Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. május 15., 17.04
Lélekemelő búcsúünnepség a Mosóczy-telepen

A vasárnapi szentmisén az égiek a földre szálltak

Írta: Balta János
2021. május 03., 16.12 Hétfõ / Arad

Amint azt előre jeleztük, május 1-jén, szombaton a Szent József, a munkás tiszteletére felszentelt Mosóczy-telepi római katolikus templomban 10.30 órától tartották az ünnepélyes templombúcsúi szentmisét. Oda a ministránsok által hordozott, virágcsokorral övezett feszület nyomában 19 egyházi méltóság és plébános vonult be. A koronavírus-járvány elleni szigorú óvintézkedések (maszkviselés, távolságtartás és fertőtlenítés) közepette megszervezett ünnepélyes szentmise szónoka, ft. dr. Diósi Dávid teológiai tanár előrebocsátotta: Szent Józsefet, a munkást a Szentírásban válság közepette mutatják be. Ő ugyanis nem akarta jegyesét, Máriát a várandósága miatt szégyenbe hozni, ezért azt tervezte, titokban elbocsátja. Ennek ellenére, hitelt adott, engedelmeskedett a neki megjelenő angyalnak, aki tudomására hozta: Mária gyermeket vár, aki Istentől fogant. A másik gondolatkör szerint, Szent József a csend embere volt, aki lázadozás nélkül elfogadta a szent küldetést. Mert nincs olyan szentmise, amelyen ne lennének jelen a szentek és az angyalok, vagyis olyankor az égiek a földre költöznek. Egyik szentírásban olvasható, hogy az emberek valahol az állatok és az angyalok között helyezkednek el, ezért engedelmeskednünk kell az angyaloknak, mert rajtuk keresztül csendesen ugyan, de Isten szól hozzánk. Isten nem szereti a zajt, Ő a csendben szól hozzánk.

Szent József, a munkás is csendben elfogadta Isten akaratát, a sajátjaként, az életre nevelte Szentfiát. Mert a csillogásnak nincs helye a Mennyországban.

Szent József, a munkás 2000 év után is arra figyelmeztet bennünket, hogy a csendben meghallhatjuk Isten hangját. Szent József, könyörögj érettünk – zárta mélyen szántó filozófiai gondolatokkal átszőtt magyar nyelvű prédikációját ft. dr. Diósi Dávid teológiai tanár, aki a szentbeszédet románul is megismételte. A főcelebráns és ünnepi szónok ft. és ns. Király Árpád marosi főesperes, arad-ségai plébános és ft. Sándor Tivadar aranymisés, arad-gáji plébános közreműködésével celebrálta az ünnepélyes szentmisét. Ez idő alatt a többi plébános és lelkész az oltárral szemben a hívek előtt, egymástól kellő távolságban, székeken helyet foglalva, szájmaszkot viselve vett részt a szentmisén. A főcelebránsnak ft. Kalapis Damián plébános mondott köszönetet a magas röptű gondolatokért, majd az egész templom magyarul, románul, németül, sőt horvátul is közösen imádkozott.

A Bakó Antal kántor-karnagy dirigálta Schola Sancti Josephi Aradiensis templomkórus, olykor hegedűkísérettel, Kiss Anna szólóénekeivel emelte a szertartás ünnepélyességét.

A szentmise végén ft. Kalapis Damián plébános köszönetet mondott a híveknek a részvételért, név szerint megemlítette a jelen lévő Faragó Péter parlamenti képviselőt, RMDSZ-megyei elnököt, Tóth Csaba Arad megyei kormánymegbízottat, valamint Bognár Levente Arad városi tanácsost, majd a hívekkel tudatta: az ajtónál csomagolt kalácsot, üdítőt, illetve Szent József-képeket osztogatnak a résztvevők között.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu