Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 27., 16.37
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Korodi elmagyarázza

Regisztráció – sokadszor

2008. január 30., 04.00 Szerda
Meg kell érteniük az autóregisztrációs díjat kifogásolóknak, hogy a gépjárművekre kirótt adót a szennyező fizet elv alapján dolgozta ki a kormány – hívta fel a figyelmet közleményben Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint a környezetszennyezési adó új változata teljes mértékben betartja az Európai Bizottság (EB) előírásait – eszerint az adó mértéke arányosan csökken a gépjárművek amortizálódásával.

Korodi szemléltette: az adóba foglalt fix csökkentési kvóta kiszámolásakor figyelembe veszik a jármű életkorát, az évente megtett kilométereket, a technikai állapotot és a felszereltséget is.
A környezetszennyezési adóból beérkező összeget a Környezetvédelmi Alap fogja adminisztrálni, a pénzt környezetvédelmi projektekre fogják fordítani – tájékoztatott a környezetvédelmi miniszter.
“A lehető legvilágosabban szeretném nyomatékosítani: nem a román kormány találta ki a regisztrációs adót. Több európai országban is alkalmazzák, így Dániában, Görögországban, Hollandiában és Magyarországon is. Hollandiában, például, sokkal magasabb, mint Romániában (az autó árának 50%-a). Dániában a gépkocsi árának több mint 105%-a, Görögországban pedig a katalizátor nélküli non-euro gépkocsik esetében eléri a jármű árának 385%-át!
A kisebb regisztrációs díjat megszabó országokban pedig nagyobb a járművek tulajdonadója: Németországban, például, az évi illeték eléri az 1000 eurót (a 3000 köbcentis, non-euro dízel gépkocsik esetében), Görögországban pedig évente 125-1000 eurót” – mutat rá a tárcavezető.
“Míg az Euro 4-es motorra köbcentinként 30 cent adót kell fizetni, a non-eurós motor díja köbcentinként eléri a 8 eurót. Egy Euro 4-es, 3000 köbcentinél nagyobb motorral rendelkező, egyébiránt igen szennyező jármű esetében a környezetszennyezési adó 95 cent; az Euro 3-as kategóriájú személygépkocsi esetében 2,80 euró, és 23 euró a non-euro kategóriájú járművek esetében – szemléltette a tárcavezető.
Korodi szerint az autóregisztrációs adóra azért is szükség van, mert egyre nagyobb az elégedetlenség a városokban a megnövekedett gépjárműpark miatt, emellett a lakosság a zsúfolt forgalomra, a zöldövezetek hiányára és folyamatosan növekvő szenynyeződésre is panaszkodik.
Közben sokan bírósági úton követelik vissza – sikerrel – az autóregisztrációs adót a kormánytól. Ennek érdekében az érintettek ma nagy számban gyűltek össze az ACR előtt, ahol a forgalomba íratási díjak visszaigénylésével kapcsolatban kaphatnak jogi tanácsokat.
Egyes tulajdonosok arról számoltak be, hogy az országba behozott használt gépjárművekre 2007 folyamán akár 18 ezer lejes beíratási díjat is befizettek az államkasszába. Az adórendszer ellen tiltakozók zöme szerint a gépkocsikra kirótt illeték törvénytelen.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: janos / Hétfõ, 2008. február 18., 10.05 Válaszoljál rá!

Korodi miniszter szerintem hulye,mert annak az autonak mindegy,hogy Romaniaban szalad vagy Nemetorszagbazn.Ha eppen faj neki meg Markonak vagy a hulye motorosna a kornyezetvedelem, akkor allitsak le a szennyezo gyarakat es ne irtsak tobbet Verestoiek az erdoket !!!!!!!!!!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu