Október végi munkák a kertekben

2013. október 30. 23:59 (szerda) /

A régi világban nem is volt rossz ötlet, hogy a gazdasági év október utolsó napján fejeződjön be és november első napjával vegye kezdetét. Hiszen ez az időszak valóban választóvonal a befejezett és a kezdődő mezei munkák között. 

Most már érezhetően ősz van, nemcsak a nappalok rövidülnek ijesztő sebességgel és a hőmérséklet csökken, hanem az egész természet kezd befelé fordulni. Ki kell használni a szabadtéri munkára alkalmas órákat, mert amit ősszel elmulasztottunk, azt tavasszal már rendszerint nem tudjuk pótolni! A betakarítás mellett az ősz a tavaszra készülődés ideje is.   

Szedjük a karalábét, a karfiolt, a vöröskáposztát, a fejes káposztát (a káposzta kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt csupaszcsiga rejtőzhet, ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek), a bimbóskelt, a fejessalátát, a karósbabot, a földimogyorót, a csemegekukoricát, a sárgarépát, a petrezselymet, a feketegyökeret, a zellert, a hónapos retket, a halványító zellert, a pasztinákot, a sütőtököt, az Isten-gyalulta tököt, a spárgatököt, a póréhagymát, a céklát, a tormát, a téli retket.Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején.

A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz.

Aki elmaradt volna a spenót és a sóska vetésével, az még most is földbe teheti a magokat.  

Vessünk petrezselymet, mert igen lassan csírázik, de biztosítja a korai friss petrezselymet a konyhára. Vethető a metélőpetrezselyem is, rögtön kétfélét ajánlunk, a sima levelűt és a fodrosat. Utóbbi nagyon szép dísze a téli salátáknak, leveseknek, tálalásoknak. A fokhagymát is elültethetjük most (de nem frissen trágyázott talajba), ha van rá időnk és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen időre számíthatunk majd novemberben.

Sokan ültetnek most gyümölcsfát, gyümölcstermő bokrot, díszfát, díszbokrokat, szőlőoltványt, és eközben sokan követnek el nehezen helyrehozható hibákat. A facsemete ültetésénél két fontos dologra kell odafigyelni: a gyökérágakat csak annyira kell visszametszeni, hogy az egészséges, sértetlen rész maradjon meg és a hajszálgyökerek érintetlenül maradjanak; a csemetének olyan magasan kell állnia az új helyén, mint ahogyan a faiskolában volt. Mind a magas-, mind a mélyültetés hátrányosan befolyásolja a fa későbbi fejlődését. Védjük meg az újonnan ültetett fákat és cserjéket az erős szelektől és a zord időtől. Amikor  ültetünk, karózzuk és öntözzük meg őket, majd tegyünk egy réteg mulcsot a tövükhöz.

Mi a mulcs? Talajtakaró.

Talajtakarásra, a talaj felszínét, egyenletesen borítva, szórva különböző típusú anyagokat használunk, mint egy köpeny, hogy megtartsa a nedvességet, elnyomja a gyomokat, a talaj hőjét egyenletessé, a kerti virág- és zöldségágyásokat pedig  vonzóbbá teszi. 

A szerves mulcs, mivel lebomlik, javítja a talaj termékenységét, szervesanyag- tartalmát darabolt vagy hántolt fakéreg, komposzt, komposztált trágya, levágott fű, papír/újság, aprított levelek, szalma képezheti.

Az őszi munkákhoz sok sikert, türelmet és jó kedvet kívánok, aztán leülni és finom forró illatos teát iszogatni.

Cepan  Claudiu     

Hozzászólások