Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 14.52
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Brit–Román kamarai iroda nyílt Temesváron

„Kiléptünk az EU-ból, de Európában maradtunk”

Írta: Pataki Zoltán
2017. április 21., 04.00 Péntek / Temes

Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete jelenlétében nyílt meg csütörtök este Temesváron a Brit–Román Kereskedelmi Kamara második területi irodája. Ez alkalommal együttműködési szerződést is kötött egymással a Brit–Román Kereskedelmi Kamara (BRCC)  és a Temes megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (CCIAT).

A BRCC és a CCIAT közötti együttműködési szerződést Colin Lovering, a Brit–Román Kereskedelmi Kamara elnöke és Florica Chiriţă, a Temes megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara ügyvezető igazgatója látták el kézjegyükkel. Ezután került sor a BRCC temesvári irodájának az avatóünnepségére, Paul Brummell brit nagykövet részvételével. „Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, de Európában maradt – mondta köszöntője során a brit nagykövet. – Ennek egyik bizonyítéka, hogy itt vagyunk Temesváron, ahol a gazdasági kapcsolatok fejlesztése céljából megnyitjuk a BRCC második területi irodáját. Mintegy 100 brit cég működik Temes megyében, de további befektetésekre számítunk, elsősorban az IT iparágban.” A brit nagykövet azt is elmondta, hogy a román vendégmunkások a Brexit után is maradhatnak Nagy-Britanniában, ahol kiválóan teljesítenek. 2000 román orvos dolgozik a brit egészségügyben, de az építőiparban és a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszik a román munkaerő. „Örömmel vettem tudomásul, hogy a Temesvár–London repülőjárat a legnépszerűbb a temesvári járatok között, ez is azt igazolja, hogy erősek a két ország közötti kapcsolatok” – mondta Paul Brummell brit nagykövet.

Florica Chiriţă kamarai igazgató a brit–román gazdasági kapcsolatok gyors fejlődésére számít, ezen belül a Temes megyei cégek is lehetőséget kapnak, hogy bemutatkozzanak a szigetország piacán. „Egy kamarai küldöttség hamarosan Londonba látogat, és az év végéig egy gazdasági missziót is szervezünk Nagy-Britanniába a Temes megyei cégek számára” – nyilatkozta Florica Chiriţă, aki szerint a Temes megyében befektető brit vállalkozók száma is tovább fog nőni a következő időszakban.

A Brit–Román Kereskedelmi Kamara temesvári regionális irodája a Ionel Brătianu tér 1. szám alatti példásan felújított XIX. századi épületben, az ún. „Vastengelyes ház” földszintjén kapott helyet. A legenda szerint a ház sarkába beépítették a törökverő Savoyai Jenő herceg harci szekerének (ma is látható) vastengelyét, amellyel 300 esztendővel ezelőtt győzedelmesen bevonult az általa felszabadított Temesvárra. Talán nem véletlen, hogy a hagyománytisztelő britek éppen ezt a gyönyörűen felújított műemlék épületet választották a BRCC temesvári irodájának a székhelyéül.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu