Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 03.06
Új imaterem és parókia épül Simonyifalván

Bármilyen támogatást köszönettel elfogadnak

Írta: Balta János
2014. február 26., 17.15 Szerda / Arad

A Simonyifalvi evangélikus-lutheránus parókia kertjében az elmúlt ősszel beöntötték az új imaterem, illetve a lelkészlak betonalapjait. Nt. Deák Bálint lelkipásztornál az építkezés részletei felől érdeklődtünk. 

Amint elmondta, az épület földszintjének elülső részében kap helyet az imaterem, a hozzá tartozó mellékhelyiség, iroda, továbbá konyha és nappali szoba, míg az emeleti részen a lelkészlak és a vendégszobák kapnak helyet. A vendégszobák hiánya különösen imahét alkalmával érezhető, amikor csak közeli lelkészeket hívhatnak szolgálatra, hogy ne legyen szükségük szállásra. Mivel az imaterem nagyjából akkora lesz, mint a régi, azt jelenti, nem a helyszűke, hanem a régi épületnek a gyenge fundamentuma, a megrendült állapota tette szükségessé az építkezést. Az 1941-ben templommá felszentelt épületen elvégezték a szükséges felméréseket, amelyek során kiderült, hogy a cserepet, illetve az egész tetőszerkezetet, a nyílászárókat és a villanyhálózatot teljesen fel kellene újítani, ráadásul az imateremnek az alapja sem biztonságos, tehát akkora befektetés lenne szükséges, hogy a presbitérium az új épület felhúzása mellett döntött. Jól tarja a közmondás, miszerint „ember tervez, Isten végez”, ugyanis amikor a helyes döntésért imádkoztak, adódott az ige: „nagyobb lesz a második ház dicsősége”, amin megnyugodtak, hogy Isten is az új épületet sugallja.

A kivitelezési tervek tavaly június-július folyamán készültek, beszerezték az alap öntéséhez szükséges építőanyagot, majd október derekán fogtak hozzá az alapozáshoz, amit december elejére be is fejeztek. Az alap kiásásához a Tőzmiskei Polgármesteri Hivatal biztosította az erőgépet, ami magas földszintnek a földdel történt feltöltésében is közreműködött, de a hívek is sokat dolgoztak önkéntes munkában, főként a szomszéd felöli fal alapjának a kiásásában, ahol az erőgép nem fért hozzá. A Brassó mellől érkezett építőcsapat a következő télig az emeletes épületet tető alá hozná, ha lenne elég pénz az építőanyagokra, illetve a munkálatok finanszírozására. A pályázati támogatással épülő létesítményre még nem kaptak annyi pénzt, hogy tető alá lehessen hozni. Az csupán a földszintnek a felhúzásához, a födémnek a beöntéséhez elegendő, de további támogatások érkezésében bizakodnak. Előzetes számítások szerint a kulcsrakész épületnek az építési költségei 150-160 ezer euróra emelkedhetnek. Tavaly Németországból Gustav Adolf Werktől kaptak 10 ezer eurót, 2 millió forint támogatás érkezett a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériumától, a közelmúltban nyújtották be a pályázatot a Bethlen Gábor Alaphoz, de a németországi Luther Márton Szövetséghez is pályáztak, ahonnan nagyobb összegű támogatásban reménykednek. A helybeli önkormányzat is sokat segített, többször rendelkezésükre bocsátotta az erőgépet, de a gyülekezetek is gyűjtést szerveznek számukra, illetve önkéntesek érkeznek tőlük, a munkában segíteni. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Püspökség főleg a pályázatok megírásában, a munka levezénylésében segít. Ugyanakkor maguk is megpróbálnak pénzt szerezni: karácsonyra képeslapokat, karácsonyi díszeket készítettek, amelyeknek az árát ugyancsak az épületre fordították. Tehát megragadnak minden pénzszerzési lehetőséget, amivel támogathatják az építkezést. Távoli tervek szerint, ha lesz rá pénz, templomot is szeretnének építeni. Ha így döntenek, lebontják a régi épületeket, amelyeknek a helyén kapna helyet az esetleges templom. A legutóbbi népszámláláson mintegy 160 simonyifalvi vallotta magát evangélikus-lutheránusnak vagy reformátusnak, de közülük csak 120-130 látogatja rendszeresen a templomot. A reformátusok közül sokan, különösen nagyünnepek alakalmával Vadászra vagy Bélzerindre mennek templomba.

A simonyifalvi evangélikus-lutheránus, illetve református hívek számára tehát épül az új imaház, valamint az őket szolgáló parókia. A hívek dolgoznak, adakoznak, de bárminemű támogatást is köszönettel elfogadnak. Ilyen irányú bejelentéseket várnak a danbalzajzon@yahoo.com villámposta címen vagy a 0745/307-154-es, esetleg a 0257/354-687-es telefonszámokon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu