Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 26., 13.12
A több lábon álló gazdaság biztonságosabb

Érdekes borjúnevelési gyakorlat Erdőhegyen

Írta: Balta János
2013. június 06., 21.00 Csütörtök / Arad

Szabó Zoltán agronómustól, az Erdőhegyi Mezőgazdasági Társulás elnökétől azt kérdeztük, hogy a jelenleg állandósult esőzés árt-e, avagy használ a mezőgazdaságnak? 

Amint elmondta, a társulás termőföldjeire még nem került annyi csapadék, hogy ez gondot okozhatna. Tehát egyelőre segíti a kultúráknak a fejlődését. Az ilyenkor szükséges munkálatok elvégzését viszont gátolja, hiszen a kalászosok második kezelését a puha talaj miatt még nem tudták elvégezni. A kapásnövényeket elvetették, azokon elvégezték az első gyomirtást. A vetés előkészítő munkálatait igen nehezen tudták elvégezni a száraz talajon, ami ha nem kapott volna esőt, nem kelt volna ki semmi. Az időjárással járó másik gond, hogy igen alacsony a hőmérséklet, ezért a kultúrák, a több mint 200 hektár kukorica, valamint a 100 hektár napraforgó kikelt ugyan, de a hideg miatt nem tud megfelelően fejlődni. Mindez azt bizonyítja, hogy az egyre szeszélyesebbé váló időjárás egyre inkább megnehezíti a mezőgazdaságban dolgozóknak az életét.

A talajművelés mellett hagyományosan állattartással is foglalkoznak, a 90 szarvasmarha közül 30 fejőstehén, a szarvasmarhák létszáma egy hónapon belül, az ellések után 40-re gyarapodik. Amint az állatfarm felé közeledetünk, messziről jókora kutyaólakat fedeztem fel, az előterükön kicsiny karámmal. Amint a közelükbe értünk, meglepődve láttam a karámban, illetve az ólban a vastag almon pihenő kisborjakat, amelyek a karámra rögzített egyik vödörből tejet, másikból vizet ihatnak, abrakot ehetnek, de a fejük fölötti rácsban lévő szénával a rágóizmaikat is erősíthették, hozzászokhatnak a táplálkozás minden formájához. Amint Szabó Zoltán elmondta, a borjak egyéni ketrecekben való tartása a világon igen elterjedt, mert így egyénileg sokkal könnyebben nyomon követhető a fejlődésük, az egészségi állapotuk. A 4-5 napos koruktól az elválasztásig, 2,5-3  hónapos korukig itt laknak, nem zavarják, nem tapossák egymást, sokkal nyugodtabbak. Az állatok láthatóan nagyon szeretik az efféle életmódot, télen is itt laknak, mert a szarvasmarha sokkal könnyebben elviseli a hideget, mint a meleget. Sokkal több bajt okozhat számára +30, mint -20 Celsius fokos hőmérséklet. 5 napos korukban télen is ide kerülnek még akkor is, ha -15 Celsius fok van. A 10 ketrec közül ott jártunk alkalmával valamivel több, mint a felének volt lakója, de az üresen állók is várták az új borjakat. A tehenek is jól viselik a hidegtartást, a karámban laknak télen is, nyáron az esőtől és a napsugaraktól egy kis fedett szín óvja őket. Télen azonban éjszaka bemehetnek az istállóba is. A karámmal szemben lévő részt az istállóig most újítják fel, új korlátot építenek, újrabetonozták az egész területet. Az eddig magtárnak használt épületet most alakítják át istállóvá.

A kérdésre, hogy jobban jövedelmez-e az 50 hektár termőföld, ha a terményével a szarvasmarhákat, a sertéseket, a néhány lovat nevelik, illetve biztosítják belőle a juhok számára szükséges abrakot, mintha egyszerűen gabonát termesztenének, Szabó Zoltán elmondta: a számítás minden évben változó. Van, amikor így jövedelmezőbb, de olyan eset is volt, amikor veszteséget hozott. Ha a gabona drága, az állattartás általában veszteséges, amikor azonban olcsó a gabona, nagyon jól jön az állattartásból származó jövedelem. Ha több lábon áll egy gazdaság, könnyebben kivédheti a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: hevesi / Péntek, 2013. június 07., 21.04 Válaszoljál rá!

Egy kis kiegészítés a cikkhez.
A szarvasmarhák szabadtartását, sokak ellenkezésére, elsőként Romániában Pécskán alkalmazták 1976 ban a Csíky Edgár agrármérök által vezetett tsz. ben.Az ugynevezett \" kutyaólakat\" is itt vezrték be Romániában először 198o ban.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu