Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. február 17., 15.49

Fiatal gazdálkodók dilemmái

Írta: Balta János
2011. május 19., 11.00 Csütörtök / Arad

Simonyifalván a 29 éves Zsóri János két testvérével, Attilával és Istvánnal közösen gazdálkodik 20 hektár bérelt földön. Amikor a falu főutcáján találkoztunk, traktorra felszerelt permetező géppel indult zabot gyomirtózni, bérmunkában. 

Mivel saját földjük kevés van, a szükséges gépek egy részét sikerült ugyan megvásárolniuk, de továbbiakra is szükség lenne. János öccse, Attila a fiatal farmerek beindításának segítését célzó 112. intézkedés szerint kiírt pályázattal próbálkozott, de feladta. János szerint azért, mert az egész procedúra végtelenül bonyolultnak bizonyult, ezért visszalépett, lemondott a támogatásról.

Saját erőből vásárolták a traktor mellé szükséges vetőgépet, tárcsás boronát, de van egy ’70-es gyártmányú kombájnjuk is, amivel még lehet aratni.

Mivel a belvíz miatt ősszel nem lehetett elvégezni a mélyszántást, vetni sem tudtak, ezért a tavasszal megművelt földet fele-fele arányban vetették be kukoricával, illetve napraforgóval.

 

Visszalépett a papírmunka miatt

Zsóri János öccsét, Attilát arról kérdeztük, miért lépett vissza a pályázattól.

Amint elmondta, a pályázathoz szükséges, rengeteg dokumentumnak a megszerzése késztette a visszalépésre. Beszélt ugyan pályázatírókkal, akik megpróbálták rábeszélni a folytatásra. Elmondták, milyen, az eddigi tevékenységét igazoló iratokat kell beszereznie, hogyan kell megszerveznie a gazdálkodás összetételét a szükséges gazdaságnövekedési egység eléréséhez, csakhogy a 25 ezer euró támogatáshoz amúgy sem voltak meg a feltételei, azokat nem igazán tudta volna megteremteni. A minimális, 10 ezer eurós támogatással viszont semmire sem ment volna, mivel a pénz csak új gép vásárlására fordítható. Ennyi pénzből viszont semmiféle új gép nem szerezhető be, miközben véget nem érő elszámolás, jelentéskészítés várt volna rá. A papírmunkát viszont nem szereti, belefáradt az egészbe, ezért feladta. Eddig is megvoltak új gépek nélkül, ezután is lesz valahogy. Egyelőre elszegődött a községbeli sertésfarmra, ahol állandó jövedelme van, ami kiegészíti a gazdálkodással szerzett keresetét.

 

Ha segít a pályázatíró

A simonyifalvi fiatalember esete jól példázza az EU által alkalmazott csalóka pályázati politikát. Mert ugye, leosztanak az országnak egy igen csábítónak tűnő pályázati alapot, aminek viszont csak a töredékét vagyunk képesek lehívni. Nem véletlenül, hiszen olyan szigorú feltételeket szabnak, hogy maradéktalan teljesítésük a legtöbb esetben akadályokba ütközik. Legtöbben attól tartanak, hogy elvesznek a papírmunkában, a jelentések készítésében, miközben nekik gazdálkodniuk kellene a pályázatban megkövetelt gazdaságnövekedési egység eléréséhez. Csak olyan fiatal farmerek tudják a 112. intézkedés előírásait maradéktalanul teljesíteni, akik mellett a pályázatíró a pályázat egész futamideje alatt kitart, tanácsokkal szolgál. Ilyet azonban nem könnyű találni.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: BotondK / Péntek, 2011. május 20., 10.27 Válaszoljál rá!

Kedves Elod,

A korrupcio az szerintem az allami hivatalok kivaltsaga. Ok szakemberei annak hogy amit a gazda, a szamitogepes ugyvezeto vagy a vendeglos kemeny munkaval keres azt szepen el vegyek. Teszik ezt mindenfele erdekes urugyel, peldaul hogy fejlesztenek, utakat epitenek, egeszsegugyi szolgaltatasokat bisztositanak stb. Itt jon be a kepben a korrupcio, mert az esetleges szolgaltatasok toredeket sem kapja meg a kedves adofizeto ( nincsenek utak, nincs egeszsegugy, nincs kozbiztonsag, nincs rendes tanugy, nincs erdekkepviselet ... es kilometeres sorokat irhatnak meg.
Szerintem az ado aloli kivonas nem korrupcio hanem eppen hogy a korrupcio megfekezese.

Hozzászólt: Szántó Elöd / Csütörtök, 2011. május 19., 20.32 Válaszoljál rá!

A mezögazdasság ma pont olyan gazdassági vállalkozás mint bármelyik más. Sok a papír pont úgy mint annak aki egy vendéglöt vagy számítógépes ugyvezetést akar futtatni.

Hozzászólt: Szántó Elöd / Csütörtök, 2011. május 19., 20.22 Válaszoljál rá!

Kedves Érintett´
Amit ön mond az ugy hangzik mintha az adócsalás vagy legalább is az adó alóli kivonás helyes volna. Szerintem arra kell törekedni hogy a gazda az adók befizetése után is jól járjon. Sajnos a korrrupció (mert arról van szó) a társadalom nagy részében a NORMÀL állapotot jelenti.

Hozzászólt: figyelő / Csütörtök, 2011. május 19., 15.15 Válaszoljál rá!

Az újság feladata a butítás, a "csak rosszabb ne legyen"? A gazdák főleg azért nem szeretnek pályázni, mert akkor asztalra kerül a bevételük,nem lehet a kombájnból eladni mindent

Hozzászólt: Érintett / Csütörtök, 2011. május 19., 12.10 Válaszoljál rá!

Ez az egész pályáztatás csak arra jó, hogy a gazdálkodókat nyilvántartásba vegyék, majd jól megadóztassák őket. Amúgy is, a megitélt összeg jó része a papirokra, tanácsadókra megy rá, majd pedig figyelembe véve a megadóztatást, ÁFÁ -t, meg más illetékeket igazán nem tudom ha megéri-e belevágni ebbe a bonyolult procedúrába.

Hozzászólt: Szántó Elöd / Csütörtök, 2011. május 19., 11.25 Válaszoljál rá!

A gazda gazdálkodik. A papirmunka nagyrészét pedig a profi mezögazdasági tanácsadó cég végzi - természetesen nem ingyen.
Ez nagyjából igy muködik nyugaton. Ehez viszont szukség van egy becsuletes tanácsadói struktúrára.
Svédországban az országos és regionális gazdaszövetségek tulajdonában indítottak tanácsadói vállalatokat. Ezek alkalmazottai nem a gazdával eggyezkednek ki mennyit kap a "nyerességböl", hanem órabérre, vagy fix összegre dolgoznak a parasztgazdának.
A taxákat természetesen a tulajdonos (a gazdaszövetség)szabja meg piaci áron.
Igy muködik ez a termelési kérdésekben is. A takarmány, vetömag vagy allatfaj választásánál is.
Az állami ingyenes tanácsadás inkább általános jellegu.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu