Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.50
Hajnalig mulattak Kisiratoson

Gazdahagyományok folytatása

Írta: Balta János
2013. szeptember 01., 16.42 Vasárnap / Arad

Kisiratoson, szombaton XII. alkalommal szervezték meg a Gazdanapot, ami délután a helybeli gazdamozgalom egyik elindítója, lelkes támogatója, néhai dr. Almási Béla mellszobrának a megkoszorúzásával vette kezdetét. 

A Tájház udvarán lévő emlékműhöz és vissza, a Roller zenekar kíséretével népes delegáció vonult végig a főutcán. A tagjai között Kocsik József AMMGE elnök, Fekete Lajos, a Kamuti Gazdakör elnöke, valamint a Kisiratosi Gazdakör vezetői, tagjai vonultak. A kultúrotthonba a zenekar által húzott tusra vonultak be, ami egyben a program kezdetét is jelentette. A nagyterem színpad felöli részét üresen hagyták a fellépőknek, míg a hátulsó felében felállított asztaloknál a vendégek foglaltak helyet. A rendezvény mezőgazdasági, azaz gazdajellegét a színpadon, kosárban lévő, talán 50 kilónál is nehezebb tök szemléltette. Gaic Irén műsorvezető miután köszöntötte a megjelenteket, előbb a legkisebb gyermekekből álló, Kikelet citerazenekart konferálta be, melynek tagjai Juhász Kálmán betanítása nyomán, Németh Anikó vezetésével népdalokat adtak elő. Ugyancsak Németh Anikó vezetésével adott elő népdalokat, népdal-feldolgozásokat a nagyobb gyermekekből álló Délibáb citerazenekar is. A pengetősök műsorát a Juhász Kálmán vezetésével fellépett Rónasági felnőtt citerazenekar zárta, melynek tagjai között citerázott, énekelt Almási Vince polgármester is. A gazdanapi program végét, egyben csattanóját a helybeli Gyöngyvirág néptánccsoport fellépése képezte. A kifinomult koreográfiával előadott kalotaszegi legényes és páros vastapsot érdemelt ki. A kultúrműsor után induló vacsora, majd mulatság előtt Lévai Tibor, a Kisiratosi Gazdakör egyik vezetőségi tagja, a XII. Gazdanap egyik fő szervezője köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve a helybeli gazdahagyományok folytatásának a fontosságát.

Almási Vince polgármester miután köszöntötte a jelen lévőket, név szerint említette meg a jelen lévő Kocsik József AMMGE elnököt, valamint Fekete Lajost, a Kamuti Gazdakör elnökét. Miután gratulált a helybeli gazdeáknak az immár XII. rendezvényéhez jutott Kisiratosi Gazdanapért, a település életében a gazdák fontosságát emelte ki. Mivel Kisiratos lakosságának legfontosabb tevékenysége a mezőgazdaság, a helybeli gazdák képezik azt a társadalmi réteget, melynek tagjai a legjobban hozzájárulnak a település fejlődéséhez. Rájuk mindig számítani lehet, ezért további sok sikert kívánt mindnyájuknak. Beszéde végén elnézést kért, amiért a rendezvény előtt Kisiratos központjában megjelent egy szakasz csendőr, akiknek az Aradról történt kihívását – állítólag – valaki írásban kérte, de maga, illetve a polgármesteri hivatal munkatársai a kihívásukról nem hallott. Fekete Lajos, a Kamuti Gazdakör elnöke is tolmácsolta az általa vezetett gazdatömörülés vezetőségének a jókívánságait. A továbbiakban feltálalták azt a becsinált levest, amit ezúttal is Torma Gizi néni főzött, és amelyiknek a különleges ízét a kamuti gazdák egész évben, a szájukban érzik, ezért minden alkalommal visszacsábítja őket a gazdanapra. Utána, az ugyancsak Gizi néni és segédei által főzött, különlegesen finom marhapörköltet tálalták fel, közbe kellemesen elbeszélgettek, jóféle kisiratosi szilvapálinkával, sörrel, borral koccintottak, a Roller zenekar hatékony közreműködésével hajnalig nótáztak, mulattak.

Lévai Tibor ezúttal is köszönetet mond minden szponzornak – beleértve a polgármesteri hivatalt is –, aki anyagilag vagy erkölcsileg, esetleg a munkájával járult hozzá a XII. Kisiratosi Gazdanap sikeréhez.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu