Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. május 31., 20.17
Kisboldogasszony ünnepe Máriaradnán

A Szűzanya szelleme, Jézus Krisztus szeretete vezessen bennünket!

Írta: Balta János
2019. szeptember 09., 09.37 Hétfõ / Arad

Tegnap, Kisboldogasszony ünnepén, a Szűzanya születésnapján a máriaradnai kegytemplomban 11 órakor kezdődött pontifikális szentmisén magyarul, románul és németül elmondott szentbeszédének a bevezetőjében Pál József Csaba megyés püspök köszöntötte a nagy számban megjelent, nemcsak az egyházmegyéből, hanem a nagyváradi és más egyházmegyékből érkezett híveket is. „Mindannyian azért érkeztünk e szent helyre, hogy szeretetünket, hódolatunkat fejezzük ki a Megváltó édesanyja iránt. Ahhoz azonban hogy teljes mértékben megértsük Mária lelkiségét, meg kell ismernünk a szüleit, Szent Annát és Szent Joakimot is, akik úgy nevelték a lányukat, hogy az méltó legyen Isten rendkívüli kegyelmére, egyszülött Fiának a világra hozatalára és a felnevelésére.

Mert a szülők általában mindent megtesznek a gyermekeik jólétének, kényelmének a biztosítása érdekében, mégsem elégedettek a gyermekeiknek a vallásos felfogásával. Sok szülő panaszkodik, hogy mindent megadott, amit a szüleitől és a nagyszüleitől kapott a gyermekének, az viszont mégsem járja Jézus követésének az útját. Valóban, mert a régi szabályok manapság már nem működnek, a régi tapasztalatokat manapság nem lehet alkalmazni olyan feltételek között, hogy sok családban a szülők Isten házában nem esküdtek meg, a gyermekeiket nem küldik hittanórára, nem járnak templomba, az egyházi ünnepeket csupán szokásnak tekintik. Sokszor megalkuvó módon éljük meg a keresztény életünket. Mindennek az a következménye, hogy a gyermekeik, amikor szembesülnek az élet kihívásaival, nem kérnek már a szülők megalkuvó életmódjából.

Tudomásul kell vennünk, milyen világban élünk. Olyanban, ahol az információ-áradatban egyre kevesebb időnk marad Istennel és egymással foglalkozni. Nem érdekelnek bennünket a szükségben szenvedő testvéreink se, csak a magunk és a gyermekeink kényelme a fontos. Ezzel azonban magányra kényszerítjük magunkat, megfosztva a jót cselekvés, az összetartozás, biztonságot adó érzésétől.

Másik nagy gondunk az időhiány, mert manapság a csillogó reklámok világában, amikor nem győzzük kapkodni a fejünket a jobbnál jobb ajánlatok, szórakozási, kirándulási lehetőségek után, templomba járni már nincs időnk, ezért meg sem tapasztalhatjuk a keresztény közösségi érzés melengető biztonságát. Ehelyett magányos bolyongók maradunk e modern világ forgatagában, ahol nemcsak egymást, de Istent sem találjuk. Ha viszont keresztény életet folytatunk, láthatjuk, hogy Szent Anna és Joákim nevelése közepette, Mária igent tudott mondani Isten akaratára, hogy megszülje a világ Megváltóját, aki a megbocsátó szeretetével mindannyiunkat vár az országába. Éppen ezért testvéreim, kérjük a boldogságos Szűzanyát, aki megérti az anyákat és az apákat, mindazokat, akik neveléssel foglalkoznak, hogy úgy tudjunk helyt állni e világban, hogy ott, ahol vagyunk, az Ő szelleme, Jézus Krisztus szeretete vezessen bennünket! Ámen.”

A 15 pap és egyházi méltóság jelenlétében celebrált ünnepélyes búcsúi szentmisén sokan járultak szentáldozáshoz, mindannyian lélekben gazdagodva távoztunk az üzenettel, a búcsúfiával: úgy tudjunk helyt állni e világban, hogy ott, ahol vagyunk, a Szűzanya szelleme, Jézus Krisztus szeretete vezessen bennünket!

A búcsúzó nyár meghatóan szép ünnepén a felújított bazilika előtti téren ezúttal is számos kegytárgy-árustó, illetve számos lacikonyha ínycsiklandó kínálata csalogatta az összesereglett embereket. Gondoskodtak róla, hogy mindenki búcsúfiával térhessen haza.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu