Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 08., 09.01
Beszélgetés ft. Cristinel Ţâmpu káplánnal

Bukarestben tisztelik a magyar katolikusokat?

Írta: Balta János
2014. július 05., 12.00 Szombat / Arad

Ft. Cristinel Ţâmpuval, a bukaresti Kegyelmek Nagyasszonya Plébániatemplom káplánjával a gyermekek számára szervezett erdélyi körút aradi állomásán sikerült elbeszélgetnünk.

 

 

–       Káplán Úr, milyen alkalomból szervezte az erdélyi kirándulást a gyermekeknek?

–       A plébániánkhoz tartozó gyermekeknek minden évben szervezünk közösségépítő, illetve ismeretterjesztő célú kirándulást. Ezúttal bukaresti magyar és román katolikus gyermekekkel érkeztünk, de vannak közöttünk más felekezetűek is. Az aradi városnézést ft. Kalapis Damián Mosóczy-telepi plébános úr szervezi számunkra, ezért még nem tudom a pontos útvonalat. Abban azonban biztos vagyok, hogy a belvárosi katolikus templommal kezdjük a városnézést.

–       Az önök templomában milyen nyelven zajlanak a szentmisék, illetve a hitélet?

–       Minden vasárnap négy nyelven, magyarul, románul, németül és lengyelül. Magyarul minden vasárnap 9 órakor, illetve szerdánként 18 órakor kezdődik a szentmise. A templomba járó magyar közösség élő hittel rendelkezik, bekapcsolódnak a plébánia életébe, jól lehet velük kommunikálni.

–       Hányan mennek el vasárnaponként egy magyar nyelvű szentmisére?

–       Ilyen alkalmakkor a templom szinte tele van, ami azt jelenti, mintegy 200-250-en vannak.

–       Magyar első szentáldozáshoz hányan járultak idén?

–       Ebben az évben nem voltak, de tavaly 10-en, míg két évvel ezelőtt 17-en részesültek első szentáldozásban. Idén azért nem volt, mert a plébános, ft. Antal Pál kétévenként szervezett első szentáldozást. A román és a magyar közösségnek külön szervezzük a felkészítőt és a szentáldozást.

–       Idén hány magyar gyermeket kereszteltek, hány hívet temettek?

–       Magyar keresztelő még nem volt, temetésről sem tudok. Tavaly viszont 5 hívünket temettük el.

–       Milyen korú a magyar közösség?

–       A többségük idős, 60-80 év közötti, ők járnak rendszeresen templomba. Fiatalok is vannak, de nem igazán tartják a kapcsolatot a plébániával. Én viszont a házszentelések alkalmával, minden évben felkeresem a nyilvántartásunkban lévő fiatal katolikusokat is. A templom előcsarnokában feltüntetett program szerint, a januárban elkezdett házszentelés márciusig is eltart, hiszen a híveink szétszóródva élnek Bukarestben. Példának okáért, tavaly 182, idén 193 családot látogattam meg. Csak autóval lehet elindulni a nagyvárosban, ahol naponta csak néhány családhoz tudok eljutni. Sajnos, ők is fogynak, a meglátogatott családoknak nagyjából a fele egyedül élő, idős ember. A nyilvántartásunkban mintegy 400 magyar katolikus szerepel.

–       Mikor volt utoljára magyar bérmálás?

–       Két évvel ezelőtt, amikor 5 fiatal részesült a bérmálás szentségében. Többen is lehettek volna, de olyanok is vannak, akik halogatják a bérmálkozást. Abban reménykedünk, hogy a következő bérmálásig meg tudjuk győzni a halogatókat is, ezért 10-15 bérmálkozóra számítunk.

–       Szerveznek-e vonzó programokat a parókián a fiatalok számára?

–       Minden hétvégén hittanórákat szervezünk a gyerekeknek, kóruspróbákat végzünk. Az ilyen tevékenységen vegyesen vesznek részt, magyarok, románok. Mert mindnyájan katolikusok vagyunk, a szeretetnek kell összetartania bennünket.

–       Bukarestben, a román tengerben hogy viszonyul a többség a magyar katolikusokhoz, egyáltalán, a magyarokhoz?

–       Magam elégedett vagyok, ahogy a román többség elfogadja a magyarokat. Azért teszik, mert a magyarok jól neveltek, becsületesek, vendégszeretők, befogadók, látogatják a templomot, a szentségekhez járulnak, amit a románok igen megbecsülnek. Természetesen, én nem politikai, hanem vallási megközelítésben mondok róluk véleményt, ami nem biztos, hogy egyezik a bukaresti átlagember véleményével.

–       Hol tanult meg ilyen szépen magyarul?

–       Gödöllőn, ahol magyarul érettségiztem, majd Jászvásáron kezdtem el a szemináriumot, amit a spanyolországi Toledóban fejeztem be. Ott szenteltek diakónussá, pappá viszont Jászvásáron szenteltek. Most a bukaresti magyar és lengyel közösséget szolgálom, de spanyol nyelvű szentmiséken is közreműködöm.

–       Köszönöm a beszélgetést, Isten áldását kérem a további szolgálatára.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu