Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 14., 10.23
Ferenc pápa első karácsonyi üzenete a békéről és szeretetről

A béke „két kézzel teremtett” elkötelezettség

2013. december 26., 19.52 Csütörtök

Szíriától a Kongói Demokratikus Köztársaságig a világ számos háború dúlta térségében sürgetett békét Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lodzsájáról szerda délben mondott beszédében, melyben szeretetet és törődést szorgalmazott a társadalom peremén élők iránt is.

A pápa úgy fogalmazott: a betlehemi pásztorokkal virrasztó emberek jobb világban reménykednek, amelyben másokkal törődünk, alázatosan végezve dolgunkat.

A pápa karácsonyi üzenete a békéről szólt. Az igazi béke nem az ellentétes erők közötti egyensúly. Nem szép „arculat”, mely mögött ellentét és megosztás rejlik. A béke mindennapos, „két kézzel teremtett” elkötelezettség – mondta az egyházfő. Hozzátette: a háborúk legtörékenyebb áldozatai a gyermekek, de „ne feledkezzünk meg az idősekről, a bántalmazott nőkről, a betegekről… a háborúk sok életet szakítanak meg, és sebeznek meg!”

Az egyházfő megszólította a nem hívőket is, akiknek szerinte szintén feladata a világban való békére való törekvés.

A konfliktusok felsorolását a „gyűlöletet és bosszút tápláló” szíriai háborúval kezdte arra szólítva fel a szemben álló feleket, hogy vessenek véget az erőszaknak és tegyék lehetővé a humanitárius segítséget. Az egyházfő megelégedését fejezte ki, amiért a szíriai békét a különböző vallások képviselői közösen szorgalmazzák.

Ferenc pápa békét kért az emberek által elfelejtett Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol erőszak és nyomorúság pusztít, ahol sokan otthon, víz és élelem nélkül vannak. Megbékélést és fegyverletételt sürgetett Dél-Szudánban és Nigériában. Áldást kért a Szentföldre, valamint az izraeliek és palesztinok közötti béketárgyalások eredményes lezárását sürgette. A gyakori merényletektől sebzett „szeretett” Irak gyógyulását szorgalmazta.

Védelmet kért az Úrtól azoknak, akiket hitükért üldöznek. Reményt és vigaszt a menekülteknek elsősorban az Afrika Szarva területén és a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén. Méltó életet, befogadást és segítséget sürgetett a migránsoknak. Soha többé ne ismétlődjön meg olyan tragédia, mint amilyen az idén Lampedusánál történt! – utalt az október 3-i hajószerencsétlenségre a katolikus egyházfő.

A pápa az emberkereskedőkhöz is szólt. Kijelentette, hogy emberiségellenes bűncselekményt követnek el. Arra kérte az Urat, fordítsa tekintetét arra a sok gyerekre, akit elrabolnak, megsebesítenek, megölnek a fegyveres konfliktusokban vagy gyermekkoruktól megfosztva gyermek-katonákká válnak.

Törődést kért az emberi kapzsiságtól gyakran kizsákmányolt bolygónknak, segítséget a természeti katasztrófák sújtotta népeknek közöttük a tájfun sújtotta Fülöp-szigetieknek.

Olasz nyelvű beszéde végén Ferenc pápa – II. János Pál egykori jelmondatához kapcsolódva – azt mondta, nem szabad félni a szeretettől és a gyengédségtől.

Békés karácsonyt kívánt mindazoknak, akik a Szent Péter téren és a világ minden részén a médián keresztül hallgatták szavait. Békét és örömöt kért a fiataloknak és családoknak, szegényeknek és kiközösítetteknek, betegeknek és szenvedőknek, és azoknak is, akik őket segítik.

Beszéde végén az egyházfő latinul Urbi et Orbi (Róma városára és a földkerekségre) áldását adta.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő az újságírókat arról tájékoztatta, hogy 70 ezren hallgatták Ferenc pápa első karácsonyi beszédét a Szent Péter téren.

(MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu