Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 02.53

Kohéziós alapok növelése 2013 után

2008. február 19., 19.00 Kedd

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hétfőn, az EP plenáris ülésén a kohéziós alapok ügyében szólalt fel. Mint ismeretes, az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának (REGI) napirendjén szereplő „Negyedik jelentés a gazdasági és társadalmi kohézióról” című dokumentum vitát váltott ki a képviselők körében.

Az Európai Parlament EPP-ED „C” munkacsoportjának (amelynek a REGI-bizottság is tagja) korábbi ülésén vitát szült Guellec Ambroise képviselő jelentése. Néhány német politikus azon az állásponton volt, hogy a 2013–2019-es időszakban nem kell biztosítani a kohéziós politika pénzügyi forrásainak „növelését” (angol megfogalmazásban „increase”), hanem a „megfelelő”, „elégséges” (angol megfogalmazásban „sufficient” vagy „appropriate”) kifejezés használata lenne a legmegfelelőbb.

Ez az álláspont ellentétes az új tagállamok, Románia és Bulgária érdekeivel, mert a „megfelelő” és „elégséges” kifejezések nem szavatolják a pénzügyi források növelését – figyelmeztetett  az RMDSZ EP képviselője.

Winkler Gyula strasbourgi felszólalásában emlékeztetett, hogy a kohéziós alapok célja az európai régiók közti egyenlőtlenségek csökkentése, és az új tagállamok esetében kiemelt fontosságúnak számítanak. Az alapok lehívásának mértéke az újonnan csatlakozott országok esetében folyamatosan növekedik, éppen ezért szükséges garantálni azt, hogy 2013 után növekednek a kohéziós alapok – jelentette ki a képviselő.

– 2007-ben az Európai Unió további tagállamokkal bővült. Éppen ezért a kohéziós alapok emelése elengedhetetlen, hiszen csak így lesz következetes az uniós politika, ami a gyengébben fejlett európai régiókat illeti. Ugyanakkor ne feledjük el azt sem, hogy ez egy bizalomerősítő politikai gesztus lehetne az új tagállamok fele” – fejtette ki egyperces hozzászólásában Winkler Gyula.

A néppárti frakció múlt heti ülésén is felmerült a kérdés, ahol Winkler Gyula  elmondta, hogy a két új tagállam számára nagyon fontos a kohéziós politika pénzügyi forrásainak 2013-2019-as időszakra vonatkozó növelésének biztosítása.

– Sokszor elhangzik, hogy Spanyolország, Görögország és Portugália – a kohéziós politika 1994-2006 közötti legnagyobb kedvezményezettjei – számára sikertörténet volt a kohéziós politika pénzügyi forrásainak felhasználása, mert nagymértékben segítette ezeknek az országoknak az infrastrukturális fejlesztését és figyelemre méltó növekedést értek el. Éppen ezért lenne fontos, hogy az EPP-ED frakció támogassa, hogy Románia és Bulgária, a két legújabb EU-s tagállam, jövőjének alakulása is hasonló sikertörténetté váljon” – magyarázta frakciótársainak Winkler Gyula.

Az Európai Parlament képviselői a csütörtöki plenáris ülésen szavaznak a Guellec Ambroise féle jelentésről.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu