Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.54

Láthatáron a Cioloş-reform

Írta: Balta János
2014. április 11., 16.57 Péntek / Arad

Pénteken, az aradi Gazdafórumra érkezett Winkler Gyula EP-képviselő 13 órától sajtóértekezletet tartott az RMDSZ megyei szervezetének a tanácskozó termében. 

A sajtó képviselőit, illetve a vendéget Bognár Levente RMDSZ megyei elnök, aradi alpolgármester köszöntötte, kiemelve Winkler Gyulának a régiónkhoz fűződő kötödéseit, a felemeléséért kifejtett erőfeszítéseit.

A továbbiakban az EP-képviselőnek adta át a szót, aki miután köszöntötte a megjelenteket, kiváló román nyelvtudással röviden ismertette Aradra érkezésének a célját, amit a magyar gazdálkodókkal és vállalkozókkal délutánra tervezett találkozó képezett.

Mivel a mezőgazdaság az RMDSZ számára kiemelt fontosságú, mindent megpróbálnak megtenni e gazdasági tevékenység dinamizálása érdekében. A hazai mezőgazdaságban a 2014-es év átmeneti időszaknak számít a 2014–2020. közötti költségvetési ciklusba. Jelenleg az EP és Románia Kormánya között az Országos Vidékfejlesztési Terv alapján folynak az egyeztetések, hogy 2015. január 1-jétől életbe léphessen a következő költségvetési ciklusra kidolgozott agrárpolitika. Az új agrárpolitika kidolgozása Brüsszelben is elsőrendű kérdésnek számít, az EP történetének a legkeményebb vitáját képezve. A törvénytervezethez 7400 módosító indítványt fogalmaztak meg, a Mezőgazdasági Bizottságban összesen 8000 indítványt vitattak meg. A Cioloş-reform néven ismert új agrárpolitika a hagyományosnak tekintett, nagybani gazdálkodás mellett a hangsúlyt a kisgazdaságok fejlesztésére, illetve a fiatal gazdálkodókra helyezi. Rájuk vár a vidék újraélesztésének a nehéz feladata. Egyben felszámolja az olyan visszásságokat, melyek szerint területalapú támogatást élveztek a golfpályák mellett a repülőterek által birtokolt pázsitos területek is. Komoly vitát képezett a nyugati és keleti országok gazdálkodói részére hatalmas eltéréssel biztosított területalapú támogatásoknak a kiegyensúlyozása is. Románia az eltelt 7 évben összesen 5,7 milliárd euró támogatást kapott, jelenleg a hektáronkénti átlagos támogatás nálunk 130 euró.

Újságírói kérdésre, ami a nyugati és keleti országokban alkalmazott fizetéskülönbségek kiegyenlítésére vonatkozott, Winkler Gyula kifejtette: ez nem csak az EU-adminisztráción múlik, hanem főként a munka hatékonyságán, illetve a helyi adminisztrációk működési rendszerén. Mert példának okáért, egy pályázathoz Franciaországban a vállalkozónak másfél oldalas kérdőívet kell kitöltenie, míg nálunk egy 120 oldalas dossziét kell összeállítania, ami nem az EU-adminisztráción múlik. A továbbiakban a személyi jogokat sértő telefonos lehallgatásokkal kapcsolatban fejtette ki magánvéleményét Winkler gyula EP-képviselő. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu