Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 17.45
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Milliárdos nagyságrendű összegeket szerez vissza az EU

2009. november 01., 11.00 Vasárnap

Az EU fejlesztési alapja olyan projekteket támogat, amelyek régiók egészének javát szolgálják (pl. a hollandiai csatornarendszerek javítása) Idén több mint 1,1 milliárd euró kerül vissza az unióhoz az EU regionális alapjából származó, szabálytalanul felhasznált összegekből.

Az EU éves összköltségvetésének 35%-át fordítja regionális- és szociálpolitikai támogatásokra. Az összeg nagy részét a szegény régiók fellendítését célzó, tagállami irányítás alatt álló programok kapják.  Ezek a programok gyakran projektek százait foglalják magukban (pl. vasutak és óvodák építése, munkavállalók képzése, kisvállalkozások megsegítése).

Mielőtt a visszatérítési kérelmeket benyújtanák a Bizottsághoz, az uniós tagállamoknak elvileg meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az adott projekt valóban jogosult a támogatásra. Az EU emellett saját ellenőrzéseket is végez.

Az Európai Számvevőszék legfrissebb jelentése szerint a 2007-ben kifizetett összegek 11%-a nem felelt meg az uniós finanszírozás feltételeinek. Ennek következményeként az EU számos új intézkedést javasolt, amelyek egyrészt a tagállami hatóságokat hivatottak segíteni a támogathatóság szakszerűbb elbírálásában, másrészt pedig a rosszul felhasznált összegek visszaszerzését célozzák meg.

A Bizottság új jelentése  szerint az erőfeszítések kifizetődnek. Az intézkedések 2008-as elindítása óta az EU másfél milliárd eurót szerzett vissza. Ez több mint ötszöröse a 2007-es összegnek (287 millió euró).

Idén már több mint 629 millió euró került vissza a regionális alapba. A tagállamok 2009 végére várhatóan további 500 millió eurót térítenek meg az Uniónak.

A jogtalan kifizetések oka gyakran az szabályozás összetettségében rejlik – sokszor megtörténik, hogy a hatóságok félreértelmeznek vagy rosszul alkalmaznak egyes rendelkezéseket. A Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy egyszerűsítse a szabályozást. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint csalásra csak nagyon ritkán került sor.

Számos hibát maguk a tagállamok fedeznek fel. Ilyen esetekben az országoknak jogukban áll a pénzösszeget más regionális projektek támogatására felhasználni. Ha a Bizottság derít fényt a szabálytalanságokra, az adott ország elesik a támogatástól, és az összeget vissza kell fizetnie.  Amennyiben az auditorok súlyos hibát észlelnek, a Bizottság az egész program támogatását felfüggesztheti. 2009-ben eddig öt programot függesztettek fel: egy olaszországi, egy spanyolországi, valamint három nemzetközi programot. További 28 program áll felfüggesztési eljárás alatt.  Miután az intézkedések még újak, a hibaarány 2010 előtt várhatóan nem csökken jelentősen.

(EB-hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu