Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 02.19
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Rendhagyó feltételek mellett is megtartották a búcsúünnepséget

Áldást mondtak a kívül-belül felújított kisiratosi templomra

Írta: Balta János
2020. szeptember 14., 10.21 Hétfõ / Arad

Tegnap a járványügyi előírások messzemenő betartásával, a kisiratosi római katolikus templomban 11 órakor kezdődött az ünnepélyes szentmise. Annak a főcelebránsa, ft. Andó Attila nagyszentmiklósi plébános, a falu szülötte volt, ft. Zilahi András helybeli plébános és ft. György Zoltán nagyiratosi plébános koncelebrálásával. Az óvintézkedések alaposságát példázza, hogy a templomban szigorú távolságtartás, fertőtlenítés közepette zajlott szertartás kivetítve a templomkertben és online is követhető volt.

Ünnepi szentbeszédében ft. Andó Attila a Szent Kereszt felmagasztalásából kiindulva, a mindannyiunk számára fontos kereszthordozás fontosságát járta körbe. A véletlenszerű kereszthordozás kiváló példája Simon Péter, aki nem akarta Jézus keresztjét hordozni, de éppen akkor munkából tért haza és a Jézust kísérő és korbácsoló katonák kötelezték a segítségnyújtásra, ami később igen megindította, ráébresztette az igaz hitre. Később a biblia Rufuszi Sándor apjaként említi, aki a kereszténységnek meghatározó tagjává vált. A továbbiakban arról beszélt, hogy a Szent Kereszt milyen különleges lelki erőt kölcsönöz, mert Jézusnak a kereszthalála bebizonyította: a keresztnek üdvözítő ereje van. A jobbján keresztre feszített latornak semmi reménye nem volt a szabadulásra, mégis, amikor Jézus megígérte: „Még ma velem leszel a paradicsomban” vigaszt kapott és elnyerte az örök életet. Ugyanakkor a római százados is megvallotta: „Jézus valóban Isten fia volt!”

Ezt követően ft. Zilahi András plébános mindenkinek megköszönte a templom felújításához nyújtott támogatást.

Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő is köszönetet mondott a kormánytámogatás előmozdításáért a bukaresti frakciótársaknak. Ugyanakkor megköszönte Bölöni György és Péró Tamás RMDSZ-es megyei tanácsosoknak és Arad Megye Tanácsának a támogatást. Köszönet jár Korondi Józsa Erika kisiratosi polgármesternek a templom felújításának a támogatására készített projektért, és ugyancsak köszönet a Temesvári Római Katolikus Püspökségnek, mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a nagy munka sikeres kivitelezéséhez.

A vasárnapi ünnepi program a Miskában (a Tájházban) a járványügyi előírások messzemenő betartásával adott ünnepi ebéddel zárult.

A Mária szent nevének a tiszteletére felszentelt kisiratosi római katolikus templom teljes felújításának a sikeréért köszönet jár a szervezőknek, a támogatóknak, a közreműködőknek egyaránt. Nem utolsósorban Andó László alpolgármesternek, az egyháztanács elnökének, aki „a hátán vitte” az igen bonyolult és hosszú munkálatoknak a megszervezését, a sikeres kivitelezését.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu