül igényes és ambiciózus projekt, és ma meg is tettük az első lépést a helyes irányba. Megállapodtunk, hogy munkacsoportokat hozunk létre, amelyek az egyes területeken szakmailag kezelik majd az összes felmerülő kérdést, pontos adatokkal szolgálnak, továbbá feltárják a beruházás melletti és elleni érveket, majd ennek alapján megfelelő döntéseket tudunk hozni, illetve előterjesztést teszünk a tulajdonosaink felé az egyes megoldásokra vonatkozóan. A Plinacro részt fog venni a projektben és részünkről biztosítani fogjuk a ránk eső hozzájárulást”, jelentette ki Branko Radošević, a Plinacro horvát gázszállító vállalat igazgató-tanácsának elnöke. 

“A bukaresti tanácskozás megerősítette, hogy egy független regionális földgázszállító vállalat létrehozására irányuló NETS koncepció az összes résztvevő számára rendkívül vonzó kezdeményezés. Segít a meglévő kapacitások hatékonyságának növelésében, és olyan előnyöket biztosít, amelyek javítják az egyes piacok ellátásának és növekedésének biztonságát. Természetesen még csak a hosszú és kihívásokkal teli folyamat elején tartunk, melynek során az egyes nemzeti gázszállító rendszereket össze kell hangolnunk, de meggyőződésünk, hogy a NETS projekt megvalósítható. A Srbijagas aktívan részt vesz a NETS projekttel kapcsolatos következő lépésekben”, mondta Sása Ilić, a Srbjgas vezérigazgatója.

A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Olivier Silla, az Európai Bizottság Energiaügyi és Szállítási Igazgatósága részéről, aki az alábbiakat mondta el: “A Bizottság támogatja a NETS projektet, amely javítja az együttműködést a rendszerirányítók között egy olyan régióban, amely sok energetikai piac kritikus kereszteződési pontját képezi.” Hozzátette: “A Bizottság figyelme és támogatása a projekt két alábbi lényeges előnyén alapul: az első, hogy ez a koncepció összeköttetést teremt egyes EU tagországok és olyan országok között, amelyek nem vagy csak jövőbeli EU tagállamok, valamint, a második, hogy a NETS biztosítani tudja azt az infrastruktúra fejlesztéséhez szükséges méretnagyságot, amely serkenti a versenyt, és ugyanakkor javítja az ellátás biztonságát.”
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu