Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. november 28., 07.47
https://www.facebook.com/RMDSZ/
Országos Vidékfejlesztési Program

Tájékoztatás és pályázás

Írta: · Kiss Károly
2008. április 17., 21.15 Csütörtök / Arad

Ma Aradra érkezett az Európai Bizottság által február 20-án elfogadott és 2013-ig tartó romániai országos vidékfejlesztési programot népszerűsítő karaván.

Bár népszerűsítésre tulajdonképpen nincs igazán szükség, ugyanis a SAPARD-program folytatásaként tekinthető, vissza nem térintendő finanszírozási lehetőség már első, márciusi meghirdetésére az előirányzott összeghez képest annak többszörösére nyújtottak be pályázatokat. A többórás megbeszélésen egyértelműen kiderült: a sikeres pályázáshoz szükség van a folyamatos tájékoztatásra.

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy a szaktárca kiemelt jelentőséget tulajdonít a program sikerének, mint az, hogy az országos tájékoztató körutat maga Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vezeti. A tegnapi régiós – Arad, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyét átfogó – tájékoztató összejövetelre többek között elkísérte Cornelia Harabagiu államtitkár és Klárik László-Attila, a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség vezérigazgatója és Ion Banu, az RTV1 Viaţa satului című műsorának főszerkesztője is. Az aradi Ioan Slavici Klasszikus Állami Színház nagytermében munkamegosztásos alapon Cioloş miniszter a program általános célkitűzéseit és lehetőségeit ismertette, Harabagiu államtitkár asszony a pályázási feltételek kereteit foglalta össze, Rodica Matei, a tárca vidékfejlesztési igazgatóságának munkatársa az idei és a 2009-es évi pályázatok feltételeit részletezte, Klárik László-Attila vezérigazgató a pályázatok benyújtásának gyakorlati vonatkozásaira tért ki, azaz: hogyan lehet az ötlettől a pénzig jutni, illetve hogyan kell megvalósítani az elképzelést. És arról sem szabad megfeledkezni, figyelmeztetett: az EU öt éven keresztül monitorizálja a pénzügyileg támogatott befektetés megfelelő működését.

Néhány részlet: a közel 10 milliárd eurós programból több mint 8 milliárdot az EU áll, az ország önrésze majdnem 2 milliárd euró. Az első három témakör – mezőgazdasági műveléskorszerűsítés, élelmiszeripari korszerűsítés, vidéki településfejlesztés – a teljes összeg 40 százalékát teszi ki, ezért is kezdték ezekkel: augusztusig a már meghirdetett két pályázási időszakon túl még négyet hirdetnek meg, az év végén pedig az el nem használt összegre még egyet. 2010-ben újabb hat témakörben lehet majd pályázni. Azok a pályázatok, amelyek az egyik körben nem járnak sikerrel, automatikusan tovább jutnak a következő, hasonló témakörben meghirdetésre kerülő fázisba – amennyiben valamilyen okból, például tökéletesítés céljából vissza nem vonják.

A tájékoztató megbeszélésre hivatalosak voltak a szaktárca helyi intézményeinek vezetői, pályázatok megírásával foglalkozó cégek, mezőgazdasági társulások képviselői, magángazdák. A hivatalos bemutatókat követően a magas rangú vezetők kérdésekre válaszoltak, észrevételeket, javaslatokat hallgattak meg, és ezek kapcsán nem egy bíráló megjegyzést fogalmaztak meg elsősorban az Arad megyei kifizetési ügynökségek vezetői címére.

A találkozón néhány bank ajánlata is terítékre került: ezek más-más feltételek között előleget hajlandók nyújtani a sikeresen pályázóknak a várhatóan megérkező EU-s összegekre.

A végkövetkeztetés azonban ezúttal is változatlan: annak érdekében, hogy a pályázatok megfeleljenek formailag, és tartalmilag is minél magasabb pontszámot érjenek el, feltétlenül szükséges tanulmányozni a pályázati útmutatókat, amelyek megtalálhatók a www.apdrp.ro című internetes honlapon, de megszerezhetők a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség megyei irodáiban is, Aradon a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóság Cloşca utca 6. szám alatti székhelyén (telefon: 255-479), ahol az érdekelteknek minden szükséges információval a rendelkezésükre állnak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu